Wątróbka z jabłkiem i cebulą – najprościej, najszybciej i bardzo zdrowo

O wątróbce pisałam już w jednym z pierwszych postów ma blogu. Jest jedną z najbardziej odżywczych części, jeśli wybieramy drób.

Sto gram wątróbki drobiowej to 9,5mg żelaza.
Żelazo stanowi składnik hemoglobiny i mioglobiny – obie ważne dla sportowców.

Jak wiemy hemoglobina-> transport tlenu we krwi, mioglobina-> magazyny tlenu w mięśniach.

Tlen = energia. Energia = dobry wynik (kliknij tutaj po więcej energii!)
 
Dzisiaj krótko o tym, jak ją przygotować w najprostszy / i najsmaczniejszy / sposób. 

 
Wątróbka z cebulą i jabłkiem
 
  • 300g wątróbki
  • dwie cebule pokrojone w kostkę/pióra
  • jabłko – w plasterki poprzekrawane na pół
  • pieprz, sól, natka pietruszki/majeranek
 
Przygotowanie:
 
Pokroić wątróbkę na średniej wielkości kawałki – 4-5 cm. Rozgrzać smalec, wrzucić cebulę i jabłko, i chwilę mieszać. Dodać wątróbkę i krótko smażyć. Dodać pieprz, sól, natkę pietruszki.
 
No i gotowe. Nie ma tu dużej filozofii. 🙂
 
Przygotowanie wątróbki można zaliczyć do bardzo szybkich obiadów
 
Jako dodatek polecam oczywiście buraki i kapustę kiszoną. Jako węglowodanowy dodatek świetnie sprawdzą się po prostu ziemniaki. 
 

6 Comments

  • magda

    ,
    21 marca 2021 @ 09:39

    Zrobiłam i muszę napisać, że smakuje bardzo dobrze

  • Marta

    ,
    3 stycznia 2017 @ 13:45

    nie przepadam za watrobka i chyba niewiele w moim zyciu bylo dan wlasnie z jej wykorzystaniem 🙂 narzeczony za to ja uwielbia wiec chetnie skorzytsam z przepisu i dam znac czy smakowalo 🙂

  • werr

    ,
    11 stycznia 2015 @ 18:04

    Właśnie odkryłam tego bloga 🙂 Jest prześwietny! A wątróbka z jabłkiem to moja ulubiona wersja tych podrobów 🙂 Pozdrawiam i będę tu często zaglądać

  • Slim Size Me

    ,
    10 stycznia 2015 @ 22:14

    Jak byłam mała uwielbiałam wątróbkę. Teraz nie mogę jej jeść :/

  • Kinga Łucja

    ,
    9 stycznia 2015 @ 15:25

    Wygląda apetycznie 🙂

  • joannahasnik

    ,
    9 stycznia 2015 @ 10:54

    Właśnie mój lunchbox w pracy czeka z wątróbką. Ja robię w parowarze jednak, bo smażone mi szkodzi. Też daje radę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl