Białko

Swojego czasu bardzo popularne stało się “ładowanie” w siebie kosmicznych ilości białka. O ile może przynieść to efekt w postaci przyspieszonego tempa przemian metabolicznych, o tyle nie jest to do końca genialny pomysł.

Dlaczego?

Ponieważ nasz organizm nie magazynuje zapasów białka “na potem”. Nie posiadamy magazynów białek (takich, jakie mamy do “przetrzymania” węglowodanów) – miejscem, w którym białka “zostają” <jest to uproszczenie bowiem proteiny stale ulegają katabolizmowi i syntezie> są nasze organy, tkanka mięśniowa itd.

Białko po spożyciu wydatkowane jest na to, do czego służy, czyli do BUDOWANIA tkanek, odnawiania uszkodzonych na skutek MIKROURAZÓW powstałych podczas treningu(tutaj proszę pamiętać o podrobach), ale także w wyniku stresu czy głodu. Białko pomaga także w efektywnym uzupełnianiu glikogenu po treningu (jako element dodatkowy do posiłku węglowodanowego), a znane 3 aminokwasy pod tajemniczą nazwą BCAA są o tyle wyjątkowe, że w razie potrzeb mogą służyć jako substraty do wytworzenia GLUKOZY w procesie glukoneogenezy (to oznacza, że mogą służyć jako źródło energii w wyjątkowych sytuacjach).

Teraz warto przypomnież –  BCAA to nie tylko suplement dla osób pragnących zbudować muskulaturę, ale także dla tych, którzy pragną zahamować efekt “ŚCIANY” czy poprawić wydolność organizmu podczas długich wysiłków.

Co jest najlepszym źródłem aminokwasów rozgałęzionych BCAA?

Białko zwierzęce pochodzenia naturalnego:

  • kurczak
  • tuńczyk
  • jaja
  • wołowina
  • łosoś
  • indyk

Należy jednak pamiętać, że organizm ma ograniczone możliwości jeśli chodzi o obieg białka, które dostarczyliśmy z dietą – jeśli będzie go zbyt dużo, białko nie będzie białkiem, a “stanie się” tłuszczem lub w procesie glukoneogenezy stanie się mało ekonomicznym źródłem energii.

Zatem teoria mówiąca,że “od białka nie da się przytyć” jest po prostu bzdurą. Wszystko się da przy odpowiednio wysokiej energetyczności jadłospisu.


Ile białka w diecie?


Co najmniej 10% zapotrzebowania na energię, a maksimum nie więcej niż 2-2,5g/kg masy ciała (więcej zwyczajnie nie ma sensu).

Ramy są szerokie, ponieważ podaż zależy od paru czynników:

  1. Ilość całkowitego zapotrzebowanie energetycznego
  2. Aktywność fizyczna
  3. Stan zdrowia
  4. Uwarunkowania i predyspozycje

 

Dla zdrowego człowieka podaż 0,8g/kg m.c. będzie zupełnie wystarczająca, w procentach przyjmujemy, że minimum 10% jest wystarczające, jeśli z dietą dostarczasz ilość energii pokrywającej Twoje zapotrzebowanie energetyczne. Jeśli jesteś wyjątkowo aktywny postaraj się spożywać około 1,0-1,7g/kg m.c. i nie najadaj się białkiem “na zapas”.

 

Lubisz to? Lubisz, co? Podziel się więc z innymi:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
KATEGORIE: Bez kategorii
Komentarze (2)

Witam mam pytanie odnośnie podaży białka. Czy zapotrzebowanie wyliczamy pod beztłuszczową masę ciała czy całkowitą masę ciała? Od zawsze mnie to nurtuje, prosiłbym o pomoc w tej kwestii. Z góry dziękuję pozdrawiam 🙂

Na kilogram całkowitej masy ciała jeśli jest w zakresie prawidłowego BMI. W przypadku osób umięśnionych – indywidualnie. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

proudly created by CoffeeCode.IT