Jajka
– na śniadanie, obiad i kolację każdy z was zna przynajmniej jedną propozycję. Mogą być podawane solo, a mogą być częścią wypieków, zapiekanek i kotletów.
Białko jaja
– zawiera różne białka bioaktywne, które działają przeciw nadciśnieniu, antyoksydacyjnie i mikroprotekcyjnie. Niemniej,…
prawdziwym “hitem” prozdrowotnym są ŻÓŁTKA.
Tak, te bogate w cholesterol, tłuste, żółtka! Bo tłuszcz już dawno przestał kojarzyć nam się z czymś “złym”. W urozmaiconej diecie jest na tłuszcz sporo miejsca, w związku z czym warto wybierać dobrze.
Żółtka posiadają bardzo dużą zawartość związków zmniejszających stan zapalny organizmu, w tym komórek krwi, dzięki czemu zapobiegają procesowi aterogenezy, czyli tworzenia blaszki miażdżycowej.
Brzmi absurdalnie?
Są źródłem antyoksydantów– tu przede wszystkim karotenoidów – takich jak luteina i zeaksantyna o wyżej wymienionym działaniu. Są rewelacyjne dla sportowców (którzy nie są na diecie wegańskiej). Żółtka zawierają także szeroką gamę fosfolipidów.
O jajach pisałam wielokrotnie – poniżej spis jajkowych postów.
Warto sobie przypomnieć zastanawiając się co wybrać na śniadanie. I nie tylko z tego powodu – białko i tłuszcz to dobra kompozycja na śniadanie, jeśli tylko zjadane jest razem z solidną porcją warzyw. 🙂
- Co w jajku siedzi? Ile dziennie mogę ich zjeść?
- Świeże / nieświeże – po czym poznać?
- Nalewka z jajek, cytryn i miodu
- Śniadanie sportowca z jajami
- Pomysł dekady – wyrzucanie żółtek
- Jajecznica jaglana – wszystko, czego potrzebujesz
- Najlepsza słodka jajecznica świata
- Regeneracyjne lody, które biją rekordy popularności!
- Najprostsze jajko z masłem
- Ile jeść jaj by nie przegiąć?
Uwaga – jajka inspirują! 😉
Może się zdarzyć, że na jajka masz alergię (klik) – wówczas nie sprawdzą się i najlepiej szukać alternatyw, bo nie wpłyną na Ciebie tak cudownie, jak na Twojego kolegę.
Smacznego!