Awokado dobre na wszystko?

Oto 9 ciekawostek, które zachęcą Cię do sięgania po awokado!

  • Awokado jest idealną przekąską poza domem – po zdjęciu skórki awokado jest gotowe do spożycia. 🙂

W związku z tym sprawdza się idealnie w sportach wytrzymałościowych [klik] i ultradystansowych – tam, gdzie intensywność jest umiarkowana, ale wyścig trwa wiele godzin. Dostarczając tłuszczu uzupełnia zapotrzebowanie na niego – z racji tego, że tego typu wysiłki charakteryzują się zwiększoną oksydacją kwasów tłuszczowych. Jest lekkie, energetyczne i przepyszne!

  • Świetna alternatywa dla masła czy oliwy bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe – sprawdza się świetnie jako smarowidło, a wymieszane z przyprawami może być każdorazowo wyjątkowe.
  • Owoc ten sprawdza się idealnie jako składnik koktajli i słodkich słodyczy – od kremów z bananem czy daktylami i kakao tworząc zdrową NUTELLĘ, przez składnik naturalnych lodów, po odżywcze koktajle okołotreningowe dla sportowców.
  • Z pestki awokado można wyhodować w domu drzewko. 🙂 (sama takie zasadziłam 8 lat temu – jest już całkiem spore, choć niestety bezowocne)
  • Awokado jest idealne dla osób na niemal każdej diecie – bezglutenowej, wegańskiej, paleo, raw. Nie pasuje chyba tylko do diety bardzo niskotłuszczowej (ale po co? 😉 ).
  • Awokado jest dojrzałe wtedy, kiedy staje się miękkie i delikatnie ciemnieje. Aby przyspieszyć dojrzewanie można włożyć je do papierowej torebki z jabłkiem lub bananem – po 2-4 dniach powinno być gotowe (i maślane!)
  • Jest źródłem błonnika nierozpuszczalnego i nadaje się dla małych dzieci.
  • Owoc ten uważa się za superfood – zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze, wysokiej jakości tłuszcze i witaminy. Można śmiało powiedzieć, że to owoc młodości, ponieważ jego regularne spożywanie wpływa pozytywnie nie tylko na nasze samopoczucie, ale także wygląd włosów, skóry i paznokci!
  • Ciekawostką jest to, że drzewa wydające owoce żyją parami – aby jedno odpowiednio rosło musi mieć obok inne. Awokado to owoc miłości! 😉

 

Owoc miłości, ale czy dla środowiska? Oto kilka ciekawostek, które powstrzymają Cię przed kolejnym zakupem…;)

  • Uprawiany jest w Chile, Peru, Meksyku i RPA
  • Do rozpoczęcia uprawy awokado musi nastąpić całkowita wycinka lasów sosnowych. Jednego dnia – widzimy przepiękny las, drugiego – rosnącą plantację awokado. Lasy znikają, razem z ich mieszkańcami.
  • Jedno awokado potrzebuje 320 L wody. Pociesza fakt, że jest to i tak o wiele mniejsza liczba niż przy hodowli wołowiny.
  • Zyski jakie przynosi awokado jest niewyobrażalne stąd narkotykowi gangsterzy zainteresowali się’ awokadową’ branżą wypychając z niej lokalnych farmerów.
  • By ten owoc trafił na nasza kanapkę i umilił nam śniadanie musi przebyć długą drogę. Jak głosi legenda awokado gnije w 5 sekund…stąd zostaje ono idealnie zaimpregnowane. Paczka nawozu może nie starczyć. Gdy już wyrusza w drogę zostawia za sobą olbrzymi ślad węglowy.
  • Więcej awokado = więcej zużytej wody = więcej dwutlenku węgla, więc nie jest to owoc pro-środowiskowy.

Źródło:

  • https://noizz.pl/ekologia/awokado-jest-nieekologiczne-jakie-sa-koszty-uprawy-awokado/hjbsxz1
  • http://sidorski.pl/roznosci/zanim-kupisz-kolejne-awokado/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23638933

 

Lubisz to? Lubisz, co? Podziel się więc z innymi:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
CATEGORY: Ciekawostki i inne, PowerFoods

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 
Oto 9 ciekawostek, które zachęcą Cię do sięgania po awokado! Awokado jest idealną przekąską poza domem – po zdjęciu skórki awokado jest gotowe do spożycia. 🙂 W związku z tym sprawdza się idealnie w sportach wytrzymałościowych [klik] i ultradystansowych – tam, gdzie intensywność jest umiarkowana, ale wyścig trwa wiele godzin. […]