Chociażby Scott Jurek czy Novak Djokovic mówią o tym, że bez zbóż glutenowych jest im LŻEJ, SYPIAJĄ (i regenerują) się lepiej i mają więcej ENERGII. Po części jest to możliwe, bo teoretycznie i w praktyce dostarczają jej więcej – wspartą większą dawką składników mineralych i witamin, które nie są częściowo “blokowane” nierozpuszczalnym błonnikiem.
Którą wersję wybierasz?
Po prawej – Szpinak, jaja, pomidor, cebula, czosnek
Po lewej – Szpinak, penne z pszenicy, pomidor, cebula, czosnek
Obie kompozycje stanowić mogą ot zwykły posiłek na co dzień. Dzisiaj skupimy się nie na JAJACH, ale na ZBOŻACH.
O co chodzi? Właśnie o zboża.
ZBOŻA
– składnik diety współczesnych ludzi, który znajdował się w niewielkiej ilości w diecie naszych przodków przez ponad 200 000 tysięcy lat – warto dodać, że kolejne ok. 10tys lat, kiedy uprawa nabierała tempa to dosyć krótki, ale w rzeczywistości wystarczający okres do tego, by nasze organizmy zmieniły były w stanie przyswajać składniki odżywcze z nich płynące. Źródła dotyczące diety paleolitycznej podają jednak wprost, że nie jesteśmy zaprogramowani do tego, by zboża stanowiły podstawowe źródło energii – w tym węglowodanów, białek, tłuszczu, witamin i soli mineralnych.
Zwolennicy paleo wymienią czynniki przemawiające za tym, by je odstawić lub chociażby zredukować i wybierać “mniejsze zło”:
/ UWAGA: Jest to świetne podejście dla osób zmagających się z zaburzeniami pracy jelit lub niezdiagnozowanej<a diagnozować się warto!> nietolerancji pokarmowej, które nie wiedzą “od czego”, a przy tym lata jadły na śniadanie jogurt z otrębami pszennymi/
Substancje antyodżywcze występujące w zbożach ograniczają wchłanianie zarówno witamin, składników mineralnych, ale pośrednio, poprzez wywoływanie konfliktów i chociażby zaburzenie trawienia białek, mogą przyczynić się do wielu konsekwencji – i mowa już nie tylko o pszennym, “delikatnym” penne, ale o każdej pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie – tak, nawet / zwłaszcza / pełnoziarnistych “wersjach”.
Niemniej, bardzo istotne jest to, żeby pamiętać, że urozmaicona dieta u zdrowej osoby dostarczać będzie wszystkich składników mineralnych i witamin tyle, że nie będziemy musieli przejmować się substancjami antyodżywczymi. Inaczej to wygląda, jeśli mamy niedobór chociażby żelaza.
LEKTYNY
Struktura wielu lektyn (białek zawartych w zbożach) powoduje, że u osób, które źle je tolerują – nie są rozkładane w procesie trawiennym w sposób naturalny – nietknięte, duże białka pozostające w jelitach są nierzadko problematyczne dla organizmu;
- Lektyny wówczas dosłownie przyczepiają się do receptorów w jelicie i przenikają przez wyściółkę jelit (zamiast ulec poprawnemu strawieniu) – organizm traktuje duże cząsteczki białek jako patogeny – powstaje stan zapalny.
- Wywołują uszkodzenie śródbłonka jelit – pozwalając innym – także niepożądanym i patogennym – białkom na przenikanie przez ich barierę.
- Niepożądane białka mogą posiadać podobną budowę do tych, które występują w poszczególnych narządach organizmu – organizm, traktując je jako “intruza” wywoła uszkodzenie także naszych zdrowych narządów!
Naukowcy zauważyli, że 8 produktów uznanych za najbardziej alergizujące (nabiał, jaja, pszenica, soja, orzechy arachidowe, owoce morza, orzechy) zawierają lektyny.
– Przypadek?
GLUTEN
– białko roślinne znajdujące się w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Należy do lektyn.
Gluten ma wpływ na pojawienie się stanów zapalnych jelit i występowanie syndromu jelita drażliwego i inne problemy z układem pokarmowym (a od tego blisko do każdej choroby, pozornie niepowiązanej);
Istnieje wiele badań pokazujących silne powiązanie pomiędzy chorobami autoimmunologicznymi a glutenem;
W przeprowadzonych badaniach usunięcie glutenu/pszenicy skutkowało u wielu osób <najpewniej właśnie z nietolerancją> bezpośrednio:
- Ustaniem objawów refluksu,
- Ustały objawy ze strony układu pokarmowego (syndrom jelita drażliwego)
- Wzrostem ilości energii
- Wzrostem koncentracji
- Poprawienie jakości snu
- Zniknięcie wysypki
- Zmniejszenie lub zniknięcie bólu na skutek reumatoidalnego zapalenia stawów
- Zniknięcie objawów astmy
- Jaśniejsze myślenie
MIMO, że nie mieli oni celiakii i nie byli prędzej świadomi, że istnieje jakakolwiek nietolerancja – i tak, jak wiele osób spożywali razowy chleb i bułeczki grahamki z myślą, że JEDZĄ ZDROWO i dbają o siebie.
To smutne jak bardzo przemysł spożywczy może manipulować wskazówkami zdrowotnymi. Jeśli znasz powyższe symptomy, spróbuj – chociaż na miesiąc – całkowicie wykluczyć zboża glutenowe z diety.
Po eksperymencie paru uczestników pozwoliło sobie na odstępstwo od diety – parę precelków, przystawki w formie niewielkich kanapek. W ciągu paru minut pojawił się ból brzucha, stawów i ciężki oddech – aka reakcja wynika z postąpienia procesu odbudowy kosmków jelitowych, wrażliwości na składniki antyodżywcze i prawdopodobnie innych składników zbóż, które nie są dla nas korzystne. Przypominam, że chociażby pszenica została tak zmodyfikowana z racji masowej produkcji, że nie przypomina zbyt mocno prawdziwej, pierwszej pszenicy budową chemiczną. To tak, jak syntetyk, a one zwykle są wadliwe.
OKEJ – ale jesteśmy sportowcami, chcemy PALIWA i są to w dużej części WĘGLOWODANY, a o ich źródło najłatwiej właśnie w zbożach.
Mój apel:
Na tyle, na ile możemy (a możemy 😉 ) celujmy w:
- ryż – biały/brązowy/basmati
- kaszę jaglaną
- kaszę gryczaną
- płatki owsiane
- ziemniaki i bataty
- banany i owoce
Jesteś aktywny?
3.Frassetto LA, Schloetter M., Mietus-Synder M. i wsp., Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type diet, European Journal of Clinical Nutrition, 2009, 947-955
4.I. Aziz, Hadjivassiliou M., Sanders D.S., Editorial: noncoeliac gluten sensitivity – a disease of the mind or gut?, 2014, Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 113-114
5.Millward C, Ferriter M, Calver S et al. Gluten- and casein-free diets for autistic spectrum disorder.,Cochrane Database Syst Rev, 2008, Apr 16;(2)
6.Whiteley P, Haracopos D, Knivsberg AM i wsp., The ScanBrit randomised, controlled, single-blind of a gluten- and casein-free dietary intervention for children with autism spectrum disorders.,Nutr Neurosci, 2010, 13(2)
15 Comments