Bez-pieczny chleb quinoa z płatkami owsianymi i chia

Przepis na chleb z kaszy gryczanej podbił “internety” już jakiś czas temu. Na szczęście przepisy na zdrowe, bezglutenowe, bezdrożdżowe, wegańskie, dla osób z nietolerancjami pokarmowymi stają się coraz łatwiej dostępne. I oto jeden z nich! 🙂

Dzisiaj proponuję Wam zdrowy i prosty w wykonaniu chleb quinoa z płatkami owsianymi i chia w moim stylu – wrzuć, wymieszaj, upiecz 😉

W dodatku obiecujący, bo bazujący na komosie ryżowej, jak ta fantastyczna PIZZA [kliknij tu!]. 🙂

 

Składniki:

  • Komosa ryżowa (quinoa) sucha – 200g
  • Płatki owsiane – 100g
  • Nasiona chia – 4 łyżki – ok. 50-60g
  • Woda – szklanka – 250 ml
  • Oliwa z oliwek – 50ml
  • Soda oczyszczona – pół łyżeczki
  • Sól – pół łyżeczki
  • Sok z połówki cytryny
  • Sezam / nasiona słonecznika / pestki dyni – do posypania na wierzch

 

Przygotowanie:

  1. Namoczyć komosę w sporej ilości zimnej wody przez noc w lodówce.
  2. Namoczyć nasiona chia w połowie szklanki letniej/zimnej wody (najlepiej zalać również na noc)
  3. Na sicie przelać dokładnie komosę i odsączyć dokładnie.
  4. Komosę i płatki owsiane zmiksować z namoczonymi nasionami chia, oliwą, sodą, solą oraz sokiem z cytryny.
  5. Nie miksować na gładką papkę – mogą pozostać kawałki nierozdrobnionej dokładnie komosy lub płatków owsianych.
  6. Rozgrzać piekarnik do około 165stC
  7. Umieścić masę w keksówce, posypać nasionami/sezamem (opcjonalnie).
  8. Piec chleb przez 1h 20-40min (w zależności od piekarnika).
  9. Wyjąć z keksówki i poczekać do ostygnięcia przed pierwszym kęsem! 🙂

Smacznego!

 


Przepis inspirowany tym ze stronki The Healthy Chef

5 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wysyłki newslettera. Przeczytaj politykę prywatności".