To nie tytułowa ściema! Ugotowany ryż, zostawiony na noc w lodówce może mieć mniej o 50, a nawet do 60% kalorii niż świeżo ugotowany*.
To, co tutaj jest jednak składnikiem kluczowym to olej kokosowy w ilości niewielkiej – około 3g na 100g ryżu. Luzik, nie zaszkodzi nawet beztłuszczowcom.
To, co tutaj jest jednak składnikiem kluczowym to olej kokosowy w ilości niewielkiej – około 3g na 100g ryżu. Luzik, nie zaszkodzi nawet beztłuszczowcom.
Ryż gotujesz normalnie w wodzie z dodatkiem oleju.
Ugotowany wkładasz na noc (12-godzinną) do lodówki i otrzymujesz produkt o nawet 50-60% mniej kaloryczny niż wyjściowy. Olej pomaga tworzyć wiązania wodorowe pomiędzy cząstkami amylozy. Temat był prezentowany na spotkaniu American Chemical Society w 2015 roku.
Tytuł: Rice (Oryza sativa L.) resistant starch and novel processing methods to increase resistant starch concentration
To dobre info dla wszystkich na low-carbie, którzy starali się robić imitacje ryżu z kalafiora. Nie bawcie się w to, bo kalafior i tak was nie zaspokoi tak, jak zrobi to ryż!
To złe info dla wszystkich, którzy są na diecie pudełkowej i wyliczone makro przygotowują wcześniej, i chowają do lodówki. Bo kalorie z ryżu po części uciekają. Po podgrzaniu dania nie powracają, więc brzmi sensownie. 🙂
To super info dla osób, które boją się skoków cukru i insuliną – taki ryż zwiększa wrażliwość insulinową i daje mniejszy pik cukrowy niż świeżo ugotowany ryż, więc to dobry wybór dla osób z cukrzycą typu 2.
Szok i niedowierzanie, ale taka taktyka – poza bezstresowym jedzeniem większej ilości carbs 😉 ma wiele innych zalet.
Ich imię to – SKROBIA OPORNA. 🙂

Bo część węgli, która przestaje nas nasycać kaloriami zamienia się właśnie w taką formę węglowodanów, które służą nam, ale nie stanowią już takie wartości energetycznej jak wcześniej.
W skrócie, skrobia oporna daje nam znacznie mniej energii, bo nie może być całkowicie strawiona – rozkładanie skrobi tego rodzaju jest nieco oporne – jak mówi sama nazwa – dla enzymów. Karmią się nią bardziej bakterie jelitowe, a więc mikroflora. 🙂
Mamy dzięki temu przepis na ryż, który ma mniej kalorii i więcej pożywienia dla naszej mikroflory, która jak wiemy jest kluczowa i dla zdrowia, i dla redukcji, i dla naszej sprawności życiowej. 😉
Trochę jak błonnik nierozpuszczalny, ale lepiej. Skrobię oporną poza zimnym ryżem i ziemniakami znajdziemy w takich produktach jak topinambur, niedojrzałe banany i rośliny strączkowe (fasola, soczewica).
Składniki:
- Ryż biały – 100 g
- Olej kokosowy – 3-4 g
- Woda
Przygotowanie:
- Wstaw 400 ml wody w garnku na gaz, doprowadź do wrzenia
- Dodaj olej kokosowy
- Włóż ryż
- Gotuj do miękkości
- Ostudź i włóż ugotowany ryż do lodówki
- Po 12h wyjmij i przygotuj ulubione danie z ryżem lub przekąskę treningową (przepis znajdziesz tutaj).
I to wszystko! Smacznego ryżu! 🙂 ♥
Badanka:
- w badaniach na Sri Lance brano pod uwagę różne odmiany ryżu i wynik redukcji kalorii w różnych odmianach był nieco inny. Najoptymistyczniejszy rezyltat to wspomniane nawet minus 60%.
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562607
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26693746
- http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/11489675/Simple-rice-cooking-hack-could-reduce-calories-by-60-per-cent.html
25 Komentarzy