Śniadanie sportowca – jajka z bananem i quinoa

  Jeśli pamiętasz przepisy, które wstawiałam rok temu – pewnie i ten Cię nie zdziwi. Jednym z najbardziej odżywczych wyborów na syte i zdrowe śniadanie są oczywiście pełne cholesterolu jajka. Aby dopełnić je węglowodanami warto będzie wrzucić do nich ryż / komosę / kaszę jaglaną. Trochę słodyczy – to sezonowe lub “bazowe” owoce (banany, które …

Continue Reading

Co w jajku siedzi? Ile mogę jeść jaj? – Najlepsze jajka jakie jadłam.

  Jedne z najlepszych jaj jakie jadłam – wiejskie, czyli takie, które powinny być jedynymi spożywanymi przez nas jajami.   Żółtka są tak duże i żółte, że całe ścięte białko dosłownie w nich pływało. Gdzie kupujecie jaja?  Jeśli macie możliwość, zawsze wybierajcie lokalnych producentów. Skład pokarmu, którym żywią się kury ma wpływ na to, co znajduje się …

Continue Reading

Jajecznica ze śliwką, rodzynkami i słonecznikiem

Dzisiaj wypróbowałam nowego połączenia – trochę białka, tłuszczu i słodki dodatek w postaci suszonej śliwki i rodzynek.Poza jajkami z bananem czy sałatkami warzywnymi z jajkami warto urozmaicać sobie dania. To szczególnie polecam tym, którzy boją się nowych połączeń! Smacznego i miłego dnia!

Continue Reading