Pizza to pizza. Lubi ją chyba każdy, ale nie każdy chce jeść wiedząc, że super zdrowa nie jest i zwykle połączenie tłuszcz+węglowodany w takiej ilości nie jest najlepsze.
Bo kto zje tylko jeden kawałek? Nie znam typa.
Bez-Pizza jest bez mąki, bez glutenu, bez cukru, bez drożdży, a nawet bez jaj i bez mleka
Gotowy?
Składniki na ciasto z quinoa:
- 1/2 szklanki quinoa + 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- przyprawy: czosnek, bazylia, oregano
Składniki na pizzę:
- Pomidor świeży – 1-2 sztuki – pokrojone w plastry LUB bakłażan w plastrach (jestem fanką i gorąco polecam!)
- 4 pomidory suszone – pokroić na paski
- 2-3 garści świeżego szpinaku
- czosnek – 2 ząbki – rozgniecione
- oliwki ciemne – garść
- pieczarki – 150g – pokrojone w plastry
- opcjonalnie: mozzarella, feta, ser kozi/żółty, ser wegański, bakłażan (sprawdzi się cudownie <3 )
- Bazylia – garść lub gotowe pesto bazyliowe
- Dojrzałe awokado
- 2 łyżeczki soku z cytryny/limonki
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Nieugotowaną quinoa zalać wodą i odstawić na 8-9 godzin w temperaturze pokojowej.
- Odsączyć kaszę, dodać 1/2 szklanki wody, sól oraz zioła – zblendować dokładnie za pomocą blendera (nie ma obawy, kasza nasiąknie wodą i będzie delikatna).
- Rozgrzać piekarnik do 200-220*C. Na blaszce do ciasta/pizzy rozłożyć papier do pieczenia /można zwilżyć delikatnie tłuszczem/ i rozprowadzić ciasto na płasko (wysokość ciasta, które chcemy uzyskać – około 1cm.
- Piec ciasto z jednej strony około 15minut. Następnie warto odwrócić je na drugą stronę.
- Posmarować ciasto sosem pomidorowym lub pesto i nałożyć składniki – szpinak, pomidory w plastrach, pieczarki, oliwki i co tam sobie chcecie.
- Zapiekać 15-20minut i pilnować, żeby się zbyt mocno nie spiekło.
3 Comments