Orzechy włoskie

Co jeść, by mózg lepiej pracował? Dieta dobra dla mózgu.

Dieta dla mózgu nie tylko wpływa na lepszą koncentrację i zapamiętywanie u młodych ludzi, ale też spowalnia rozwój demencji. Czy na pewno nie jest to wymysł mediów? W artykule znajdziecie szczegółowe informacje, czemu konkretny składnik jest ważny dla rozwoju mózgu. Czy “ta dieta” naprawdę działa? Jak się okazuje dieta ma bardzo duże znaczenie w rozjaśnieniu …

Czytaj dalej
Cukier w diecie – właściwości

Cukier w diecie – szkodliwy czy nie?

Czy cukier to naprawdę biała śmierć? Chyba nie ma osoby, której nie obiłoby się o uszy to hasło. Co ciekawe w latach 30-tych równie dużym powodzeniem cieszył się najbardziej znany slogan polskiej reklamy Cukier krzepi. Jego twórca – Melchior Wańkowicz – otrzymał za niego 5000 przedwojennych złotówek! Dla porównania, miesięczne wynagrodzenie prezydenta wynosiło wówczas 3000 …

Czytaj dalej
Gluten w chlebie

Gluten i dieta bezglutenowa – co jeść?

Bierzemy pod lupę dietę bezglutenową Dzisiaj temat od kilku lat bardzo modny. Choć jeśli cofnąć się kilka lat wstecz – mało kto by wiedział, czym jest wzbudzający obecnie kontrowersje składnik pokarmowy. Moda na bycie gluten-free może przynieść korzyści zdrowotne dla ogółu populacji czy wręcz przeciwnie – zapędzić w kozi róg? Czym jest gluten i czy …

Czytaj dalej
Czy warzywa zawierają błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy – jego rola w odchudzaniu i sporcie, zapotrzebowanie, suplementacja.

Błonnik pokarmowy Czym jest wyżej wymieniony składnik pokarmowy? Jaka jest jego rola w organizmie? Dieta bogata w błonnik – czyli jaka? Czy warto go suplementować? Jakie źródła błonnika polecamy? Czy więcej znaczy lepiej – jakie są zalecane ilości w dziennej racji pokarmowej? Jakie są negatywne skutki zbyt niskiego oraz zbyt wysokiego spożycia błonnika? Błonnik inaczej, …

Czytaj dalej
Jajecznica

Jajecznica z warzywami i szakszuka z tofu – jak zrobić?

Jajecznica Komu smak niedzielnej jajecznicy kojarzy się z dzieciństwem? Chyba każdemu, prawda? Jednak tym razem zamiast dodatku boczku lub innego mięsa będą warzywa. Jaja kurze same w sobie są doskonałym (jednym z najlepszych) źródeł białka! Więc po co dodawać jeszcze? Nasza propozycja ma wystarczająco dużo tego makroskładnika w porcji. Musisz sprawdzić jedynie makro na dole! …

Czytaj dalej
Czy mięso jest zdrowe

Czy warto jeść mięso? Wady i zalety jedzenia mięsa.

Na wstępie bardzo Cię prosimy – nie wchodźmy w strefę ideową. Oceniamy mięso produkt żywnościowy. Zatem kategorie, które poddawane będą ocenie to wartość żywieniowa oraz bezpieczeństwo. Czy mięso jest dobrym źródłem białka? Indyk vs kurczak? Co z obecnością hormonów i antybiotyków w mięsie? Mięso wieprzowe jest dla ludzi? Mięso powoduje raka? Nie jedząc mięsa, nie …

Czytaj dalej
Tofu

Jak zrobić tofucznicę i pankejki z jogurtu naturalnego? – 2 proste przepisy!

Dzisiaj dwa proste dania, które niektórym mogą przysporzyć nieco problemów. Mowa tutaj o tofucznicy i pankejkach 🙂 Tofucznica Może wyglądać jak… jajecznica! I słusznie. Bo jest to wegański odpowiednik jajecznicy. Tofu naturalne jest doskonałym zamiennikiem mięsa i dostarcza naprawdę sporo białka. Do tego warzywka, chleb i zbilansowany voilà! Składniki Tofu naturalne – 180 g (1 …

Czytaj dalej
Czy mogę pić sok pomarańczowy

Czy warto pić soki owocowe i warzywne?

Czy soki to porcja owoców lub warzyw? Czy w Twoim dzisiejszym śniadaniu znalazło się miejsce na szklankę soku, jako pierwszą, poranną porcję warzyw i owoców? Nie wiemy jak to wygląda u Ciebie, ale u nas czasem zdarza się nucić pod nosem slogan reklamowy Kubusia 😀 Sok marchwiowo, o-wo-co-wy Kubuś gęsty Kubuś zdrowy Tylko jak to …

Czytaj dalej
Przepisy na szybkie śniadania, owsianka, omlet

Przepisy na szybkie śniadania – owsianka i omlet

Jesteś zabiegany i nie masz czasu rano na zrobienie śniadania? Koniecznie przeczytaj post i ciesz się z przepisów, dzięki którym przygotujesz pełnowartościowy posiłek w 5 min (a nawet i mniej, jak zastosujesz kilka wskazówek!) Owsianka Jest to jedno z najprostszych śniadań jakie możesz zrobić (no może prostsze są tylko kanapki). Wybierając płatki owsiane (nie ma …

Czytaj dalej

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.