Rice cake – najlepszy PRO przepis na przekąskę treningową!

Gdybyś musiał wybrać jedną rzecz, którą do końca życia będziesz zabierać na trening – prawdopodobnie wybrałbyś albo banana, albo Rice Cake.

Dzisiaj przepis niecodzienny. To nie jest zwykłe “ciasto” niedzielne! To coś więcej i chociaż wygląd nie powala – gwarantuję, że docenicie w praktyce to, czym RICE CAKE jest!

Rice cake to z angielskiego “ryżowe ciastka”.

Używają ich przede wszystkim profesjonalni kolarze jako sprawdzona przekąska treningowa! Nic dziwnego!

Spełnia ona najważniejsze warunki:

  • Jest wysokoenergetyczna (makro podane pod przepisem – wystarczy podzielić na ilość kawałków)
  • Dostarcza węglowodanów, tłuszczu i nieco białka – czyli zarówno “szybkiej” jak i nieco “wolniejszej” energii.

Raz, że nasze słodzidło – miód / cukier – szybko zasila nasze mięśnie, dwa – tłuszcz nieco spowalnia opróżnianie żołądka (ale to mleczko kokosowe, które jest trawione zwykle bardzo sprawnie), dzięki czemu energia “uwalniana” jest również długotrwale (w tym – z ryżu)

  • Jest delikatna dla żołądka i układu pokarmowego

Głównie za sprawą głównego składnika – ryżu białego.

  • Ma dobrą konsystencję

Jeśli trenujecie parę godzin to wiecie, że niektóre przekąski bardzo zalepiają buźkę. Zalepiają, przyklejają się do zębów (głównie batony zrobione z suszonych owoców – tu opisałam te najlepsze), trzeba szybko popić, żeby się z nimi uporać.

Nie jest to komfortowe ani fajne, zwłaszcza jak trenujemy na nieco większej intensywności. Ta przekąska jest nieco lepka, ale delikatna. Łatwo się je, nie jest sucha i zdecydowanie sprawdza się podczas treningu. Popić i tak należy, ale nie po to, by odkleić ją od zębów. 😉

  • Jest przepyszna!

Smak tak naprawdę nadajesz sam – jeśli lubisz ryż, mleczko kokosowe i słodycz – wystarczy wyobrazić sobie ten smak. 🙂

Możesz dodać albo kakao, albo cynamon, albo co tam przyjdzie Ci do głowy – namoczone owoce suszone / płatki migdałowe / nieco wiórków kokosowych lub orzechy włoskie (również namoczone). Jeśli zdecydowałeś się dodać odżywkę białkową o danym smaku – rice kejki nabierają delikatnego jej posmaku.

rice cake przepis Zdjęcie niestety nie oddaje ich fenomenu 🙁 zdjęcie i wykonanie – Marcin Karbowy, kolarz, który podzielił się z nami swoim sekretem!


Składniki:

  • 500g suchego ryżu Arborio
  • 400ml mleczka kokosowego ok. 19% tłuszczu lub 200ml pełnotłustego mleczka kokosowego + 200ml wody
  • 500ml soku jabłkowego
  • 500ml wody
  • słuszna szczypta soli
  • 200g posiekanych daktyli/rodzynek/moreli/śliwek suszonych – namoczyć w wodzie
  • 150g miodu / syropu klonowego / dowolne słodzidło, może być również i cukier kokosowy
  • cynamon, kakao, cukier kokosowy

Przygotowanie:

  1. Zagotować razem mleczko kokosowe, sok i wodę.
  2. Ryż opłukać w zimnej wodzie i dodać do gotujacego się płynu z dodatkiem soli (klik). Gotować do momentu aż ryż stanie się nieco klejący.
  3. Dodać słodzidło: miód/syrop/cukier, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
  4. Daktyle/orzechy/śliwki/rodzynki posiekać na małe kawałki i dodać do całości
  5. Na końcu dodać przyprawy wg preferencji
  6. Po ostygnięciu rice cake’i włożyć na noc do zamrażarki (uwaga, ryż może tracić kalorie! – klik)
  7. Rano wyjąć i pokroić na batoniki. Zawinąć w sreberko i zabierać na trening. 😉

Wytrzymałościowe

Makroskładniki:

/przy przepisie z 200ml mleczka kokosowego bez odżywki białkowej/

  • 3430 kcal
  • 724 g węglowodanów, w tym: 320g cukrów prostych
  • 33g błonnika
  • 52,8g tłuszczu
  • 42,45g białka
Na 100g:
  • 160kcal
  • 34g węglwodanów, w tym 15g cukrów prostych
  • 1,5g błonnika
  • 2,5g tłuszczu
  • 2g białka

 

Mocnych treningów! 🙂

7 Comments

  • Matt

    ,
    12 sierpnia 2021 @ 08:03

    Trafiłem tu szukając batonów do biegów górskich w których nie ma chemii 🙂 Na koniec sierpnia działam z tym przepisem !

  • NS Farmer

    ,
    17 lutego 2018 @ 20:38

    Niezłe w smaku a do tego nieźle działa. Wypróbowane podczas "posiedzeń" na trenażerze. W nadchodzącym sezonie z pewnością wejdzie do treningowego i wyścigowego menu!

  • Irek

    ,
    15 czerwca 2017 @ 21:58

    Jak i jak długo można przechowywać to cudo?

    • Dorota Traczyk

      ,
      16 czerwca 2017 @ 08:21

      Spokojnie w lodówce z 4-5 dni, ale można je włożyć do zamrażalnika i wówczas spokojnie ich trwałość się wydłuża. 🙂

  • maciek

    ,
    19 maja 2017 @ 15:19

    Mozna zamienic slodzidlo na erytrol/ksylitol? (majac na uwadze, ze bedzie mniejkaloryczne)

  • Łukasz

    ,
    2 kwietnia 2017 @ 16:30

    Super przepis trzeba sprawdzić na następnym treningu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl