Gotowy na pizzę? Bez-pizza z quinoa, którą może jeść każdy!

Bez Pizza najlepsza

Pizza to pizza. Lubi ją chyba każdy, ale nie każdy chce jeść wiedząc, że super zdrowa nie jest i zwykle połączenie tłuszcz+węglowodany w takiej ilości nie jest najlepsze.

Bo kto zje tylko jeden kawałek? Nie znam typa.

Wychodzę Wam na przeciw z BEZ-pizzą, która – o dziwo, jak mówią niektóre memy – nie składa się z samego lodu!

Bez-Pizza jest bez mąki, bez glutenu, bez cukru, bez drożdży, a nawet bez jaj i bez mleka

– kto chce, może sobie dodać, ale chciałabym, aby zjadło ją jak najwięcej Was!
Tak, dzisiaj pizza, którą może zjeść bezwzględnie każdy i nie bawimy się w znajdowanie składników, których nie mogę…możesz wszystko i po to ten cudowny przepis!

Gotowy?

No to jemy. 🙂
Bez Pizza Bez Pizza

Składniki na ciasto z quinoa:

  • 1/2 szklanki quinoa + 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przyprawy: czosnek, bazylia, oregano

Składniki na pizzę:

  • Pomidor świeży – 1-2 sztuki – pokrojone w plastry LUB bakłażan w plastrach (jestem fanką i gorąco polecam!)
  • 4 pomidory suszone – pokroić na paski
  • 2-3 garści świeżego szpinaku
  • czosnek – 2 ząbki – rozgniecione
  • oliwki ciemne – garść
  • pieczarki – 150g – pokrojone w plastry
  • opcjonalnie: mozzarella, feta, ser kozi/żółty, ser wegański, bakłażan (sprawdzi się cudownie <3 )
Pesto bazylia-awokado / można spokojnie zastąpić tradycyjnym sosem pomidorowym 🙂 /
  • Bazylia – garść lub gotowe pesto bazyliowe
  • Dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki soku z cytryny/limonki
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Nieugotowaną quinoa zalać wodą i odstawić na 8-9 godzin w temperaturze pokojowej.
  2. Odsączyć kaszę, dodać 1/2 szklanki wody, sól oraz zioła – zblendować dokładnie za pomocą blendera (nie ma obawy, kasza nasiąknie wodą i będzie delikatna).
  3. Rozgrzać piekarnik do 200-220*C. Na blaszce do ciasta/pizzy rozłożyć papier do pieczenia /można zwilżyć delikatnie tłuszczem/ i rozprowadzić ciasto na płasko (wysokość ciasta, które chcemy uzyskać – około 1cm.
  4. Piec ciasto z jednej strony około 15minut. Następnie warto odwrócić je na drugą stronę.
  5. Posmarować ciasto sosem pomidorowym lub pesto i nałożyć składniki – szpinak, pomidory w plastrach, pieczarki, oliwki i co tam sobie chcecie.
  6. Zapiekać 15-20minut i pilnować, żeby się zbyt mocno nie spiekło.

Voila! 🙂 Bon appétit!

3 Comments

  • Violet Lenart (Violet)

    ,
    9 grudnia 2016 @ 07:39

    Czy na pewno do nasiąkniętego quinoa potrzeba aż pół szklanki wody? Po odsączeniu moja nadal była mokra, po dodaniu i blendowaniu miała konsystencje płynną. Czy tak ma być? Żeby choć trochę przypominała ciasto musiałam dodać sporo mąki razowej orkiszowej, ale ciasto nie wyrosło i było bardzo zbite.
    Lubie quinoa, spróbuje więc kiedyś jeszcze raz.

  • Bartek

    ,
    23 listopada 2016 @ 08:13

    Należy pamiętać że proszek do pieczenia powinien być również bezglutenowy.

    Pozdrawiam

  • ilovelean

    ,
    28 października 2016 @ 18:06

    wygląda smakowicie! lecę po quinoa i będę próbować!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (imię, adres email) przez Sprzedawcę Dorotę Traczyk-Bednarek, al. Niepodległości 36, 61-714 Poznań w celu marketingowym. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Mam prawo cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Mam prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, oraz prawo do przenoszenia danych na zasadach zawartych w polityce prywatności sklepu internetowego. Dane osobowe w sklepie internetowym przetwarzane są zgodnie z polityką prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z polityką przed wyrażeniem zgody.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (imię, adres email) przez Sprzedawcę Dorotę Traczyk-Bednarek, al. Niepodległości 36, 61-714 Poznań w celu marketingowym. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Mam prawo cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Mam prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, oraz prawo do przenoszenia danych na zasadach zawartych w polityce prywatności sklepu internetowego. Dane osobowe w sklepie internetowym przetwarzane są zgodnie z polityką prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z polityką przed wyrażeniem zgody.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (imię, adres email) przez Sprzedawcę Dorotę Traczyk-Bednarek, al. Niepodległości 36, 61-714 Poznań w celu marketingowym. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Mam prawo cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Mam prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, oraz prawo do przenoszenia danych na zasadach zawartych w polityce prywatności sklepu internetowego. Dane osobowe w sklepie internetowym przetwarzane są zgodnie z polityką prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z polityką przed wyrażeniem zgody.

 

Dołącz do MiniKursu Świątecznego

Spraw swoim działaniem, ab y zbliżający się okres świąteczny był magiczny i przełomowy.

Zgadzam się na zapis do newslettera