Dieta młodego sportowca w 5 punktach.

Troska o odżywianie aktywnego dziecka jest podstawą dbania o kształtowanie zdrowych nawyków, utrzymania zdrowia oraz właściwego rozwoju młodego organizmu.

Prawidłowa dieta 

Dziecko ma nieco inne potrzeby żywieniowe niż dorosły. Musimy pamiętać, że rozwijający się organizm ma większe potrzeby, a dostarczane składniki wspierają go w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju.

Aktywność fizyczna – zarówno rekreacyjna jak i profesjonalna wiązać się będzie ze zwiększeniem zapotrzebowania na składniki energetyczne (nawet o 50%), budulcowe i regulujące. Niezwykle istotne jest także nawadnianie. Młody sportowiec może wymagać spożycia nawet 4000kcal, podczas gdy jego rówieśnik nieuprawiający sportu wymaga dostarczenia około 2200-2300kcal.

Składniki odżywcze pełnią różne funkcje w organizmie i warto je poznać.

Węglowodany i tłuszcze – dostarczają energii. Białka i składniki mineralne – dostarczają budulca do tkanek, a witaminy i minerały – wpływają na regulację metabolizmu i zachodzących w organizmie potrzeb. Należy dbać o dostarczanie wszystkich składników w odpowiednio wysokiej ilości.

Warto zaznaczyć, że suplementację należy rozważyć dopiero wtedy, kiedy prawidłowa dieta nie jest w stanie dostarczyć wystarczającej ilości składników odżywczych, co zdarza się rzadko – istnieją jedynie dwa suplementy diety, które uważa się za niezbędne – witamina D3 oraz kwasy omega-3.

 

Owsianka zawsze spoks

Owsianka zawsze spoks

Węglowodany to energia!

Węglowodany powinny stanowić główne źródło energii diety sportowca. U aktywnych dzieci powinny pokrywać około 55-65% zapotrzebowania energetycznego. Niezbędne są do efektywnej pracy mózgu i mięśni. Należy zadbać o to, aby dieta oparta była o najmniej przetworzone produktach, które są także źródłem witamin i składników mineralnych – takim dobrym przykładem mogą być płatki owsiane, kasza gryczana, kasza jaglana i ryż brązowy, owoce i warzywa.

Węglowodany dostarczają energii w krótkim czasie po spożyciu – są szybko trawione oraz wchłaniane, dzięki czemu już w parę minut po spożyciu uzupełniają energię, którą wykorzystano podczas intensywnego wysiłku fizycznego.

Węglowodanami uzupełniamy także spadki energii w trakcie intensywnego wysiłku pijąc napój izotoniczny i spożywając lekkie przekąski będące ich źródłem. Bezpośrednio po treningu należy zjeść zdrową, energetyczną porcję węglowodanów w postaci np. napoju owocowego/koktajlu czy porcji owoców.

Źródła warte uwagi:

  • Płatki owsiane, kasza jaglana, kasza gryczana, ryż
  • Owoce świeże: banany, arbuz, jabłka, pomarańcze, brzoskwinie, winogrono, kiwi, borówki i jagody
  • Owoce suszone: rodzynki, daktyle, morele, śliwki
  • Soki owocowe
  • Domowe powidła i dżemy
  • Koktajl z owocami na bazie kefiru lub maślanki
  • Miód
Smoothie z owoców

Smoothie z owoców

Białko to ważny budulec

Aby zadbać o prawidłowy rozwój organizmu, jego sprawność i zapewnić odpowiednią regenerację – istotne jest realizowanie zapotrzebowania na białko. Pełni ono funkcję transportową w układzie krwionośnym, reguluje metabolizm i układ odpornościowy. Uczestniczy we wszystkich procesach w organizmie, które zapewniają jego prawidłowe funkcjonowanie. U młodych sportowców zapotrzebowanie na białko wynosi około 16-17,5% zapotrzebowania na energię. (więcej o doborze składników odżywczych dowiesz się w moim ebooku)

Dobrym źródłem białka są: chude mięso, ryby, jajka i dobrej jakości nabiał.

Roślinnym źródłem, na które warto zwrócić uwagę będą nasiona roślin strączkowych i orzechy. Produkty zbożowe także dostarczają pewnej ilości budulca, jednak są to porównywalnie niższe wartości.

Tłuszcze są istotne

Tłuszcze powinny pokrywać ok. 30% zapotrzebowania na energię i ciężko wskazać ich główną rolę – regulują wiele procesów, wchodzą w skład błon komórkowych i mają olbrzymie znaczenie w utrzymaniu równowagi hormonalnej organizmu oraz układu nerwowego człowieka. Zbyt małe spożycie tłuszczu może mieć konsekwencje w postaci niedoborów witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K.

Źródła warte uwagi:

  • Awokado
  • Oliwa z oliwek
  • Olej kokosowy
  • Żółtka jaj
  • Tłuste ryby dobrej jakości
  • Orzechy, nasiona, pestki

Nawodnienie to podstawa

Podstawowe zapotrzebowanie na wodę dla młodzieży w wieku 10-15 lat wynosi od 1900ml u 10-letnich dziewcząt do 2500ml u 15-letnich chłopców. Pamiętajmy jednak, że zapotrzebowanie na wodę u osób aktywnych jest wyższe niż u rówieśników o mniejszej aktywności fizycznej, stąd 2000-2500ml płynów należy przyjąć za minimum.

Nie można zapominać o zabieraniu wody lub izotonika na trening oraz uzupełnianiu płynów po skończonym wysiłku. Picie warto regularnie, w miarę możliwości już od 15-20minuty treningu małymi łykami. W przypadku wody nie należy kierować się wyłącznie poczuciem pragnienia – konieczne jest wyrobienie nawyku picia wody i płynów w ciągu dnia.

Młodzi piłkarze

Młodzi piłkarze

Co jeść przed treningiem?

Na 3-4h przed:

Dobrze zjeść stały posiłek zawierający węglowodany, białko i niewielką ilość tłuszczu. Przykładem może być

Kasza gryczana z łososiem na parze i cukinią, Kasza jaglana z warzywami i tofu posypana orzechami włoskimi.  

Na 30min przed:

Można, ale nie trzeba, skorzystać z przekąski węglowodanowej o średnim lub wysokim IG – może to być np. banan, sok lub garść owoców suszonych.

Co jeść po treningu?

W pierwszych minutach po najlepszym wyborem będą węglowodany szybko wchłaniające się z niewielkim dodatkiem białka  – owoc lub shake owocowy z jogurtem naturalnym / maślanką. (o mleku czytaj tutaj)

1-3h po wysiłku:

Najlepiej spożyć posiłek będący źródłem węglowodanów, wspomagających odnawianie zasobów glikogenu mięśniowego. W tym posiłku do kaszy czy ziemniaków warto dodać chude mięso, warzywa lub owoce oraz niewielką ilość tłuszczu w postaci np. kawałka awokado.

Posiłek z jajkiem

Posiłek z jajkiem

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie – przed treningiem

Podczas treningu

  • izotonik: sok pomarańczowy 300ml + 700ml wody wysokozmineralizowanej, szczypta soli

II śniadanie – po treningu

  • Smoothie: Kasza jaglana, borówki, jabłko, kefir naturalny, siemie lniane

Obiad

  • Łosoś gotowany na parze
  • Szpinak z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami ciemnymi
  • Ryż brązowy
  • Zupa krem z dyni

Przekąska

  • Pomarańcza, jabłko

Kolacja

  • Pieczone ziemniaki z warzywami i jajecznica

Artykuł przygotowany został przy współpracy z trening-piłkarski.pl – dziękuję za zaproszenie do stworzenia wpisu gościnnego TUTAJ.

trening-pilkarski.pl

Lubisz to? Lubisz, co? Podziel się więc z innymi:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
KATEGORIE: Dieta sportowca, Dieta w praktyce - porady
Komentarze (2)

Ciekawy blog i fajne pomysły na przyrządzenie posiłki.

Dziękujemy za współpracę i mam nadzieje, że wspólnie zrealizujemy nie jeden projekt 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

proudly created by CoffeeCode.IT