Przepis na chleb z kaszy gryczanej podbił “internety” już jakiś czas temu. Na szczęście przepisy na zdrowe, bezglutenowe, bezdrożdżowe, wegańskie, dla osób z nietolerancjami pokarmowymi stają się coraz łatwiej dostępne. I oto jeden z nich! 🙂
Dzisiaj proponuję Wam zdrowy i prosty w wykonaniu chleb quinoa z płatkami owsianymi i chia w moim stylu – wrzuć, wymieszaj, upiecz 😉
W dodatku obiecujący, bo bazujący na komosie ryżowej, jak ta fantastyczna PIZZA [kliknij tu!]. 🙂
Składniki:
- Komosa ryżowa (quinoa) sucha – 200g
- Płatki owsiane – 100g
- Nasiona chia – 4 łyżki – ok. 50-60g
- Woda – szklanka – 250 ml
- Oliwa z oliwek – 50ml
- Soda oczyszczona – pół łyżeczki
- Sól – pół łyżeczki
- Sok z połówki cytryny
- Sezam / nasiona słonecznika / pestki dyni – do posypania na wierzch
Przygotowanie:
- Namoczyć komosę w sporej ilości zimnej wody przez noc w lodówce.
- Namoczyć nasiona chia w połowie szklanki letniej/zimnej wody (najlepiej zalać również na noc)
- Na sicie przelać dokładnie komosę i odsączyć dokładnie.
- Komosę i płatki owsiane zmiksować z namoczonymi nasionami chia, oliwą, sodą, solą oraz sokiem z cytryny.
- Nie miksować na gładką papkę – mogą pozostać kawałki nierozdrobnionej dokładnie komosy lub płatków owsianych.
- Rozgrzać piekarnik do około 165stC
- Umieścić masę w keksówce, posypać nasionami/sezamem (opcjonalnie).
- Piec chleb przez 1h 20-40min (w zależności od piekarnika).
- Wyjąć z keksówki i poczekać do ostygnięcia przed pierwszym kęsem! 🙂
Smacznego!
Przepis inspirowany tym ze stronki The Healthy Chef
5 Comments