Jak prawidłowo bilansować posiłek [2]

Jak prawidłowo zbilansować posiłek?

Bilansowanie posiłków to bardzo ważna umiejętność. Wiedza o składzie danego produktu ułatwia w znacznym stopniu samodzielność w kuchni. Zastanawiasz się co zrobić, aby prawidłowo skomponować sobie posiłek? Dzięki naszym radom zrobisz to w pięciu prostych i szybkich krokach! Krok 1 – wybór głównego źródła węglowodanów złożonych Węglowodany w posiłku powinny stanowić większość dostarczanych kalorii. Zazwyczaj …

Continue Reading

Skąd brać energię na trening? ATP, węglowodany i kreatyna.

U podstaw, opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej została umieszczona aktywność fizyczna. Można zatem wywnioskować, że podstawą zachowania dobrego stanu zdrowia jest aktywność fizyczna. Czy zastanawiałeś się, skąd organizm czerpie energię, aby wykonać dany wysiłek fizyczny? Czy organizm zawsze pozyskuje energię w ten sam sposób? A może istnieją …

Continue Reading

Produkty w kuchni sportowca – jakie zawsze warto mieć w domu?

Jakie produkty warto mieć w domu? Poniżej przestawiam produkty z każdej grupy – źródła węglowodanów, białek i tłuszczów oraz składników mineralnych i witamin. Z tego zestawu spokojnie jesteś w stanie stworzyć dobry jadłospis pod każde zapotrzebowanie. #KuchniaSportowca to miejsce, w którym powstają osiągnięcia. Prostota, oszczędność czasu, zdrowie i smak – to wszystko, co znajdziesz w …

Continue Reading

Witamina D jako kluczowy element diety sportowca

W przygotowywaniu posiłków bardzo istotne są dla mnie trzy rzeczy: ekspresowo do zrobienia – czyli prosto i najlepiej jednogarnkowo 😉 zdrowo smacznie Tym sposobem codziennie wymyślam i komponuję posiłki z tego, co mam pod ręką. Nie boję się nietypowych połączeń, bo właśnie wtedy powstają najciekawsze smaki. Jednym z nich był śledź opiekany z dodatkiem pietruszki (bardzo dużo! – wapń), pomidorem …

Continue Reading