Jeśli pamiętasz przepisy, które wstawiałam rok temu – pewnie i ten Cię nie zdziwi.
Jednym z najbardziej odżywczych wyborów na syte i zdrowe śniadanie są oczywiście pełne cholesterolu jajka. Aby dopełnić je węglowodanami warto będzie wrzucić do nich ryż / komosę / kaszę jaglaną. Trochę słodyczy – to sezonowe lub “bazowe” owoce (banany, które stanowić mogą bazę jaglanek, smoothies, posiłków okołotreningowych)
– dadzą nam ciekawe połączenia smakowe. 😉
Gotowy na śniadanie, które zmieni Twój sposób patrzenia na jajka?
Składniki:
- 2-4 jajka
- 3-6 łyżek komosy ryżowej (u mnie ciemna)
- banan
- masło klarowane / olej kokosowy – łyżeczka-łyżka
Sposób przygotowania:
Komosę ugotuj. Pokrojonego banana wymieszaj z 2 jajkami i 2 białkami jaj. Tłuszcz rozgrzej na patelni; wylej masę. Podsmażaj chwilę. Przełóż na talerz i polej pozostałymi żółtkami.
[spacer color=”264C84″ icon=”fa-cutlery”]
Syte, dające sporo energii, dostarczające wszystkich niezbędnych aminokwasów, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, składników mineralnych.
Nie obciążające układu pokarmowego.
Tłuszcz, który znajduje się w często pomijanych żółtkach, jest nie tylko bardzo dobrze tolerowany przez większość osób, ale mimo węglowodanowego dodatku (komosy i banana) zapobiegnie szybkiemu skokowi cukru we krwi – to z kolei będzie wpływało na regulację apetytu i “rzutu” insuliny.
*możesz zblendować
2 Comments