Hummus – przepis na najdelikatniejszą pastę z cieciorki ever

Ciecierzyca

Te “groszki” o orzechowym posmaku należą do strączków – i choć ich przeciwnicy uważają, że kwas fitynowy je “eliminuje” ze zdrowej diety (utrudnia wchłanianie wybranych składników mineralnych) – dużo więcej przemawia za tym, by raz na jakiś czas je włączać, zwłaszcza w diecie roślinnej. 🙂

Jest bogatym źródłem magnezu, węgli złożonych i skrobi opornej. Ma też białko.
Najlepiej korzystać ze świeżej cieciorki, którą długo moczymy w wodzie (aktywując fitazy, rozkładające wspomniany kwas fitynowy), po czym gotujemy bez przykrycia – w ten sposób pozbywamy się części oligosacharydów (stachiozy i rafinozy), które fermentują w jelitach, co powoduje u niektórych gazy.

Składniki (4 porcje)

  • Ciecierzyca – 200g sucha lub 2 puszki konserwowej
  • Sezam – 7 łyżek
  • 3 łyżeczki Tahini
  • Olej lniany / oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Soda oczyszczona – 2 łyżeczki
  • Sok z połówki cytryny
  • Sól himalajska
  • Pieprz
  • Zimna woda – 200ml
 

Sposób przygotowania: 


1.  Dzień wcześniej moczymy ciecierzycę zalewając ją dwukrotną ilością wody z dodatkiem łyżeczki sody.

2.  Następnego dnia ciecierzycę odcedzamy, płuczemy i zalewamy dużą ilością świeżej wody. /jeśli używamy konserwowej to tutaj robimy to samo/
– w tym momencie dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej, która ma krytyczne znaczenie w tym przepisie – dzięki niej cieciorka staje się bardzo delikatna i miękka.

3. Gotujemy całość przez ok. 30minut / konserwową 4-5 minut/, do momentu, kiedy cieciorka będzie miękka – to znak, że po zblendowaniu stanie się niesamowicie kremowa i wręcz “maślana”.

4. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy.

5. Sezam prażymy delikatnie (żeby się nie spalił 😉 ), po czym dodajemy sól, sok z cytryny, czosnek oraz olej lniany.

6.    Całość blendujemy przez ok. 3-4minuty dojewając niewielką ilość zimnej wody, do otrzymania właściwej śmietanowej konsystencji.

7.    Kolejno przyprawiamy – możecie dodać tutaj wszystko na co macie ochotę – czasami wystarczy świeżo mielony pieprz, czasami fajnie dodać kminek, pietruszkę, słodką lub ostrą paprykę, a nawet dodatek warzyw (np. szpinak, buraczki, krojone oliwki i …tak naprawdę co tylko wymyślicie).


źródło: flickr.com/photos/isutekitaja/5539739536/ 

 

Danie fajnie się spożywa z warzywami pokrojonymi w słupki – sprawdza się marchew, papryka, seler naciowy, cukinia, buraczki, kalarepa…wszystko!

CATEGORY: Dieta sportowca, Przepisy

Powiązane wpisy

Komentarze (9)

[…] Kocham hummus! Tutaj przepis na domową, prostą i bardzo delikatną wersję. – KLIK […]

Uwielbiam hummus, ten Twój wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂

Aby hummus był bardziej puszysty zamiast zimnej wody warto użyć kostek lodu 😉

Próbowałem. Jedyne co zapamiętam po spożyciu to efekty lepsze niż po jakiejkolwiek grochówce ;-))) Chyba każdy wie co mam na myśli 😛

Niestety strączki mają sporo stachiozy, która ma działanie gazotwórcze. Częściowo gotowanie bez przykrycia i długie długie moczenie pomaga, jednak ciężko uniknąć tego w stu procentach. Wpływ ma także stan mikroflory bakteryjnej. 🙂

Super, na pewno wypróbuję Twojej wersji z sodą, bo już straciłam nadzieję, nawet z dobrym blenderem:P,haha.

dziękuję!

Nadaje wyjątkowej miękkości ciecierzycy. 🙂

jaką funkcję pełni tutaj soda?:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 
Ciecierzyca Te “groszki” o orzechowym posmaku należą do strączków – i choć ich przeciwnicy uważają, że kwas fitynowy je “eliminuje” ze zdrowej diety (utrudnia wchłanianie wybranych składników mineralnych) – dużo więcej przemawia za tym, by raz na jakiś czas je włączać, zwłaszcza w diecie roślinnej. 🙂 Jest bogatym źródłem magnezu, węgli złożonych i…