Jak dobrze wiemy, procesy fermentacji są naturalną metodą na przedłużenie trwałości żywności – także pomocne dla pszczół, ponieważ pierzga zaraz obok źródła węglowodanów, którym jest miód – stanowi ich pokarm (stąd z ang. “Bee Bread” ) – ubity, wymieszany ze śliną pszczół i przefermentowany pyłek przypomina faktycznie mały bochenek – z tym, że dla pszczół jest to źródło przede wszystkim białka).
To, czym różni się pierzga od pyłku to większa koncentracja składników mineralnych, witamin i …bakterie kwasu mlekowego.
Co takie produkty mogą przynieść sportowcom i jak można je używać w diecie, aby wspierały organizm?
- Wspierają tworzenie czerwonych krwinek i zwiększają poziom żelaza we krwi;
- Działają pozytywnie na apetyt /u sportowców z dużym zapotrzebowaniem jest to zaletą 🙂 /, wspomagają przemianę materii;
- Działają antydepresyjnie – co wbrew pozorom u osób z bardzo wysoką aktywnością fizyczną nie jest rzadkością. Niekiedy depresja wynika z przeciążenia, z niewystarczającej regeneracji i przeciążenia układu nerwowego;
- Regenerująco na układ nerwowy;
- Wpływa wspierająco na układ immunologiczny, więc wspiera odporność, która naturalnie może być obniżona u osób o bardzo wysokiej aktywności fizycznej;
- Odtruwa.
Jak używać?
- Dodatek do smoothies;
- Dodatek do kaszy jaglanej / płatków owsianych z miodem lub owocami;
- Z miodem do ostudzonej herbaty.
Pyłek/pierzgę stosuje się w ilości około 1-2 łyżek 2x dziennie.
- Haydak M, Vivino A (1950) The changes in the thiamine, riboflavin, niacin, and pantothenic acid content in the food of female honeybees during growth with a note on the vitamin K activity of royal jelly and bee bread. Annals of the Entomological Society of America 43: 361–367.
- http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0032962
1 Comment