Najlepsze źródła węglowodanów

Węglowodany w diecie

O węglowodanach po treningu było już sporo, ale dzisiaj konkrety:
Co jest warte uwagi jako źródło węglowodanów w diecie sportowca?
Co dobrze zjeść po treningu?

Źródła węglowodanów w diecie sportowca

Płatki owsiane

– górskie, zwykłe, a nawet i błyskawiczne – są uniwersalnym produktem wspaniałym na śniadanie, przekąskę /w formie domowych flapjacków/, a także jako element bezmięsnych kotletów, dodatku do obiadu itd. Każdy je zna 🙂
Ugotowane – lepiej strawne i bardziej polecane.Błyskawiczne dobre są na wyjazdy, gdzie nie mamy możliwości gotowania. Zalane na noc /zwykłe lub górskie/ wodą – także będą gotowe do spożycia na śniadanie.

Płatki owsiane zawierają beta-glukany

-o wielokotnie potwierdzonej zdolności do obniżania poziomu frakcji LDL cholesterolu we krwi i zapobieganiu powstawaniu cukrzycy typu 2. 

Ryż

– może być zarówno brązowy jak i długoziarnisty. Po treningu sprawdzi się świetnie nawet ten trochę bardziej przetworzony – wafle ryżowe? Płatki z ryżu? – JASNE!

Kasza jaglana

okołotreningowo mogą być nawet i płatki, które wystarczy zalać ciepłą wodą.

Ziemniaki i bataty 

– wysokowęglowodanowe. Posiadają duży indeks sytości, w związku z czym sprawdzają się na co dzień i w diecie osoby, która chce zrzucić parę kilo (klikaj tutaj), a jest aktywna fizycznie (podobny myk jak z owsianką odchudzającą). Łatwostrawne, smaczne, szerokodostępne. Często pomijane w “zdrowej diecie”, a szkoda. 🙂

Kasza gryczana

– nie jest to najszybsze źródło węgli ze względu na wysoką zawartość nierozpuszczalnego błonnika, ale jest super składnikiem urozmaiconej diety. Pamiętajcie, że niezależnie od źródła – węglowodany trafiają tam, gdzie mają. Niemniej, o źródła trzeba dbać!

Chleb żytni na zakwasie / pieczywo ciemne

– łatwodostępne źródło witamin z grupy B, błonnika i wielu składników mineralnych. Można zrobić w domu (mamy przepis!).

Owoce

– oczywisty dodatek do powyższych i poniższych, ale także solo – wspaniałe źródło węglowodanów, składników mineralnych (potas, magnez, wapń), które zużywasz podczas treningu. Świeże będą miały więcej witamin, suszone (uwielbiasz daktyle?) – będą bogatszym źródłem węgli w mniejszej objętości.

Quinoa

– dosyć rzadkie, ale ciekawe urozmaicenie. Bogata także w dobrej jakości białko, ciekawa w smaku, w różnych kolorach. Polecam!

Amarantus

– zarówno ten gotowany, prażony jak i popping – fajne źródło węgli, najwięcej wśród pseudozbóż aminokwasów i neutralny smak.

Tapioka z manioku

– w moim odczuciu, bardziej ciekawostka niż codzienne źródło węgli – dosyć nietypowa konsystencja utrudnia konkretne podładowanie węglowodanowe. Charakterystyczne kuleczki, które stały się popularne główne dzięki modzie na tzw. Bubble tea.

 

*klikajcie w podlinkowane wyrazy – tam znajdziecie inne artykuły rozwijające temat!

11 Komentarzy

  • […] i zadbać o odpowiednią suplementację), która polega na wykluczeniu praktycznie wszystkich źródeł węglowodanów. Od siebie polecam wówczas wejście w stan ketozy (ale zanim: dowiedzieć się na jej temat […]

  • […] na korzystanie z nich ile się da. Warto jednak zaznaczyć, że muszą to być ich dobre źródła (klik klik), aby miały korzystny wpływ także na gospodarkę […]

  • […] Odpowiednia ilość wody pozwoli tobie zmagazynować glikogen mięśniowy (gromadzone w mięśniach cukry “ściągają” wodę, więc jest ona niezbędna do ładowania […]

  • marta

    ,
    13 lipca 2017 o godz. 09:45

    Tapioka- szkoda, że trudno ją docenić 🙂 dla mnie nie tylko ciekawostka- dla mnie rewelacja 😀
    łatwa w przygotowaniu- czasem mozna trafić mniejsze kulki, które wystarczy zalać tylko wodą- po wypłukaniu zalewam gęstym koktajlem- wydłużaja uczucie sytości, NIGDY nie powodują u mnie rewelacji żołądkowych, są swietną alternatywą dla żeli (zmiksowany banan z daktylem + kulki albo kisiel) , mąka z tapioki daje bardzo dobrą konsystencje i nie powoduje skrętu kiszek na zawodach. Poza tym jest neutralna w smaku, więc można na słodko i na słono. Gorąco polecam.

  • sasa

    ,
    10 lutego 2016 o godz. 10:06

    A gdzie płatki owsiane?

  • Kira

    ,
    10 grudnia 2015 o godz. 09:57

    a makarony? tłuczono mi do głowy, że trzeba jeść makaron w każdej postaci jako te super węgle 😛

  • Kacper K

    ,
    23 października 2015 o godz. 10:03

    Ja ryżu brązowego bym nie uwzględniał w diecie sportowca ponieważ ma składniki antyodżywcze, więc nie poprawi wchłaniania wielu makro i mikro elementów. Pozdrawiam panią Dorotę ja również lubię czytać Pani bloga.

  • Paweł

    ,
    13 października 2015 o godz. 15:59

    REWELACYJNY BLOG. Rzetelne źródło informacji w gąszczu bzdur internetowych:) Tak trzymaj. I mówi to ktoś, kto od LAT czyta i praktykuje w dziedzinie treningu i odżywiania.

    Będę śledził na bieżąco:)

  • Claudia12

    ,
    10 sierpnia 2015 o godz. 08:44

    zauwazylam, ze w zestawieniu nie zostały uwzglednione płatki owsiane. wyjasnilabys mi dlaczego nie są one dobrym źródłem węglowodanów po treningu?

  • Claudia12

    ,
    7 sierpnia 2015 o godz. 11:48

    A dlaczego płatki owsiane nie są dobrym źródłem węglowodanów po treningu?

    • Dorota

      ,
      22 września 2015 o godz. 07:50

      Nie są też złym. Wpadaj tu i tutaj. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wysyłki newslettera. Przeczytaj politykę prywatności".