Nadeszła jesień – czas na….
CYNAMON!
Trudno powiedzieć, do czego to cudo nie pasuje. Niełatwo się bez niego obejść, kiedy o 17:00 za oknem jest ciemno. O 7:00 też.
Na początek – uczta dla mózgu i zachęta do spaceru. Po cynamon do sklepu oczywiście, jeśli jeszcze go nie masz 😉
Dlaczego warto spożywać cynamon?
- Spożywany codziennie, w dawkach 120 mg – 6g, które są jak najbardziej realne do spożycia, poprawia poziom glukozy na czczo (ważna informacja dla osób uwikłanych w zespół metaboliczny i cukrzycę!).
- Zawiera związki fitochemiczne, które poprawiają wykorzystanie glukozy w mózgu, a co za tym idzie, poprawia funkcje poznawcze, prościej mówiąc, łatwiej się myśli.
Co więcej, hamuje powstawanie zmian w mózgu powiązanych z rozwojem choroby Alzheimera. - Badania na myszach sugerują, że hamuje on rozwój pewnych wirusów mogących wywoływać przeziębienie. Czy działa tak samo na ludzi? Jest to zbyt daleko idący wniosek, ale z pewnością nie zaszkodzi spróbować, kiedy czujesz się niewyraźnie.
- Ze względu na swoje przeciwzapalne właściwości, a także dobrze wpływającego na nasze naczynia krwionośne tlenku azotu i aldehydu cynamonowego (rozszerzająco działającego na te naczynia), chroni nasz układ krwionośny. Poza tym, u ludzi znacząco obniża ciśnienie skurczowe i rozkurczowe krwi.
Uwaga, mamy różne gatunki cynamonu, z których najcenniejszy jest cejloński.
Z kolei Cynamonowiec wonny (inaczej Cassia cinnamon lub chiński) zawiera pewne ilości kumaryny, która w większych ilościach jest dla człowieka toksyczna.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4466762/
A teraz przepis na śniadanie i kolację! Potreningowy, na przekąskę i do kawy!
Masz zapas dyni i nie wiesz co z nią zrobić? Do dzieła!
Potrzebujesz:
- 100 g puree z dyni
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1 dojrzałego banana
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka neutralnego w smaku oleju
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (możesz spróbować zastąpić 2 łyżkami mleka roślinnego + ½ łyżeczki soku z cytryny)
- Rodzynki – 2 łyżki
- Szczypta soli
Nie zapomnij o cynamonie – dodaj tyle, ile dusza zapragnie!
Wszystko razem rozgnieć widelcem na gładką masę, wymieszaj z rodzynkami i smaż na suchej patelni (np. takiej do naleśników) nieduże placuszki, z obu stron.
A wartości odżywcze całej porcji prezentują się tak (z jogurtem):
- Kcal: 477 kcal
- Białko: 15 g
- Tłuszcz: 12 g
- Węglowodany: 78