Tablica mendelejewa na śniadanko i kolację – szybka analiza produktów

Mleko w proszku, cukier, białka mleka – przetworzone, nie występujące w naturze, tuczące i sprzyjające insulinooporności oraz chorobom układu krążenia. Do tego wcale nie są niezbędne. Zaznaczyłam tę informację o 0% tłuszczu, bo warto na to zwrócić uwagę – redukcja tłuszczu w tym przypadku przyczynia się do jeszcze wyższego efektu glikemicznego po spożyciu takiego jogurtu, …

Continue Reading

Witamina D jako kluczowy element diety sportowca

W przygotowywaniu posiłków bardzo istotne są dla mnie trzy rzeczy: ekspresowo do zrobienia – czyli prosto i najlepiej jednogarnkowo 😉 zdrowo smacznie Tym sposobem codziennie wymyślam i komponuję posiłki z tego, co mam pod ręką. Nie boję się nietypowych połączeń, bo właśnie wtedy powstają najciekawsze smaki. Jednym z nich był śledź opiekany z dodatkiem pietruszki (bardzo dużo! – wapń), pomidorem …

Continue Reading

Palisz tłuszcze czy węglowodany?

Na jakim paliwie Twój organizm funkcjonuje najlepiej? Co spalasz ciężko trenując? Współczesna piramida żywienia oparta na węglowodanach złożonych czyni nas “maszynami jadącymi na tanim paliwie”, którym są węglowodany. Niskokaloryczne (4kcal/1g), mające możliwości do magazynowania w organizmie na okres znacznego, krótkiego wysiłku i będące łatwym źródłem “szybkiej” energii. Tymczasem okazuje się, że nie musi tak być. …

Continue Reading