Ile jeść białka na redukcji?

Ile jeść białka na redukcji?

Dlaczego powinienem starać się zapewnić odpowiednią ilość białka w naszej diecie? Jego prawidłowa podaż jest niezbędna do rozwoju organizmu, regeneracji tkanek oraz pokrycia strat. Odgrywa ważną rolę w syntezie białek ustrojowych tworzących tkanki (np. tkanki mięśniowej), a także enzymy i niektóre hormony. W przypadku osób aktywnych fizycznie rolę białka należy rozszerzyć o wzrost masy mięśniowej oraz …

Czytaj dalej
Testosteron - naturalne metody

Jak naturalnie podbić poziom testosteronu?

Prawidłowy poziom testosteronu jest kluczowy jako czynnik hormonalny wpływający na stan zdrowia, w tym czynnik o wpływie anabolicznym. Przekłada się to na sylwetkę (jej skład, stosunek tłuszczu do tkanki mięśniowej), poziom energii, siły. Dodatkowo (no, nie dodatkowo, a podstawowo) testosteron pełni oczywiście funkcje płciowe. Dzisiaj trochę o tym jak dietą możemy manipulować jego poziom i …

Czytaj dalej

Żywienie okołotreningowe

Każda dyscyplina sportowa rządzi się swoimi prawami, które przede wszystkim odnoszą się do jej zasad, ale tym, do czego kolejno powinniśmy przywiązywać uwagę to odżywianie, zwłaszcza okołotreningowe. Dieta biegacza, kolarza czy triathlonisty tak, jak każdego innego sportowca, nigdy nie powinna być mylona z dietą „tradycyjną”. Wyzwania, które rzucamy organizmowi łamiąc kolejne poprzeczki, są nie do …

Czytaj dalej

Witamina D jako kluczowy element diety sportowca

W przygotowywaniu posiłków bardzo istotne są dla mnie trzy rzeczy: ekspresowo do zrobienia – czyli prosto i najlepiej jednogarnkowo 😉 zdrowo smacznie Tym sposobem codziennie wymyślam i komponuję posiłki z tego, co mam pod ręką. Nie boję się nietypowych połączeń, bo właśnie wtedy powstają najciekawsze smaki. Jednym z nich był śledź opiekany z dodatkiem pietruszki (bardzo dużo! – wapń), pomidorem …

Czytaj dalej

Równowaga kwasowo-zasadowa a dieta sportowca

      Równowaga kwasowo-zasadowa to temat, który często pojawia się w kontekście diety dla sportowców – zarówno dieta biegacza, kulturysty, osoby uprawiającej cross-fit i wszelkich innych dyscyplin sportu obliguje nas do dbania o to, żeby nie doprowadzić organizmu do zakwaszenia.   Zakwaszenie to moment, w którym krew w organizmie osiąga niższe, niż optymalne, pH. W rzeczywistości …

Czytaj dalej

Wyrzucanie żółtek – pomysł dekady

    Jednym z największych błędów, które są często spotykane u osób dbających o dietę jest strach przed ŻÓŁTKAMI jaj. Ostatnio byłam świadkiem sytuacji, w której żółtka miały być usunięte, a omlet smażony na oleju uniwersalnym…hm  coś się tutaj kłóci! O tłuszczu do smażenia pisałam TUTAJ, o jajkach było niejednokrotnie – TU wszystkie powiązane posty. Wracając …

Czytaj dalej

Co zjesz na zagryzkę / przekąskę / obiad, sportowcu? :)

Ja chętnie zjem tatar! Taki ze świeżego, delikatnego, czerwonego mięsa. Z ligawy, z łopatki lub polędwicy wołowej – mięso nie jest tłuste, ale dodatek surowego żółtka i oleju (np. lnianego) – zrobi mu dobrze. 😉Dodajmy do tego posiekaną cebulkę, oliwki / kapary / kiszonego ogórka. Polecam wszystkim sportowcom i aktywnym. Czerwone mięso to nie tylko …

Czytaj dalej

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wysyłki newslettera. Przeczytaj politykę prywatności".