Po co jeść strączki? Jak jeść strączki, żeby nie szkodziły?

Strączki / rośliny strączkowe, czyli zmora dla osób na diecie paleo i tych, którzy boją się lektyn. Ratunek dla osób na diecie roślinnej, bo uznawane jako dobry zamiennik mięsa. Mimo, że mają inny skład. 🙂 Często demonizowane, choć w rzeczywistości – bardzo bogate w składniki odżywcze i mineralne. Idealne dla sportowców jako element zbilansowanego posiłku …

Continue Reading

Orzechy arachidowe

W jednym z komentarzy na facebooku pod postem masła orzechowego, które dostałam w prezencie od Damiana z Sci-Fit pojawiło się (słuszne) stwierdzenie, że orzechy arachidowe to strączki. Faktycznie – to niezła ciekawostka. 🙂 Wiewiórki też lubią orzeszki arachidowe – ciekawe co by powiedziały na masło. 😉 https://www.flickr.com/photos/peter-trimming/9201282389/  Co kryje się w orzechu arachidowym? Trochę witamin …

Continue Reading

JAK mogą szkodzić Tobie PEŁNOZIARNISTE ZBOŻA?

Chociażby Scott Jurek czy Novak Djokovic mówią o tym, że bez zbóż glutenowych jest im LŻEJ, SYPIAJĄ (i regenerują) się lepiej i mają więcej ENERGII. Po części jest to możliwe, bo teoretycznie i w praktyce dostarczają jej więcej – wspartą większą dawką składników mineralych i witamin, które nie są częściowo “blokowane” nierozpuszczalnym błonnikiem.  Którą wersję wybierasz? Po …

Continue Reading