Orzechy arachidowe

W jednym z komentarzy na facebooku pod postem masła orzechowego, które dostałam w prezencie od Damiana z Sci-Fit pojawiło się (słuszne) stwierdzenie, że orzechy arachidowe to strączki. Faktycznie – to niezła ciekawostka. 🙂 Wiewiórki też lubią orzeszki arachidowe – ciekawe co by powiedziały na masło. 😉 https://www.flickr.com/photos/peter-trimming/9201282389/  Co kryje się w orzechu arachidowym? Trochę witamin …

Continue Reading

Grzyby – parę powodów, dla których nie są bezwartościowe

Grzyby często określa się w kontekście “bezwartościowego” dodatku do potraw.  Nic bardziej mylnego! Te ni to rośliny-ni to zwierzęta (wiki.: organizmy cudzożywne (głównie osmotroficzne), niezdolne do aktywnego ruchu) – są źródłem witamin i składników mineralnych. Dzisiaj, dosłownie w paru zdaniach, przyjrzymy się im bliżej. Pieczarki to najpopularniejszy z grzybów, w Polsce możemy kupić je przez cały rok bez …

Continue Reading