Produkty bezglutenowe

Osoby stosujące dietę bezglutenową, często, mimo mniejszego spożycia mąki pszennej (bezglutenowa mąka pszenna istnieje) i teoretycznie konieczności większego zwracania uwagi na spożywane produkty, odżywiają się bardzo ubogoodżywczo.

O tyle jest to rażące, że dieta bezglutenowa u ‘bezglutków’ służy ODŻYWIENIU organizmu wyniszczonego i CHRONI przed tym, aby niszczeniu ulegały kosmki jelitowe wchłaniające makro i mikroskładniki. Zatem można być na diecie bezglutenowej, chronić kosmki przed niszczeniem i jednocześnie nie odżywiać organizmu tak, jak byłoby najbardziej korzystnie.

Nie chcę kłócić się z dostępnością żywności bezglutenowej w przypadku osób chorych na celiakię – bardzo popieram przygotowywanie menu dla bezglutenowców, coraz większego przywiązywania uwagi do zachowania higieny przy przyrządzaniu dla osób chorych posiłków czy to w restauracjach, lokalach czy nawet lodziarniach. Świadomość ludzi na temat celiekii i diety bezglutenowej rośnie i jest to bardzo pozytywne zjawisko.

Niemniej producenci chociażby pieczywa i słodyczy GLUTEN-FREE starają się niejednokrotnie przekonać nas, że jeśli nie możemy jeść pieczywa tradycyjnego to koniecznym jest zastąpienie go innym (po przecież pieczywo i zboża to podstawa piramidy żywienia – z czym, jeśli jesteś tu już trochę – wiesz, że się nie zgadzam).

Pierwszą wskazówką, którą proponuję wcielić w życie jest spożywanie produktów jedynie Z NATURY bezglutenowych – zatem jeśli węglowodany, to niech będzie to ryż, gryka, proso, amarantus.

Mówię NIE dla bułek / chlebków bezglutenowych, które zrobione są nadal ze zbóż takich jak pszenica, żyto, jęczmień czy owies.

Wysokoprzetworzone, nie niosą ze sobą żadnych pozytywnych informacji biologicznej dla naszego organizmu i mają wysoki indeks glikemiczny.

Ostatnio spojrzałam na skład takiego chleba. Byłam przerażona. Poważnie – jeśli nawet taki chleb składałby się jedynie z przetworzonej mąki na bezglutenową byłoby to pół biedy. Tymczasem ilość dodatków, konserwantów, spulchniaczy (w końcu nie ma glutenu), substancji nawilżających i przeciwzbrylaczy jest tona. Pomijając wszystko to są to produkty zwykle okrutnie drogie, w związku z czym obciążamy nie tylko zdrowie, ale także portfel – zupełnie niepotrzebnie.

Kolejny raz nie nabierajmy się na reklamy i nie ulegajmy ich wpływowi, jeśli z jakiegoś powodu unikamy glutenu.

CATEGORY: Dieta sportowca

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 
Osoby stosujące dietę bezglutenową, często, mimo mniejszego spożycia mąki pszennej (bezglutenowa mąka pszenna istnieje) i teoretycznie konieczności większego zwracania uwagi na spożywane produkty, odżywiają się bardzo ubogoodżywczo. O tyle jest to rażące, że dieta bezglutenowa u ‘bezglutków’ służy ODŻYWIENIU organizmu wyniszczonego i CHRONI przed tym, aby niszczeniu ulegały kosmki jelitowe…