Grzyby – parę powodów, dla których nie są bezwartościowe

Grzyby często określa się w kontekście “bezwartościowego” dodatku do potraw. 

Nic bardziej mylnego! Te ni to rośliny-ni to zwierzęta (wiki.: organizmy cudzożywne (głównie osmotroficzne), niezdolne do aktywnego ruchu) – są źródłem witamin i składników mineralnych. Dzisiaj, dosłownie w paru zdaniach, przyjrzymy się im bliżej.

Pieczarki to najpopularniejszy z grzybów, w Polsce możemy kupić je przez cały rok bez problemu – raczej za to nie chodzimy na grzybobranie w poszukiwaniu pieczarek. 

Co znajdujemy w pieczarkach?

  • mają sporo potasu – prawie tyle, co banany
  • kwas pantotenowy, 
  • miedz, 
  • cynk, 
  • niacynę
  • witaminy z grupy B, w znaczącej ilości

Grzyby znane są także z tego, że mają działanie wspierające system odpornościowy. 
Co ciekawe, z racji swojej nietypowej specyfiki właściwie składają się praktycznie jedynie z białka – mają jedynie nieznacznie malutką ilość węglowodanów i tłuszczu (niektóre posiadają go odrobinę więcej i są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe).

Ciekawymi grzybami są też boczniaki /znane jako grzyby Portobello/, które można z powodzeniem przygotować na obiad zamiast kotletów schabowych – kto z was nie zna przepisu na boczniaki a’la schabowe? 😉 polecam smażyć bez panierki. 🙂
Z racji obecności aminokwasów egzogennych możne być to spokojnie substytut mięsa raz na jakiś czas. 

Shiitake, kurki, prawdziwki – fantastyczne, bogate w białko i przede wszystkim w niepowtarzalny SMAK, 

Urozmaicajcie, korzystajcie z grzybów i śmigajcie po lasach. Są badania, które mówią, że konsumpcja grzybów skorelowana jest z mniejszą zapadalnością na nowotwory / wynika to pewnie z obecności antyoksydantów /, ale w moim odczuciu grzyby są fantastycznym urozmaiceniem codziennych posiłków, a samo grzybobranie z rana to prawie tak dobry sposób na dotlenienie jak poranna przebieżka w lesie. 😉

 

CATEGORY: Ciekawostki i inne

Powiązane wpisy

Komentarze (1)

Np. u mnie w domu jak są krokiety z kapustą i grzybami, gdzie w kupnych lub u innych osób grzyby stanowią śladową ilość tak u mnie w domu kapusta stanowi śladową ilość. Moje ulubione to kurki i niemki robione jak schabowe:D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

proudly created by CoffeeCode.IT


Wszystkie Diety w sklepie taniej o 30zł!

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 
Grzyby często określa się w kontekście “bezwartościowego” dodatku do potraw.  Nic bardziej mylnego! Te ni to rośliny-ni to zwierzęta (wiki.: organizmy cudzożywne (głównie osmotroficzne), niezdolne do aktywnego ruchu) – są źródłem witamin i składników mineralnych. Dzisiaj, dosłownie w paru zdaniach, przyjrzymy się im bliżej. Pieczarki to najpopularniejszy z grzybów, w Polsce możemy kupić…