Jak poradzić sobie ze wzdęciami i szukać ich przyczyny?

Wzdęcia to nic fajnego. A najgorsza sytuacja jest wtedy, kiedy masz je tak często, że zacząłeś traktować je jako normalka. Bo raz – jesz zdrowo, dużo warzyw i owoców, zboża głównie pełnoziarniste, nabiał, mięso i tak dalej Dwa – skoro jesz zdrowo to wychodzi na to, że to naturalne, albo raczej – masz niskoprzetworzoną dietę, …

Continue Reading
Dieta bez glutenu u sportowców

Dieta bezglutenowa u sportowców

Artykuł pochodzi z TriTour Magazine – specjalistycznego samodzielnego magazynu dla triathlonistów, z którym mam przyjemność współpracować. O diecie bezglutenowej wspominałam wielokrotnie, chociażby tutaj: 1, 2, 3, 4  🙂 Zapraszam po więcej!

Continue Reading

Dlaczego szkodliwe produkty szkodzą? O tym, jak nie zaszkodzić sobie bilansując energię na diecie.

Jaki jest problem z jedzeniem wysokoprzetworzonej żywności? Jest wielu zwolenników tzw. diety IIFYM – If it fits your macros, polegającej na jedzeniu wszystkiego, co chcemy pod warunkiem trzymania się wyznaczonych makroskładników i energii. Wiele osób faktycznie odnosi sukcesy na takiej diecie – i o ile ich dieta obfituje w produkty wysokiej jakości, będące źródłem naturalnych witamin …

Continue Reading

JAK mogą szkodzić Tobie PEŁNOZIARNISTE ZBOŻA?

Chociażby Scott Jurek czy Novak Djokovic mówią o tym, że bez zbóż glutenowych jest im LŻEJ, SYPIAJĄ (i regenerują) się lepiej i mają więcej ENERGII. Po części jest to możliwe, bo teoretycznie i w praktyce dostarczają jej więcej – wspartą większą dawką składników mineralych i witamin, które nie są częściowo “blokowane” nierozpuszczalnym błonnikiem.  Którą wersję wybierasz? Po …

Continue Reading