Grzyby często określa się w kontekście “bezwartościowego” dodatku do potraw.
Nic bardziej mylnego! Te ni to rośliny-ni to zwierzęta (wiki.: organizmy cudzożywne (głównie osmotroficzne), niezdolne do aktywnego ruchu) – są źródłem witamin i składników mineralnych. Dzisiaj, dosłownie w paru zdaniach, przyjrzymy się im bliżej.
Pieczarki to najpopularniejszy z grzybów, w Polsce możemy kupić je przez cały rok bez problemu – raczej za to nie chodzimy na grzybobranie w poszukiwaniu pieczarek.
Co znajdujemy w pieczarkach?
- mają sporo potasu – prawie tyle, co banany;
- kwas pantotenowy,
- miedz,
- cynk,
- niacynę
- witaminy z grupy B, w znaczącej ilości
Grzyby znane są także z tego, że mają działanie wspierające system odpornościowy.
Co ciekawe, z racji swojej nietypowej specyfiki właściwie składają się praktycznie jedynie z białka – mają jedynie nieznacznie malutką ilość węglowodanów i tłuszczu (niektóre posiadają go odrobinę więcej i są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe).
Ciekawymi grzybami są też boczniaki /znane jako grzyby Portobello/, które można z powodzeniem przygotować na obiad zamiast kotletów schabowych – kto z was nie zna przepisu na boczniaki a’la schabowe? 😉 polecam smażyć bez panierki. 🙂
Z racji obecności aminokwasów egzogennych możne być to spokojnie substytut mięsa raz na jakiś czas.
Shiitake, kurki, prawdziwki – fantastyczne, bogate w białko i przede wszystkim w niepowtarzalny SMAK,
Urozmaicajcie, korzystajcie z grzybów i śmigajcie po lasach. Są badania, które mówią, że konsumpcja grzybów skorelowana jest z mniejszą zapadalnością na nowotwory / wynika to pewnie z obecności antyoksydantów /, ale w moim odczuciu grzyby są fantastycznym urozmaiceniem codziennych posiłków, a samo grzybobranie z rana to prawie tak dobry sposób na dotlenienie jak poranna przebieżka w lesie. 😉
1 Comment