Tęsknisz za słodkimi i chrupiącymi płatkami śniadaniowymi?
Każdy z nas wie, że te sklepowe są bogate w cukier, z którym nie zawsze nam po drodze. Każdy z nas wie, że nie jest to idealny pomysł na śniadanie, jeśli chcemy dostarczyć odpowiedniej ilości węglowodanów złożonych, błonnika i białka.
Dzisiejszy przepis, pochodzący z naszego ebooka Kuchnia Sportowca – posiłki i przekąski okołotreningowe, to zdrowa alternatywa!
Składniki:
- Mąka pszenna, pełnoziarnista – 100 g
- Mąka żytnia pełnoziarnista – 50 g (opcjonalnie, możesz dać więcej pszennej)
- Kasza manna – 50 g
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Miód – 40 g
- Olej kokosowy – 50 g
- Cynamon – 2 łyżki
- Jogurt naturalny – 40 g
- Sól – 1/3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z kaszą, cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia.
- Dodaj resztę składników i zagniataj tak długo, aż z łatwością będzie dało się uformować kulę.
- Rozwałkowuj ciasto partiami (mi nie udało się tego zrobić na raz), na placki grubości mniej więcej 1 mm i potnij na kwadraciki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem) przez około 10 min., aż będą złociste.
- Pozostaw do ostygnięcia.
Polecane jako chrupiący dodatek do owsianek, deserów, jogurtów, twarożków lub przekąskę z mlekiem i owocami!
Porównanie wartości odżywczych – domowe vs. tradycyjne w 100g!
100 g | Kcal | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | W tym cukry |
Domowe z Kuchni Sportowca | 384 | 7,4 | 16 | 56 | 5,4 |
Tradycyjne | 418 | 5,7 | 10,1 | 73,5 | 24,8 |
Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl