Najlepsze źródła węglowodanów

O węglowodanach po treningu było już sporo, ale dzisiaj konkrety:



Co jest warte uwagi jako źródło węglowodanów w diecie sportowca?
Co dobrze zjeść po treningu?

Źródła węglowodanów w diecie sportowca

  • Płatki owsiane – górskie, zwykłe, a nawet i błyskawiczne – są uniwersalnym produktem wspaniałym na śniadanie, przekąskę /w formie domowych flapjacków/, a także jako element bezmięsnych kotletów, dodatku do obiadu itd. Każdy je zna 🙂
    Ugotowane – lepiej strawne i bardziej polecane.

    Błyskawiczne dobre są na wyjazdy, gdzie nie mamy możliwości gotowania. Zalane na noc /zwykłe lub górskie/ wodą – także będą gotowe do spożycia na śniadanie.

    Płatki owsiane zawierają beta-glukany o wielokotnie potwierdzonej zdolności do obniżania poziomu frakcji LDL cholesterolu we krwi i zapobieganiu powstawaniu cukrzycy typu 2. 

 

  • Ryż – może być zarówno brązowy jak i długoziarnisty. Po treningu sprawdzi się świetnie nawet ten trochę bardziej przetworzony – wafle ryżowe? Płatki z ryżu? – JASNE!

 

  • Kasza jaglana okołotreningowo mogą być nawet i płatki, które wystarczy zalać ciepłą wodą

 

  • Ziemniaki i bataty – wysokowęglowodanowe. Posiadają duży indeks sytości, w związku z czym sprawdzają się na co dzień i w diecie osoby, która chce zrzucić parę kilo, a jest aktywna fizycznie (podobny myk jak z owsianką odchudzającą). Łatwostrawne, smaczne, szerokodostępne. Często pomijane w “zdrowej diecie”, a szkoda. 🙂 

 

  • Owoce – oczywisty dodatek do powyższych i poniższych, ale także solo – wspaniałe źródło węglowodanów, składników mineralnych (potas, magnez, wapń), które zużywasz podczas treningu. Świeże będą miały więcej witamin, suszone (uwielbiasz daktyle?) – będą bogatszym źródłem węgli w mniejszej objętości. 

 

  • Quinoa – dosyć rzadkie, ale ciekawe urozmaicenie. Bogata także w dobrej jakości białko, ciekawa w smaku, w różnych kolorach. Polecam!

 

  • Amarantus – zarówno ten gotowany, prażony jak i popping – fajne źródło węgli, najwięcej wśród pseudozbóż aminokwasów i neutralny smak.

 

  • Tapioka z manioku – w moim odczuciu, bardziej ciekawostka niż codzienne źródło węgli – dosyć nietypowa konsystencja utrudnia konkretne podładowanie węglowodanowe. Charakterystyczne kuleczki, które stały się popularne główne dzięki modzie na tzw. Bubble tea. 

 

  • Kasza gryczana – nie jest to najszybsze źródło węgli ze względu na wysoką zawartość nierozpuszczalnego błonnika, ale jest super składnikiem urozmaiconej diety. Pamiętajcie, że niezależnie od źródła – węglowodany trafiają tam, gdzie mają. Niemniej, o źródła trzeba dbać!

 

*klikajcie w podlinkowane wyrazy – tam znajdziecie inne artykuły rozwijające temat!

Lubisz to? Lubisz, co? Podziel się więc z innymi:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
KATEGORIE: Ciekawostki i inne, Dieta sportowca, Dieta w praktyce - porady, PowerFoods
Komentarze (7)

A gdzie płatki owsiane?

a makarony? tłuczono mi do głowy, że trzeba jeść makaron w każdej postaci jako te super węgle 😛

Ja ryżu brązowego bym nie uwzględniał w diecie sportowca ponieważ ma składniki antyodżywcze, więc nie poprawi wchłaniania wielu makro i mikro elementów. Pozdrawiam panią Dorotę ja również lubię czytać Pani bloga.

REWELACYJNY BLOG. Rzetelne źródło informacji w gąszczu bzdur internetowych:) Tak trzymaj. I mówi to ktoś, kto od LAT czyta i praktykuje w dziedzinie treningu i odżywiania.

Będę śledził na bieżąco:)

zauwazylam, ze w zestawieniu nie zostały uwzglednione płatki owsiane. wyjasnilabys mi dlaczego nie są one dobrym źródłem węglowodanów po treningu?

A dlaczego płatki owsiane nie są dobrym źródłem węglowodanów po treningu?

Nie są też złym. Wpadaj tu i tutaj. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

proudly created by CoffeeCode.IT