Dieta dla mózgu nie tylko wpływa na lepszą koncentrację i zapamiętywanie u młodych ludzi, ale też spowalnia rozwój demencji. Czy na pewno nie jest to wymysł mediów? W artykule znajdziecie szczegółowe informacje, czemu konkretny składnik jest ważny dla rozwoju mózgu.
Czy “ta dieta” naprawdę działa?
Jak się okazuje dieta ma bardzo duże znaczenie w rozjaśnieniu umysłu i zapamiętywaniu.
Wyniki badań na osobach w wieku 50+ AARP Brain Health and Nutrition [2017] pokazały, że u osób, które spożywały zdrowe, zbilansowane posiłki, 75% miało dobry stan zdrowia mózgu.
Wśród osób, które rzadko lub w ogóle nie jadły odpowiednio, tylko 40%. Oprócz niezliczonych korzyści dla mózgu – nawet roli w leczeniu ADHD i schizofrenii – dodatkowym plusem diety dla mózgu jest to, że zapobiega też chorobom układu krwionośnego i serca, takim jak np. miażdżyca, czy nadciśnienie.
Po co „specjalna” dieta dla mózgu?
Najpierw zaczniemy od tego jak działa mózg. Mózg i cała reszta układu nerwowego są zbudowane z miliardów komórek nerwowych – neuronów. Komunikacja pomiędzy nimi zachodzi przy użyciu specjalnych impulsów elektrycznych lub chemicznych. Substancje chemiczne to neuroprzekaźniki. Są one syntezowane głównie z aminokwasów egzogennych, czyli niezbędnych dla naszego organizmu (nie potrafimy ich sami syntetyzować, czyli tworzyć). Dlatego musimy dostarczyć je w codziennej diecie. Neuroprzekaźniki są produkowane przede wszystkim z leucyny, fenyloalaniny, lizyny i tryptofanu. Bardzo ważnym aminokwasem – choć nie niezbędnym – jest też tyrozyna.
A z czego zbudowany jest mózg?
Tak jak wszystkie komórki, neurony otacza błona komórkowa, która w większości składa się z lipidów (czyli tłuszczu). Mimo, że sam mózg jest w większości zbudowany z wody (aż 80%!), to około 60% jego suchej masy stanowi tłuszcz. Są to prawie wyłącznie nienasycone kwasy tłuszczowe. Aż 1/3 tłuszczu stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – omega-3 i omega-6, które nie mogą być syntezowane w organizmie. Oznacza to, że musimy spożyć ich odpowiednią ilość w żywności.
Wszystkie komórki w organizmie ulegają rozłożeniu, aby powstały nowe. A jak jest z neuronami – tego nadal dokładnie nie wiadomo. W zależności od badań powstają do około 25 roku życia i potem tylko obumierają lub tworzą się przez całe życie, ale coraz wolniej. Dlatego przede wszystkim dieta dla umysłu ma spowolnić rozkład neuronów i zachować sprawność, dzięki poprawie syntezy neurotransmiterów, a przy okazji „w razie czego” wspomóc tworzenie się nowych, w pełni sprawnych komórek. Dostarcza ona wszystkich niezbędnych składników odżywczych do zajścia tych procesów.
Ważne składniki pożywienia
Poniżej przedstawimy najważniejsze składniki pożywania wpływające na pracę mózgu
- Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
- Pełnowartościowe białko
- Glukoza
- Woda
- Składniki mineralne i witaminy
- Cholina
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Są one wchłaniane i przekształcane w kwasy tłuszczowe, których nasz organizm potrzebuje. Na przykład w taki sposób z kwasów omega-6 powstaje należący do nich kwas arachidonowy, który stanowi 8% suchej masy mózgu. Oczywiście znajdziemy go w pożywieniu takim jak żółtko jaja, czy makrela, jednak są to niewielkie ilości.
Z omega-3 wytwarzane są kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które znajdziemy głównie w rybach i tranie. DHA – tak samo jak kwas arachidonowy – stanowi 8% suchej masy mózgu, a EPA, pomimo że jest go niewiele, to służy do produkcji specjalnych hormonów, które wpływają na prawidłową pracę mózgu. DHA służy do tworzenia połączeń synaptycznych i neuronów, jest też składnikiem otoczek mielinowych, które chronią neurony i wpływa na szybkość przekazywania sygnałów. Dodatkowo omega-3 uznajemy za tłuszcze „przeciwzapalne”. Oznacza to, że między innymi zmniejszają ryzyko powstania miażdżycy.
Pełnowartościowe białko
Białko spełnia w organizmie funkcję budulcową. W trakcie trawienia jest rozkładane do aminokwasów, które służą między innymi do tworzenia się i regeneracji komórek mózgu, ale też do syntezy neuroprzekaźników. Aby aminokwasy egzogenne mogły zostać w pełni wykorzystane, musimy dostarczać w naszej diecie pełnowartościowego białka, czyli takiego, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednim stosunku oraz korzystać z zasady komplementarności aminokwasów. Pełnowartościowe białko znajdziemy przede wszystkim w jajach, mięsie, rybach i nabiale. Komplementarność aminokwasów polega na tym, że białka spożyte w krótkim odstępie czasu „dopełniają się” i mogą być wykorzystane jak te pełnowartościowe. Może być to np. kanapka z pastą fasolową lub masłem orzechowym.
Jednym z ważniejszych neuroprzekaźników jest serotonina (produkowana z tryptofanu), czy katecholamina (produkowana z tyrozyny i fenyloalaniny). Z tego względu spożywanie odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka wiąże się z odpowiednim funkcjonowaniem mózgu i zdrowiem psychicznym.
Glukoza
Jest jedynym substratem energetycznym. Mimo, że mózg stanowi tylko około 2% masy ciała, to wykorzystuje, aż 25% glukozy krążącej we krwi! Jest to około 120 gramów dziennie. Glukoza jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, myślenie, zapamiętywanie i rozwiązywanie. Aby zapewnić odpowiednią pracę mózgu, stężenie glukozy we krwi powinno być utrzymywane na mniej więcej stałym poziomie. Powinna ona pochodzić głównie z węglowodanów złożonych (np. ciemne pieczywo, kasze) – ważne jest tutaj prawidłowe, zbilansowane śniadanie. Zapewnia ono stały poziom glukozy przez 2,5-3 godziny, aż do kolejnego posiłku. Jeśli śniadanie jest bogate w cukry proste, a dodatkowo nie zawiera substancji spowalniających jej wchłanianie (np. błonnika lub tłuszczów), w organizmie następuje duży skok glukozy i bardzo szybko jej gwałtowny spadek. Powoduje to między innymi pogorszenie koncentracji i senność oraz przyczynia się do powstania insulinooporności.
Woda
Jest niezbędna do zachodzenia procesów myślowych i większości reakcji w organizmie. Już małe odwodnienie (2-3%) zaburza pamięć krótkotrwałą, zmniejsza koncentrację oraz powoduje uczucie znużenia, zmęczenia i ból głowy. Przy jeszcze większym ubytku wody, następuje coraz większe obkurczanie się komórek, które może prowadzić nawet do halucynacji i utraty świadomości.
Najlepsza w diecie dla mózgu jest woda średniozmineralizowana dla osób, które mają małą aktywność fizyczną i wysokozmineralizowana dla osób z dużą aktywnością. Składniki mineralne zawarte w wodzie pozwalają na odpowiednie jej wchłonięcie i nawodnienie komórek. Bardzo ważne jest stałe picie wody – nawet, gdy jeszcze nie czujemy pragnienia. Suchość jamy ustnej i pragnienie pojawia się dopiero przy utracie 1% wody, a z 1% do 2% zaczyna być blisko 🙂
Składniki mineralne i witaminy
Jednymi z najważniejszych składników mineralnych są żelazo, cynk, jod, selen i miedź. A jednymi z najważniejszych witamin są B1, B6, B12, PP i kwas foliowy.
Składniki mineralne
- Żelazo – bierze udział nie tylko w tworzeniu hemoglobiny – transportera tlenu, ale też uczestniczy w tworzeniu osłonek mielinowych (ochraniaczy neuronów), synaps i neurotransmiterów. Ogólnie niedobór żelaza, czyli anemia prowadzi też do uczucia ciągłego zmęczenia i pogorszenia koncentracji oraz zapamiętywania.
- Cynk i jod – są ważne przede wszystkim w okresie dziecięcym, ponieważ wpływają na prawidłową budowę struktury i funkcjonowania układu nerwowego. Niedobór w tym czasie odpowiada za zwiększone ryzyko chorób układu nerwowego w wieku dorosłym.
- Selen i miedź – te pierwiastki biorą udział w produkcji, odpowiednim wyłapywaniu różnych neurotransmiterów oraz ochronie ich przed utlenieniem. Wpływają też na zapewnienie ich odpowiedniego poziomu, co z kolei oddziałuje na odpowiednie zapamiętywanie, koncentrację oraz nastrój.
Witaminy
- B1 – bierze udział w przekazywaniu impulsów i aktywacji receptorów dla neuroprzekaźników.
- B6 – jej niedobór powoduje ograniczenie tworzenia się nowych połączeń pomiędzy neuronami.
- PP – uczestniczy w powstawaniu wielu hormonów (np. kortyzolu, tyroksyny, insuliny), które to z kolei odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
- B12 i kwas foliowy – biorą udział w tworzeniu otoczki mielinowej neuronów i syntezie neurotransmiterów (np. dopaminy i adrenaliny). Dodatkowo ich niedobór wpływa na rozwinięcie się anemii megaloblastycznej (makrocytarnej) – więc tlen nie jest dostarczany do mózgu w odpowiedniej ilości.
Cholina
Przede wszystkim jest prekursorem neuroprzekaźnika – acetylocholiny. Wpływa na wydajność umysłową, a przede wszystkim zapamiętywanie. Jest syntezowana w organizmie, jednak nie w wystarczającej ilości do utrzymania wszystkich procesów, za które odpowiada. Dodatkowo podczas intensywnego wysiłku fizycznego jej stężenie zmniejsza się o 10-40%.
Cholinę znajdziemy między innymi w lecytynie – jest jedną z jej składowych. Warto zwrócić uwagę, że lecytyna to nie tylko popularny suplement, ale naturalny składnik żywności. Znajdziemy ją przede wszystkim w żółtku jaja, słoneczniku i soi.
To wspomoże Twój mózg
Niestety nie ma danych, które jednoznacznie potwierdzają, że spożywanie konkretnego produktu może zapobiec pogorszeniu funkcji poznawczych. Należy tu się bardziej opierać na produktach wspomagających pracę mózgu – każdy zawiera inne składniki, które działają w odmienny sposób. I ograniczać produkty wpływające negatywnie na mózg i układ krwionośny. Warto też bazować na połączeniu diety śródziemnomorskiej i DASH.
Włącz do diety |
Ogranicz |
Jagody Świeże warzywa, a szczególnie zielone liściaste Oleje roślinne (np. oliwę z oliwek, olej lniany, olej słonecznikowy) Orzechy Ryby (szczególnie morskie) Rośliny strączkowe np. fasolę i soję Produkty mleczne, a szczególnie fermentowane (jak kefir, czy jogurt) Drób Pełnoziarniste zboża (ciemne pieczywo, brązowy makaron i ryż oraz kasze) |
Smażone jedzenie Słodkie przekąski Wysokoprzetworzoną żywność Czerwone mięso i przetwory Sól Alkohol Produkty bogate w tłuszcze nasycone (jak ser, czy masło) |
Bibliografia
- Benton D. (2008): Micronutrient status, cognition and behavioral problems in childhood. Eur J Nutr 47[Suppl 3]: 38-50
- Courtney Van de Weyer (2005): Changing Diets, Changing Minds: how food affects mental well being and behavior.
- Global Council on Brain Health (2018): Brain-Food GCBH Recommendations on Nourishing Your Brain Health. https://doi.org/10.26419/pia.00019.001
- Goluch-Koniuszy Z. & Fugiel J. (2016): Rola składników diety w syntezie wybranych neurotransmiterów. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych. 65(4): 523-534
- Harvard Health Publishing: Foods linked to better brainpower. Odczyt z dnia 30.07.2020
- Leszczyńska T., Pisulewski P., M. (2004): Wpływ wybranych składników żywności na aktywność psychofizyczną człowieka. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 1(38): 12-24
- Mehegan L. i in. (2017): 2017 AARP Brain Health and Nutrition Survey. https://doi.org/10.26419/res.00187.001
1 Comment