Twaróg to sprzymierzeniec dobrego makro!
Dzisiaj po 5 pomysłów na urozmaicenie sera białego i tofu!
1. Twaróg orientalny
- Twaróg półtłusty – 100g
- Jogurt naturalny – 2 łyżki (50g)
- Przyprawa curry – 1/3 łyżeczki
- Czosnek – ½ małego ząbka
- Sok z limonki (opcjonalnie) – ½ łyżeczki
- Natka pietruszki – 1 łyżka posiekanej
- Sól, pieprz lub chilli do smaku
Wszystko dokładnie rozgnieść widelcem lub zblendować.
- Kalorie: 222 kcal
- Białko: 21,5 g
- Tłuszcz: 11g
- Węglowodany: 10g
2. Twarożek łososiowy
- Twaróg półtłusty – 100g
- Jogurt naturalny – 2 łyżki (50g)
- Łosoś wędzony w plastrach – 1 plaster (25g)
- Koperek świeży lub suszony – ½ łyżeczki
- Ogórek świeży – mały kawałek
- Pieprz, sól
Posiekać łososia i koperek, wymieszać z twarogiem, jogurtem, przyprawami i pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem.
- Kcal: 206 kcal
- Białko: 26g
- Tłuszcz: 8g
- Węglowodany: 7g
3. Czekoladowy twarożek
- Twaróg półtłusty – 100g
- Jogurt naturalny – 2 łyżki (50g)
- Banan – ½ szt.
- Kakao naturalne – 1 łyżka
Zblendować razem na gładko.
- Kcal: 265
- Białko: 23g
- Tłuszcz: 8g
- Węglowodany: 25g
4. Twarożek śródziemnomorski
- Twaróg półtłusty – 100g
- Jogurt naturalny – 2 łyżki (50g)
- Pomidory suszone w oliwie – 2 szt. (40g)
- Oregano – ½ łyżeczki
- Sól
Posiekać pomidory i wymieszać dokładnie z resztą szkłaników. Na kanapkach dobrze będzie smakować razem ze świeżą rukolą.
- Kcal: 248 kcal
- Białko: 23
- Tłuszcz: 11g
- Węglowodany: 15g
5. Pasta jajeczna z twarogiem
- Twaróg półtłusty – 50g
- Jaja ugotowane na twardo – 2 szt. (110g)
- Szczypiorek
- Sól, pieprz
Rozgnieść jajka z twarogiem widelcem oraz przyprawami. Dodać posiekany szczypiorek.
- Kcal: 220 kcal
- Białko:23g
- Tłuszcz:13g
- Węglowodany: 3g
Dla wegan – wersja z tofu
1. Twarożek orientalny
- Tofu natrualne
- Olej o neutralnym smaku, np. rzepakowy
- Przyprawa curry – 1/3 łyżecczki
- Sok z limonki – 1 łyżeczka
- Natka petruszki – 1 łyżka
- Sól, pieprz lub chilli
Wszystko razem dokładnie zblendować na gładko. Dodać natkę pietruszki.
- Kcal 170 kcal
- Białko 8,5g
- Tłuszcze: 14,5
- Węglowodany: 3g
2. Wegański twarożek „rybny”
- Tofu wędzone
- Olej o neutralnym smaku, np. rzepakowy
- Nori – 1/2 arkusza
- Sól, pieprz
Zblendować tofu z olejem i przyprawami oraz nori.
- Kcal: 166g
- Białko: 9g
- Tłuszcze: 14g
- Węglowodany: 1g
3. Twarożek śródziemnomorski
- Tofu bazyliowe lub naturalne
- Pomidory suszone w oliwie – 3 szt. (60g)
- (Oregano)
Razem zblendować.
- Kcal 198g
- Białko 11g
- Tłuszcze: 12,5g
- Węglowodany: 13g
4. Wegański twarożek jajeczny
- Tofu naturalne – 100g
- Olej o neutralnym smaku – 1 łyżka – 10g
- Szczypiorek
- Czarna sól Kala Namak – szczypta
- Kurkuma mielona suszona– szczypta
Zblendować tofu z olejem, solą i kurkumą. Dodać szyczporek.
- Kcal: 160kcal
- Białko 8 g
- Tłuszcze: 14g
- Węglowodany: 1g
5. Twarożek czekoladowy
- Tofu naturalne – 100g
- Banan – ½ szt. (60g)
- Kakao naturalne – 1 łyżka (10g)
Razem zblednować.
- Kcal 172 kcal
- Białko: 10,5g
- Tłuszcze: 6,5g
- Węglowodany: 20g