Sugar, sweeteners

Czy poliole są dobrym zamiennikiem cukru?

“Gdy widzę słodycze to kwiczę…“? Dziś o tym dlaczego lubimy słodkie oraz jak uniknąć negatywnych skutków nadmiernego spożycia cukrów, nie rezygnując całkowicie ze słodkiej przyjemności! Dlaczego dalibyśmy się pokroić za kostkę czekolady? Jak to jest, że nawet do dań wytrawnych potrafimy dodać cukier? Czemu to właśnie smak słodki jest przez nas najbardziej pożądany? Jest na …

Continue Reading
Łyżka z kostkami cukru

Czy używanie słodzików jest bezpieczne dla zdrowia?

Pewnie nie raz trzymałeś w dłoni produkt, na którego opakowaniu widniał napis “bez słodzików”. Przyznaj szczerze, że nie był to wystarczający argument, aby kupić ten artykuł spożywczy, prawda? Żyjemy w czasach, gdzie wszystko postrzegane jest “chemią”. Jeśli produkt zawiera w składzie skomplikowaną nazwę substancji, zwykle odkładany go z powrotem na półkę. Tak też jest w …

Continue Reading

Ksylitol, erytrytol i inne słodziki lepsze niż cukier – czy na pewno?

No właśnie.   10 lat temu cukier zastępowaliśmy miodem. To z tego samego czasu, w którym cukier brązowy / trzcinowy – był uznany za zdrowszą wersje naszej “białej śmierci”, bo miał trochę składników mineralnych. W międzyczasie przewijały się popularne słodziki, których nikt jakoś głośno nie propagował, ale dzięki ich obecności można było (nadal można) wypić …

Continue Reading