Produkty w kuchni sportowca – jakie zawsze warto mieć w domu?

Jakie produkty warto mieć w domu?

Poniżej przestawiam produkty z każdej grupy – źródła węglowodanów, białek i tłuszczów oraz składników mineralnych i witamin. Z tego zestawu spokojnie jesteś w stanie stworzyć dobry jadłospis pod każde zapotrzebowanie.

#KuchniaSportowca to miejsce, w którym powstają osiągnięcia. Prostota, oszczędność czasu, zdrowie i smak – to wszystko, co znajdziesz w tym miejscu

Węglowodany

  • Płatki – owsiane, jaglane oraz inne lub śniadaniowe słodzone (np. Cini Minis)
  • Ryż – biały, brązowy
  • Kasze – jaglana, gryczana i inne
  • Makarony – wszelkiego rodzaju (w tym roślinne)
  • Strączki (również źródło białka) – fasola, ciecierzyca, soczewica
  • Pieczywo – chleb, bułki, bagietki

Białka

  • Nabiał – twaróg chudy / półtłusty, serki wiejskie, jaja, jogurty (np. Skyr)
  • Chude mięso – kurczak, indyk
  • Ryby – tuńczyk w sosie, łosoś i inne
  • Odżywka białkowa
  • Strączki (również źródło węglowodanów) – fasola, ciecierzyca, soczewica, tofu

Tłuszcze

  • Oliwa z oliwek extra virgin / olej rzepakowy rafinowany
  • Orzechy, pestki, nasiona i ich przetwory wszelkiego rodzaju pasty (masła)
  • Gorzka czekolada 80%+
  • Awokado / guacamole

Owoce i warzywa

  • Świeże owoce- 2 rodzaje np. jabłka / gruszki / banan
  • Miękkie owoce (mogą być świeże lub mrożone) – np. maliny / truskawki
  • Świeże warzywa- 2 rodzaje np. papryka / ogórek / pomidor
  • Zielone warzywa – np. szpinak / jarmuż /
  • Mrożone  warzywa- mixy warzywne, np. mix warzyw chińskich

Przyprawy

  • Zioła – świeże / suszone / mrożone
  • Sól i pieprz
  • Czosnek i cebula
  • Ocet balsamiczny, sos sojowy

Kawa

  • Dobra kawa ♥

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wysyłki newslettera. Przeczytaj politykę prywatności".