Twaróg to sprzymierzeniec dobrego makro!

Dzisiaj po 5 pomysłów na urozmaicenie sera białego i tofu!

1. Twaróg orientalny

  • Twaróg półtłusty – 100g
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki (50g)
  • Przyprawa curry – 1/3 łyżeczki
  • Czosnek – ½ małego ząbka
  • Sok z limonki (opcjonalnie) – ½ łyżeczki
  • Natka pietruszki – 1 łyżka posiekanej
  • Sól, pieprz lub chilli do smaku

Wszystko dokładnie rozgnieść widelcem lub zblendować.

  • Kalorie: 222 kcal
  • Białko: 21,5 g
  • Tłuszcz: 11g
  • Węglowodany: 10g

2. Twarożek łososiowy

  • Twaróg półtłusty – 100g
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki (50g)
  • Łosoś wędzony w plastrach – 1 plaster (25g)
  • Koperek świeży lub suszony – ½ łyżeczki
  • Ogórek świeży – mały kawałek
  • Pieprz, sól

Posiekać łososia i koperek, wymieszać z twarogiem, jogurtem, przyprawami i pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem.

  • Kcal: 206 kcal
  • Białko: 26g
  • Tłuszcz: 8g
  • Węglowodany: 7g

3. Czekoladowy twarożek

  • Twaróg półtłusty – 100g
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki (50g)
  • Banan – ½ szt.
  • Kakao naturalne – 1 łyżka

Zblendować razem na gładko.

  • Kcal: 265
  • Białko: 23g
  • Tłuszcz: 8g
  • Węglowodany: 25g

 4. Twarożek śródziemnomorski

  • Twaróg półtłusty – 100g
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki (50g)
  • Pomidory suszone w oliwie – 2 szt. (40g)
  • Oregano – ½ łyżeczki
  • Sól

Posiekać pomidory i wymieszać dokładnie z resztą szkłaników. Na kanapkach dobrze będzie smakować razem ze świeżą rukolą.

  • Kcal: 248 kcal
  • Białko: 23
  • Tłuszcz: 11g
  • Węglowodany: 15g

5. Pasta jajeczna z twarogiem

  • Twaróg półtłusty – 50g
  • Jaja ugotowane na twardo – 2 szt. (110g)
  • Szczypiorek
  • Sól, pieprz

Rozgnieść jajka z twarogiem widelcem oraz przyprawami. Dodać posiekany szczypiorek.

  • Kcal: 220 kcal
  • Białko:23g
  • Tłuszcz:13g
  • Węglowodany: 3g

Dla wegan – wersja z tofu

1. Twarożek orientalny

  • Tofu natrualne
  • Olej o neutralnym smaku, np. rzepakowy
  • Przyprawa curry – 1/3 łyżecczki
  • Sok z limonki – 1 łyżeczka
  • Natka petruszki – 1 łyżka
  • Sól, pieprz lub chilli

Wszystko razem dokładnie zblendować na gładko. Dodać natkę pietruszki.

  • Kcal 170 kcal
  • Białko 8,5g
  • Tłuszcze: 14,5
  • Węglowodany: 3g

2. Wegański twarożek „rybny”

  • Tofu wędzone
  • Olej o neutralnym smaku, np. rzepakowy
  • Nori – 1/2 arkusza
  • Sól, pieprz

Zblendować tofu z olejem i przyprawami oraz nori.

  • Kcal: 166g
  • Białko: 9g
  • Tłuszcze: 14g
  • Węglowodany: 1g

3. Twarożek śródziemnomorski

  • Tofu bazyliowe lub naturalne
  • Pomidory suszone w oliwie – 3 szt. (60g)
  • (Oregano)

Razem zblendować.

  • Kcal 198g
  • Białko 11g
  • Tłuszcze: 12,5g
  • Węglowodany: 13g

4. Wegański twarożek jajeczny

  • Tofu naturalne – 100g
  • Olej o neutralnym smaku – 1 łyżka – 10g
  • Szczypiorek
  • Czarna sól Kala Namak – szczypta
  • Kurkuma mielona suszona– szczypta

Zblendować tofu z olejem, solą i kurkumą. Dodać szyczporek.

  • Kcal: 160kcal
  • Białko 8 g
  • Tłuszcze: 14g
  • Węglowodany: 1g

5. Twarożek czekoladowy

  • Tofu naturalne – 100g
  • Banan – ½ szt. (60g)
  • Kakao naturalne – 1 łyżka (10g)

Razem zblednować.

  • Kcal 172 kcal
  • Białko: 10,5g
  • Tłuszcze: 6,5g
  • Węglowodany: 20g