Miód w diecie sportowca

Miód - proste węglowodany dla sportowca

Miód jest wysokoenergetycznym, naturalnym produktem o stężeniu cukru powyżej 70%! Produkowany z nektaru kwiatowego przez pszczoły, posiada specyficzne właściwości, o których troszkę napiszę. Wydaje się, że jest to jeden z nielicznych produktów, które posiadają tak wysoką ilość cukru przy jednoczesnych właściwościach zdrowotnych.

Dzisiejszy post powstał na podstawie aktualnego stanu wiedzy przy współpracy z marką Huzar. Miody marki Huzar wzbudzają moje zaufanie. Pośród ich produktów znajdziecie również miody ekologiczne, wyróżnione jako lina BIO.

Miód składa się przede wszystkim z fruktozy i glukozy oraz małej ilości wody (maksymalnie 20%). Jest produktem bogatym w składniki antyoksydacyjne, takie jak polifenole i flawonoidy, a wśród nich ceniona kwarcetyna, kemferol i acetylocholinę.

Miód w diecie sportowca Huzar

Kwarcetyna ma właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Kwercetyna reguluje ciśnienie krwi. Badania sugerują, że kwercetyna ma lepsze działanie przeciwzapalne niż ibuprofen. Co ważne dla sportowców, zwalcza zmęczenie i łagodzi skutki stresu, także u osób przemęczonych, zatem jest to wartościowy element diety sportowca.

Kemferol, działa przeciwzapalnie, ma także właściwości przeciwgrzybicze oraz działa rozkurczowo. Każda aktywna osoba narażona jest na dużą ilość stresorów, które zwiększają narażenie na negatywne działanie patogenów, w tym rozwoju grzybicy czy stanów zapalnych. Te z kolei są najlepszym środowiskiem do rozwoju chorób.

Acetylocholina w miodzie może odpowiadać za rozszerzanie naczyń krwionośnych w mięśniach (lepsze ukrwienie = więcej energii) oraz naczyń wieńcowych, wpływając na zmniejszenie częstości akcji serca i obniżenie ciśnienia tętniczego. Dodatkowo, acetylocholina wpływa w dużym stopniu na układ nerwowy, który – zaraz obok układu ruchu – jest mocno angażowany u sportowców.

Musimy pamiętać jednak, że jej zawartość w porcji nie będzie zbyt duża, a efekt prozdrowotny opiera się na regularności stosowania. Ilość flawonoidów w miodzie waha się – w zależności od miodu – w przedziale 50-500 mg/kg. Dodatkowo, posiada niewielką ilość białek, składniki mineralne i witaminowe.

Miód to produkt posiadający właściwości szczególnie istotne dla sportowców, bo to oni mogą wykorzystać w pełni ich potencjał. Chętnie poruszę dziś temat miodu szerzej, niż do tej pory.

Z czego składa się miód?

Skład miodu:

  • Fruktoza – ok. 38%
  • Glukoza – 30-32%
  • Witaminy z grupy B (także B12 i B6), kwas foliowy, biotyna, witamina C
  • Składniki mineralne – niewielkie ilości potasu, magnezu, wapnia, żelaza i innych

Krystalizacja miodu a dieta sportowca

Wbrew pozorom krystalizacja wskazuje nam na tę cechę miodu, która szczególnie przydatna jest sportowcom. Nie dlatego, że skrystalizowany miód będzie czystym źródłem energii (bo właściwie to płynny też). To, co powoduje, że miód ulega naturalnej, niemożliwej do zahamowania, krystalizacji – to kwestia stężenia cukru w miodzie. Płynny miód jest roztworem przesyconym, co świadczy o jego nadzwyczaj wysokiej koncentracji cukru rozpuszczonego (powyżej maksymalnego nasycenia płynu możliwego w danych warunkach temperaturowych). Roztwory posiadające tą właściwość są termodynamiczne nietrwałe, ponieważ wprowadzenie małego zaburzenia równowagi może – i prawie zawsze powoduje – krystalizację nadmiaru cukru powyżej maksymalnej ilości stężenia roztworu nasyconego.

Upraszczając i sprowadzając tę właściwość do praktyki – miód w danej ilości będzie miał wyjątkowo dużo węglowodanów. W naturze nie mamy innego przykładu produktu o tej właściwości. Porównując miód do innych gęstych płynnych substancji, jak na przykład syropów pochodzenia naturalnego, będzie przodował pod kątem ilości węglowodanów, a to tylko jedna jego cenna cecha.

  • 20g miodu zawiera 16 g węglowodanów
  • 20g syropu z agawy zawiera 15,2 g węglowodanów
  • 20g syropu klonowego zawiera 13,4 g węglowodanów

Skrystalizowany miód zwykle składa się z kryształków glukozy i płynnej fruktozy, nie traci w toku krystalizacji delikatnych składników, które opisujemy jako prozdrowotne. To zupełnie naturalny proces, w dodatku czasowo odwracalny.

Co zrobić ze skrystalizowanym miodem?

Można go albo rozpuścić w letniej wodzie (np. używając do naturalnego domowego izotoniku), a można „cofnąć” czasowo skrystalizowany miód do formy płynnej. Trzeba zachować jednak uwagę, aby nie zniszczyć jego delikatnej struktury wysoką temperaturą.

Aby sprawić, żeby miód z powrotem był płynny poleca się delikatnie go podgrzać w kąpieli wodnej w temperaturze maksymalnej 40 stopni Celsjusza przez 15 minut. Nie należy go gotować w garnku aby przyspieszyć rozpuszczanie, bo w taki sposób „zabijemy” to, co w miodzie bardzo cenimy. Niewielkie, ale jednak, ilości witamin i delikatne kwasy organiczne oraz składniki antybakteryjne są termolabilne, czyli wrażliwe na wysoką temperaturę.

Wysoka zawartość cukrów w miodzie to jego najlepsza cecha

Zwłaszcza dla sportowca, którego głównym paliwem są węglowodany. Niezależnie od formy węglowodanów, jaką spożyjemy – nasz organizm będzie rozkładał je do najprostszych form. O ile często w trakcie dnia nie zależy nam na dostarczaniu węglowodanów prostych (a na stabilnym, powolnym dostarczaniu energii przez cały dzień), to okołotreningowo – zarówno przed / w trakcie jak i krótko po wysiłku – zależy nam na tym, aby spożyte węglowodany były bardzo szybko przyswajalne i stanowiły szybkie źródło energii.

Wysokie stężenie cukru w miodzie to element, który szczególnie mnie urzekł, zainteresował i sprawił, że zrozumiałam dlaczego miód jest tak wyjątkowy w kontekście sportowców wytrzymałościowych. Pokusiłabym się o stwierdzenie, że korzystnie byłoby korzystać z właściwości przesycenia cukrów w trakcie wysiłków, a o tym napiszę posługując się zaskakującym przykładem.

Żel energetyczny czy miód?

Porównałam sobie ilość węglowodanów w danej objętości (a logicznie ujmując temat – im więcej węglowodanów w małej objętości, tym lepiej dla sportowca) i oto moje wnioski.

Miód naturalny PowerBar Gel ALE żel
Gramatura 100 / 40* 100 / 41 100 / 55,5
Kaloryczność 324 / 130 248 / 100 198 / 110
Węglowodany (g) 79,5 / 31,8 62 / 25 49,5 / 27,5
Tłuszcze 0 0 0
Białka 0,3 / 0,1 0 0
Kofeina 0 122/49 90/50

Jak widzimy, ilość cukru w miodzie na 100 g zdecydowanie przewyższa ilość węglowodanów w popularnych żelach energetycznych. Całkiem nieźle, prawda?

Spożywając mniejszą porcję miodu, w stosunku do produktu przeznaczonego do stosowania podczas wysiłku, dostarczymy taką samą i większą ilość węglowodanów. Warto zaznaczyć, że żele energetyczne mają dostarczać właśnie cukru. To ich główna funkcja.

Odpowiednia porcja węglowodanów na jedną porcję przekąski treningowej waha się od 25-30 g węglowodanów i zwykle w tych granicach oscylują porcje żeli energetycznych. Aby osiągnąć wartość 27 g węglowodanów z miodu potrzebujemy tylko 34 g miodu, co równa się 1,5 łyżki stołowej.

Dla części osób zastosowanie naturalnego miodu zamiast żeli energetycznych w trakcie wysiłku fizycznego, może być bardziej przekonujące. Wzbogacenie go szczyptą soli byłoby optymalnym rozwiązaniem, a dodatkowo – bardzo atrakcyjnym smakowo dla większości sportowców.

Znam wielu takich, dla których spożywanie żeli energetycznych jest przykrym obowiązkiem. Spotkałam się, poza dobrą tolerancją żeli energetycznych, z przypadkami nasilania problemów ze strony układu pokarmowego po spożyciu żeli, z „drapaniem” w gardle i mdłościami przez nienaturalną konsystencję żeli komercyjnych. Przewagą komercyjnych odżywek będzie dodatek kofeiny i sodu. Ten drugi składnik można jednak dodać. 🙂

Miód jest o tyle dobry, że nawet u osób, które mają poważne problemy jelitowe po spożyciu węglowodanów (a są i tacy), sprawdza się naprawdę nieźle.

Miód w praktyce diety sportowca

Miód może stanowić zarówno element zbilansowanego posiłku przed wysiłkiem może stanowić przekąskę w trakcie wysiłku w postaci przekąski stałej, jako zastępnik żelu energetycznego i w formie izotonika domowego.

 

Przykładowe posiłki:

Przed:

  • Pieczywo mieszane z masłem orzechowym, plastrem twarogu i miodem
  • Omlet owsiany z orzechami i miodem

W trakcie:

  • Domowy izotonik z miodem
  • Miód w formie płynnej
  • Sezamki na miodzie

Po:

  • Owsianka z miodem, serkiem białym i bananem
  • Koktajl na maślance z miodem i owocami

Przeciwwskazania do stosowania miodu

Nawet produkty określane jako prozdrowotne (a takim jest naturalny miód) nie są odpowiednie dla wszystkich.

Głównym przeciwwskazaniem jest nietolerancja miodu, która objawia się problemami skórnymi (wysypka, pokrzywka, świąt), problemami ze strony układu pokarmowego (biegunki, nudności, wymioty) oraz w niektórych przypadkach ze strony układu oddechowego. Obserwacja korelacji objawów chorobowych ze spożywaniem miodu jest jasnym sygnałem do rezygnacji z niego.

Bardzo często reakcje alergiczne są skutkiem występowania w miodzie pyłku kwiatowego.

Miód nie powinien być również podawany noworodkom i niemowlętom z tego powodu, że ich układ pokarmowy nie jest odpowiednio wykształcony, a pH jakie posiada pozwala na rozwój bakterii Clostridium difficile. Dla młodego organizmu może być ona szkodliwa w ilości znajdującej się w miodzie. W przypadku osób dorosłych ilości te są nieznaczące.

 


Źródła:

2 Comments

  • Kaśka

    ,
    10 maja 2019 @ 14:34

    Babicna mądrość potwierdzona naukowo! W domu zawsze słyszałam, że miód jest dobry na wszystko, a taki skrystalizowany jest nawet lepszy – chociażby dlatego, że wiadomo, że naturalny 😀 Dzięki za ten wpis! Powiem szczerze, że bardzo zaintrygował mnie ten miód na zdjęciu. Rzeczywiście czuć rozmaryn?

    • Dorota Traczyk

      ,
      10 maja 2019 @ 14:48

      Kaśka, dziękuję za komentarz! Miód jest przepyszny, sama nie wiem który lepszy. Co do rozmarynu – to chyba zależy od czułości zmysłów! Ja czuję po prostu coś pysznego, najlepiej jak sama spróbujesz i ocenisz. 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (imię, adres email) przez Sprzedawcę Dorotę Traczyk-Bednarek, al. Niepodległości 36, 61-714 Poznań w celu marketingowym. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Mam prawo cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Mam prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, oraz prawo do przenoszenia danych na zasadach zawartych w polityce prywatności sklepu internetowego. Dane osobowe w sklepie internetowym przetwarzane są zgodnie z polityką prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z polityką przed wyrażeniem zgody.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (imię, adres email) przez Sprzedawcę Dorotę Traczyk-Bednarek, al. Niepodległości 36, 61-714 Poznań w celu marketingowym. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Mam prawo cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Mam prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, oraz prawo do przenoszenia danych na zasadach zawartych w polityce prywatności sklepu internetowego. Dane osobowe w sklepie internetowym przetwarzane są zgodnie z polityką prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z polityką przed wyrażeniem zgody.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (imię, adres email) przez Sprzedawcę Dorotę Traczyk-Bednarek, al. Niepodległości 36, 61-714 Poznań w celu marketingowym. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Mam prawo cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Mam prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, oraz prawo do przenoszenia danych na zasadach zawartych w polityce prywatności sklepu internetowego. Dane osobowe w sklepie internetowym przetwarzane są zgodnie z polityką prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z polityką przed wyrażeniem zgody.

 

Dołącz do MiniKursu Świątecznego

Spraw swoim działaniem, ab y zbliżający się okres świąteczny był magiczny i przełomowy.

Zgadzam się na zapis do newslettera