Śniadanie przed treningiem

Śniadanie przed treningiem – węglowodany i przepisy

Trening o 8:00. Wstajesz punkt 6:00, żeby zdążyć coś zjeść, zdążyć to strawić i ogarnąć się przed wyjściem.Przygotowujesz posiłek – albo wrzucasz na szybko kanapki (?), gotujesz owsiankę, albo przygotowujesz jajecznice z bananem. Wszystko fajnie, chociaż nie zawsze pasuje Ci, że musisz stać przy kuchence i mieszać, przerzucać, rozbijać, kroić itd…bo przecież mógłbyś jeszcze pospać (a …

Continue Reading

Dlaczego sportowcy wymagają wyjątkowego podejścia?

Musisz zdać sobie sprawę, że jeśli jesteś sportowcem – należysz do wyjątkowej grupy o wyjątkowych, specyficznych potrzebach, dla których produkty skierowane dla ludzi o umiarkowanej aktywności, nie są skierowane.  Jeśli jesteś sportowcem – spalasz dziennie 1,5-4x więcej energii niż przeciętna osoba o umiarkowanej aktywności fizycznej. Zwiększa się także zapotrzebowanie na składniki mineralne (zwłaszcza żelazo, magnez, …

Continue Reading

Posiłki potreningowe – przepisy

Jesteś biegaczem? Trenujesz wytrzymałościowo / eksplozywnie / interwałowo? Zapomnij o tym, że po treningu liczy się „tylko białko”. Jeśli chcesz się właściwie regenerować to węglowodany muszą wieść prym, zwłaszcza w pierwszym posiłku po treningu. Decyduje o tym prosty mechanizm – glikogen, czyli węglowodany upakowane w mięśniach, które dają Tobie energię na pracę mięśni – po …

Continue Reading

Manipulacja węglowodanami u biegacza

Istnieją różne koncepcje spożywania węglowodanów i ich korelacji z treningami Jedną z nich jest metoda, w której trenowanie przy jednocześnie zmniejszonej koncentracji glikogenu mięśniowego (tj. węglowodanów, które zostały upakowane do mięśni). Krótko mówiąc – zmniejsza się ilość węglowodanów w diecie (przy tym zwiekszając ilość tłuszczu). Jaki to ma sens? Takie postępowanie ma za zadanie zwiekszyć …

Continue Reading

Ryż na diecie – dlaczego go zjadasz?

Azjaci jedzą ryż, a Japończycy są jednym z najszczuplejszych narodów świata. Sushi to ryż, chińszczyzna to ryż (zatopiony nieraz w tłuszczu), kulki mocy to też ryż…a prawda jest jedna. 🙂Ryż to nieodłączny element diety sportowca – ciężko znaleźć takiego, który go unika. Dlaczego? To jeden z lepszych produktów dostarczających węglowodany złożone do organizmu o wielu zaletach dla sportowca.Bardzo …

Continue Reading

Palisz tłuszcze czy węglowodany?

Na jakim paliwie Twój organizm funkcjonuje najlepiej? Co spalasz ciężko trenując? Współczesna piramida żywienia oparta na węglowodanach złożonych czyni nas “maszynami jadącymi na tanim paliwie”, którym są węglowodany. Niskokaloryczne (4kcal/1g), mające możliwości do magazynowania w organizmie na okres znacznego, krótkiego wysiłku i będące łatwym źródłem “szybkiej” energii. Tymczasem okazuje się, że nie musi tak być. …

Continue Reading