Rosół w diecie – właściwości i zastosowanie

Rosół – im więcej serca (i kości) i czasu w niego włożycie, tym bardziej wam się odwdzięczy. 😉

Wszystkim aktywnym polecam rosół na kościach, bardzo wolno gotowany przez co najmniej 3-4 godziny.

Co będzie potrzebne?

  • dowolne kości (najchętniej wołowe, ale mogą być także drobiowe; świetnie gdyby były ekologiczne, zwłaszcza jeśli planujemy wykorzystać kości wieprzowe) – 1-2 kg
  • marchew – 2 szt.
  • cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • pół selera
  • biała część pora
  • ocet jabłkowy – 1-2 łyżki
  • liść laurowy – 2 szt.
  • ziele angielskie
  • sól himalajska

Przygotowanie:

1. Warzywa obrać i pokroić w kostkę/kawałki – wrzucić do garnka;
2. Umyte kości włożyć do garnka;
3. Całość zalać zimną wodą;
4. Dodać octu jabłkowego;
5. Przyprawić (można później).
Całość wstawić na najmniejszy gaz, przykryć pokrywką i bardzo delikatnie gotować przez parę godzin. Im więcej, tym lepiej. W razie gdyby woda wyparowała – uzupełnić i dalej gotować.

Jeśli nie brzmi to smakowicie – chociaż sama chętnie robiłabym na nim każdą zupę – pamiętaj, że możesz przygotować na nim także zupy-krem; zamrozić; przyprawić dowolnie i użyć bardzo dużą ilość różnych warzyw. Możesz go także wykorzystywać do duszenia mięsa czy warzyw do obiadu.

Taki rosół nie tylko rozgrzewa, ale dostarcza wielu cennych składników.

Właściwości rosołu:

  • Rozgrzewa
  • Dostarcza kolagenu (tu czytaj więcej o moich doświadczeniach z jego suplementacją)
  • Pomaga odciążyć jelita poprzez regenerację nabłonka jelit oraz łagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego
  • Stanowi fantastyczną bazę do zup warzywnych
  • Wspiera pracę układu immunologicznego

Rosół dobry dla jelit

Zaburzenia pracy układu pokarmowego mają wiele negatywnych następstw, a jeśli pojawiają się regularnie – utrudniają wykonanie treningów wysokiej jakości i mogą nasilać problemy zdrowia psychicznego.

Jedna z najpopularniejszych diet w chorobach jelit to właśnie dieta wspierająca też redukowanie objawów chorób psychicznych – Dieta GAPS (Gut And Psychology Syndrome). Podstawą diety GAPS są długogotowane rosoły na kościach i warzywach, mięso i warzywa gotowane. Warto zaznaczyć, że dieta ta raczej jest bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (wyklucza wszelkie zboża i inne źródła węglowodanów złożonych mogących potencjalnie nasilać objawy chorobowe).

Długo gotowany wywar “wyciąga” z kości nie tylko składniki mineralne, mi.in. wapń, ale i mnóstwo protein – zatem rosół jest bogatym źródłem przede wszystkim białka, które bardzo łatwo przyswajamy. Aby wspomóc wyciąganie z kości jak największą ilość substancji dodaje się ocet.

Jednym z aminokwasów, które w nim znajdujemy jest glutamina – znacie ją pewnie, ponieważ stosowana jest często jako suplement zapobiegający mi.in. katabolizmowi i wspomagający regenerację. Według Australijskiego Instytutu Sportu glutamina należy do grupy B suplementów, które opisuje się jako te, które do pełnej “akceptacji” potrzebują jeszcze badań, jednak wiele obecnych wskazuje na ich pozytywne działanie.

Glutamina ma także wpływ regeneracyjny na jelita, zatem rosół z kości jest wspaniałym i sprawdzonym sposobem na regenerację jelit i leczenie w nietolerancjach pokarmowych oraz alergiach.

Rosół jako element diet wysokotłuszczowych

Sam rosół zawiera sporo tłuszczu z mięsa, na którym jest gotowany. Będąc na diecie wysokowęglowodanowej musimy zatem wziąć to pod uwagę przy robieniu zup na domowym rosole. Makroskładniki zależą przede wszystkim od gatunku mięsa, z których wzięliśmy kości, a im tłustsze – tym nasz wywar jest bogatszy w kwasy tłuszczowe. Jeśli chcesz aby tłuszczu było mniej – wybieraj porcje rosołowe drobiowe bez skóry.

A teraz zabierajcie się do gotowania! 🙂 

8 Komentarzy

  • […] Sól […]

  • Margot

    ,
    2 października 2015 o godz. 09:14

    Na jakich kościach najlepiej gotować taki rosół dla pływaka ? Wołowych,króliku czy kura rosołowa? 😉

    • Dorota

      ,
      3 października 2015 o godz. 18:59

      Byle dużo i z naturalnego chowu. 🙂

  • Margot

    ,
    14 września 2015 o godz. 13:46

    Taki rosół dla sportowca podajemy z makaronem czy lepiej sam ?

    • Dorota

      ,
      22 września 2015 o godz. 07:46

      Sam, z ryżem/kaszą jaglaną lub gryczaną.

  • Radek

    ,
    16 lipca 2015 o godz. 06:36

    Naturalnie takie długie gotowanie sprawi, że rosół będzie wyparowywał. Rozumiem, że mogę dolewać do niego wody w czasie wyparowywania płynu?

    • Dorota

      ,
      16 lipca 2015 o godz. 06:46

      tak 🙂

  • Małgorzata Uryga

    ,
    11 lutego 2015 o godz. 10:27

    Twój rosołek jest bardzo aromatyczny. Nigdy do tej zupki nie dodaje czosnku, chyba dodam do następnej – na odporność!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.