Na 4 kolejne treningi weź 4 różne smaki izotoników – jestem pewna, że wśród nich znajdziesz swój ulubiony. 🙂
Rolą izotoniku jest nawodnienie oraz wsparcie równowagi elektrolitowej – dostarczenie sodu i śladowych ilości innych składników mineralnych. Izotonik dostarcza stosunkowo niewielkiej ilości węglowodanów, ale są one w nich niezbędne. To, co sprawia, że izotoniki są lepszym wyborem w większości przypadków nad wodą podczas treningu to ich stężenie osmotyczne – izotoniczne stężenie sprawia, że nawadnianie odbywa się najszybciej.
Izotonik powinien smakować – zwłaszcza na długich treningach. Dostarczanie z nim dodatkowo nawet niewielkich ilości witamin jest dodatkowym atutem. 🙂
Zachęcam do tego, aby przygotowywać izotoniki samodzielnie – nakład sił jest niewielki, a mamy wszystko to, czego potrzebujemy. Bez zbędnych dodatków, bez konserwantów, naturalne i z prostym składem, no i w różnych wariantach smakowych.
Ważne!
Aby izotonik był faktycznie izotonikiem – pamiętaj o tym, aby zachować odpowiednie proporcje składników.
W dzisiejszym wpisie dla ułatwienia podaję 3 różne wielkości bidonów i adekwatne proporcje składników. 🙂
Dzisiejszy post powstał przy współpracy z marką Huzar. Pośród ich produktów znajdziecie również miody ekologiczne, wyróżnione jako linia BIO.
1. Miód i cytryna
Korona wśród domowych izotoników trafia do podstawowego izotonika zrobionego z miodu i cytryny. Najłatwiejszy, najczęściej występujący!
Składniki wymieszaj w bidonie.
Świetnym rozwiązaniem na upalne dni jest przygotować go na kilka godzin przed wyjazdem i dobrze schłodzić w lodówce.
Bidon: |
1000 ml |
750 ml |
500 ml |
Woda wysokozmineralizowana |
980 ml | 735 ml | 490 ml |
Miód pszczeli |
60-75 g (2,5 łyżki stołowe) | 45-60 g (2 łyżki stołowe) | 35-50 g (1,5-2 łyżki stołowe) |
Sok z cytryny |
z 1 sztuki | z 1 sztuki | z 1/2 sztuki |
Sól morska / himalajska* |
2-3 szczypty | 2 szczypty | 1-2 szczypty |
*jeśli temperatura na treningu będzie bardzo wysoka (np. bieg / kolarstwo w słońcu) – soli więcej, a miodu nieco mniej.
2. Mięta, miód i pomarańcza
Taki miks ostatnio podał mi kolega na treningu. Prawie, bo nie było miodu, ale to też nie był izotonik – a dzisiaj mamy izotoniki, więc węglowodany muszą być. 🙂
Uwaga, przepis jest banalny.
Przygotowanie:
Wymieszaj wodę z miodem, sokiem z wyciśniętej pomarańczy (najchętniej w domu, ale może być również świeży sok kupny) i solą, dodaj podarte liście mięty lub ugniecione w moździerzu, jeśli chcesz aby aromat mięty był mocno wyczuwalny.
Bidon: |
1000 ml |
750 ml |
500 ml |
Woda wysokozmineralizowana |
780 ml | 675 ml | 190 ml |
Miód pszczeli |
50-65 g (2 łyżki stołowe) | 40-55 g (1,5-2 łyżki stołowe) | 25-40 g (1-1,5 łyżki stołowe) |
Sok z pomarańczy |
200 ml | 150 ml | 100 ml |
Sól morska / himalajska |
2-3 szczypty | 2 szczypty | 1-2 szczypty |
Mięta, świeża |
5 listków | 4 listki | 3 listki |
3. Mohito miodowe w bidonie
Najlepiej smakuje mocno schłodzone – wrzuć ekstra kostki lodu do bidonu!
Ułatwieniem jest, kiedy miód nie zdążył jeszcze się skrystalizować, wówczas rozpuszczenie go w mieszaninie nie stanowi żadnego problemu.
Przygotowanie:
Wymieszaj wodę z miodem, sokiem z limonki i solą, dodaj podarte liście mięty lub ugniecione w moździerzu, jeśli chcesz aby aromat mięty był mocno wyczuwalny.
Bidon: |
1000 ml |
750 ml |
500 ml |
Woda wysokozmineralizowana |
980 ml | 735 ml | 490 ml |
Miód pszczeli |
60-75 g (2,5 łyżki stołowe) | 45-60 g (2 łyżki stołowe) | 35-50 g (1,5-2 łyżki stołowe) |
Limonka |
Sok z 2 sztuk | Sok z 1,5 sztuki | Sok z 1 sztuki |
Sól morska / himalajska |
2-3 szczypty | 2 szczypty | 1-2 szczypty |
Mięta, świeża |
5 listków | 4 listki | 3 listki |
4. Imbirowe orzeźwienie
Izotonik orzeźwia i nawadnia podczas treningu! Pij schłodzony!
Jeśli nie próbowałeś nigdy dodać kilku plasterków świeżego (koniecznie) korzenia imbiru do izotoniku – pora najwyższa! Miks dobrej wody z cytryną i imbirem nie powinien przywoływać jedynie zimowych wspomnień. 🙂
Imbir ma dodatkowo działanie pobudzające i przeciwdziała mdłościom. Polecam go na treningi uwzględniające trening jelit, bo niejako ułatwia poradzenie sobie z pokarmem i płynami w trakcie wysiłku. Nasz nieodzowny element – miód, do wyboru – wielokwiatowy, akacjowy lub rozmarynowy, sprawdzi się cudownie.
Bidon: |
1000 ml |
750 ml |
500 ml |
Woda wysokozmineralizowana |
980 ml | 735 ml | 490 ml |
Miód pszczeli |
60-75 g (2,5 łyżki stołowe) | 45-60 g (2 łyżki stołowe) | 35-50 g (1,5-2 łyżki stołowe) |
Sok z cytryny |
z 1 sztuki | z 1 sztuki | z 1/2 sztuki |
Sól morska / himalajska |
2-3 szczypty | 2 szczypty | 1-2 szczypty |
Korzeń imbiru |
4-5 cienkich plasterków | 3-4 cienkie plasterki | 2-3 cienkie plasterki |
2 Comments