Śniadanie sportowca – jajka z bananem i quinoa

  Jeśli pamiętasz przepisy, które wstawiałam rok temu – pewnie i ten Cię nie zdziwi. Jednym z najbardziej odżywczych wyborów na syte i zdrowe śniadanie są oczywiście pełne cholesterolu jajka. Aby dopełnić je węglowodanami warto będzie wrzucić do nich ryż / komosę / kaszę jaglaną. Trochę słodyczy – to sezonowe lub “bazowe” owoce (banany, które …

Czytaj dalej

Po co mi węgle po treningu?

 [post nie dotyczy treningów siłowych, a wytrzymałościowych, szybkościowych, eksplozywnych, interwałowych] Niejednokrotnie widziałam, kiedy po treningu sportowcy / i nie tylko / w dobrej wierze zamiast węglowodanów spożywali samo białko, bo przecież mięśnie muszą dostać białka, żeby się “nie spalić”! Brzmi całkiem logicznie, jednak BARDZO niekompletnie. Stąd dzisiaj prosto, krótko i na temat. To, że węglowodany …

Czytaj dalej

Jedz jajka na miękko!

    Jajka – na śniadanie, obiad i kolację każdy z was zna przynajmniej jedną propozycję. Mogą być podawane solo, a mogą być częścią wypieków, zapiekanek i kotletów.    Białko jaja – zawiera różne białka bioaktywne, które działają przeciw nadciśnieniu, antyoksydacyjnie i mikroprotekcyjnie. Niemniej,…   prawdziwym “hitem” prozdrowotnym są ŻÓŁTKA.   Tak, te bogate w …

Czytaj dalej

Why so much protein?

To nadal spory problem! Patrząc na najpopularniejsze strony dotyczące ćwiczeń i diety nie mogę się nadziwić. Przykładowe zalecenia dotyczące białka brzmią następująco: 1.5 grams of protein per pound of bodyweight, and even closer to 2 grams on workout days to really maximize muscle. bodybuilding.com – gdyby to dotyczyło 1,5g na kilogram masy ciała – ok. …

Czytaj dalej

Równowaga kwasowo-zasadowa a dieta sportowca

      Równowaga kwasowo-zasadowa to temat, który często pojawia się w kontekście diety dla sportowców – zarówno dieta biegacza, kulturysty, osoby uprawiającej cross-fit i wszelkich innych dyscyplin sportu obliguje nas do dbania o to, żeby nie doprowadzić organizmu do zakwaszenia.   Zakwaszenie to moment, w którym krew w organizmie osiąga niższe, niż optymalne, pH. W rzeczywistości …

Czytaj dalej

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wysyłki newslettera. Przeczytaj politykę prywatności".