Zimny ryż ma 2 razy mniej kalorii – 100% technika korzystania ze skrobi opornej?

Zimny ryż - skrobia oporna
To nie tytułowa ściema! Ugotowany ryż, zostawiony na noc w lodówce może mieć mniej o 50, a nawet do 60% kalorii niż świeżo ugotowany*.
To, co tutaj jest jednak składnikiem kluczowym to olej kokosowy w ilości niewielkiej – około 3g na 100g ryżu. Luzik, nie zaszkodzi nawet beztłuszczowcom.

Ryż gotujesz normalnie w wodzie z dodatkiem oleju.

Ugotowany wkładasz na noc (12-godzinną) do lodówki i otrzymujesz produkt o nawet 50-60% mniej kaloryczny niż wyjściowy. Olej pomaga tworzyć wiązania wodorowe pomiędzy cząstkami amylozy. Temat był prezentowany na spotkaniu American Chemical Society w 2015 roku.

Tytuł: Rice (Oryza sativa L.) resistant starch and novel processing methods to increase resistant starch concentration

To dobre info dla wszystkich na low-carbie, którzy starali się robić imitacje ryżu z kalafiora. Nie bawcie się w to, bo kalafior i tak was nie zaspokoi tak, jak zrobi to ryż!
To złe info dla wszystkich, którzy są na diecie pudełkowej i wyliczone makro przygotowują wcześniej, i chowają do lodówki. Bo kalorie z ryżu po części uciekają. Po podgrzaniu dania nie powracają, więc brzmi sensownie. 🙂
To super info dla osób, które boją się skoków cukru i insuliną – taki ryż zwiększa wrażliwość insulinową i daje mniejszy pik cukrowy niż świeżo ugotowany ryż, więc to dobry wybór dla osób z cukrzycą typu 2.
Szok i niedowierzanie, ale taka taktyka – poza bezstresowym jedzeniem większej ilości carbs 😉 ma wiele innych zalet.

Ich imię to – SKROBIA OPORNA. 🙂

zimny ryż sushi
Zimny ryż sushi

 

Bo część węgli, która przestaje nas nasycać kaloriami zamienia się właśnie w taką formę węglowodanów, które służą nam, ale nie stanowią już takie wartości energetycznej jak wcześniej.

W skrócie, skrobia oporna daje nam znacznie mniej energii, bo nie może być całkowicie strawiona – rozkładanie skrobi tego rodzaju jest nieco oporne – jak mówi sama nazwa – dla enzymów. Karmią się nią bardziej bakterie jelitowe, a więc mikroflora. 🙂

Mamy dzięki temu przepis na ryż, który ma mniej kalorii i więcej pożywienia dla naszej mikroflory, która jak wiemy jest kluczowa i dla zdrowia, i dla redukcji, i dla naszej sprawności życiowej. 😉

Trochę jak błonnik nierozpuszczalny, ale lepiej. Skrobię oporną poza zimnym ryżem i ziemniakami znajdziemy w takich produktach jak topinambur, niedojrzałe banany i rośliny strączkowe (fasola, soczewica).


Składniki:

  • Ryż biały – 100 g
  • Olej kokosowy – 3-4 g
  • Woda

Przygotowanie:

  • Wstaw 400 ml wody w garnku na gaz, doprowadź do wrzenia
  • Dodaj olej kokosowy
  • Włóż ryż
  • Gotuj do miękkości
  • Ostudź i włóż ugotowany ryż do lodówki
  • Po 12h wyjmij i przygotuj ulubione danie z ryżem lub przekąskę treningową (przepis znajdziesz tutaj).

 

I to wszystko! Smacznego ryżu! 🙂 ♥


Badanka:

25 Komentarzy

  • Aga

    ,
    21 sierpnia 2019 o godz. 08:53

    Czy konieczne jest dodanie do gotowania oleju? Czy ten sam efekt będzie bez niego?

    • Patrycja Kujawa

      ,
      21 sierpnia 2019 o godz. 13:13

      Bez dodatku oleju również powstanie pewna ilość skrobi opornej, ale będzie jej mniej.

  • Ł.

    ,
    9 maja 2019 o godz. 22:30

    czy konieczne jest trzymanie w lodówce 12 h?

  • Adn

    ,
    27 lutego 2019 o godz. 14:03

    Czyli 100 gram ugotowanego w ten sposób ryżu , po 12 godzinach, to okolo 180 kcal?

    • Dorota Traczyk

      ,
      10 maja 2019 o godz. 09:24

      Niestety to daleko idący wniosek i należy traktować to bardziej jako ciekawostka – kalorii będzie mniej, ale o ile – to zależy. 🙂

  • FitKing Gdańsk

    ,
    13 stycznia 2019 o godz. 18:14

    Powiem szczerze, że bardzo ciekawe badania i wnioski. Szczerze mówiąc to nie spodziewałem się, że zimny ryż może mieć, aż o połowę kalorii więcej, w naszej diecie tak naprawdę klienci pewnie odgrzewają dania z ryżem, zastanawiam się teraz czy nie dorzucać kartek z informacją jak jeść 🙂

  • Klaudia

    ,
    28 września 2018 o godz. 08:52

    Czy dotyczy wszystkich gatunków ryżu?

    • Dorota Traczyk

      ,
      28 września 2018 o godz. 09:42

      Najpewniej wszystkich, w których powstaje skrobia oporna. 🙂 Badania jednak przeprowadzone zostały na danym gatunku ryżu. To samo dotyczy ziemniaków.

  • Joaśka

    ,
    3 stycznia 2017 o godz. 11:54

    Niesamowite! Niezły fit-hack! 🙂

  • Malgorzata

    ,
    8 grudnia 2016 o godz. 11:14

    Czy to dotyczy także ryżu brązowego czy tylko białego ?

  • Maja

    ,
    20 września 2016 o godz. 18:22

    Czy analogiczny proces odnośnie skrobi zajdzie w innych produktach ją zawierających? Na przykład ugotowane i schłodzone płatki owsiane ? 🙂

    • Dorota T. - dieta sportowca

      ,
      20 września 2016 o godz. 18:36

      Nie słyszałam o takich badaniach, ale kto tam wie 😉

      • Kinga

        ,
        12 listopada 2016 o godz. 10:02

        Właśnie zastanawiałam się czy to samo dotyczy kasz i ziemniaków.. ale może to już zbyt piękne by było prawdziwe 😀

  • Monika

    ,
    5 września 2016 o godz. 19:37

    A czy jest różnica czy użyjemy rafinowanego czy nie?

  • Josielana

    ,
    23 sierpnia 2016 o godz. 01:01

    Głupie pytanie, bo chyba nie do końca zrozumiałam i musze się upewnić 🙂 Gotuję ryż, potem chowam do lodówki i potem mogę go ponownie przygrzać, bez jedzenia na zimno?

  • Tusia26

    ,
    29 lipca 2016 o godz. 14:08

    Nie spodziewałabym się nigdy, że dzięki takiemu prostemu zabiegowi, można tak skutecznie “zbić” kaloryczność. Dzięki za rade! 😉

  • ann

    ,
    23 lipca 2016 o godz. 21:52

    To w końcu trzeba dodawać tłuszczu przy gotowaniu, żeby zmniejszyć kaloryczność o połowę, czy nie?

  • Vjera

    ,
    18 lipca 2016 o godz. 21:19

    Warto dodać,że wcale nie trzeba dodawac oleju kokosowego, Wystarczy normalnie ugotowac ryż i minimum na 12 godzin do lodówki. 🙂 Bardzo dobrze odżywia bakterie w jelicie,ale nie jest podobno polecany przy SIBO,chociaż spotkałam się z wiadomością,że jednak wskazany. Warto na sobie przetestować,a zdrowym nie zaszkodzi. 🙂

  • hop

    ,
    18 lipca 2016 o godz. 21:03

    Czy inny olej również będzie skuteczny? ; )

    • Dorota T. - dieta sportowca

      ,
      18 lipca 2016 o godz. 21:39

      Tak, chodzi o lipidy. 🙂 Niemniej tak, jak dodała koleżanka – bez tłuszczu też powstanie skrobia oporna. 🙂

  • pop321

    ,
    18 lipca 2016 o godz. 13:19

    Zawsze tak robię 🙂 już słyszałam o tym wcześniej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.