Mleko i produkty mleczne w kontekście diety sportowca (ale nie tylko) to temat i kontrowersyjny, i interesujący – dostałam mnóstwo próśb o napisanie na ten temat. Mleko – produkt bogaty w wapń, będące źródłem dobrej jakości białka. Pierwszy nasz pokarm, zatem większość osób kojarzy je pozytywnie.  Czy słusznie?  Jak wpływa…

Mleko w proszku, cukier, białka mleka – przetworzone, nie występujące w naturze, tuczące i sprzyjające insulinooporności oraz chorobom układu krążenia. Do tego wcale nie są niezbędne. Zaznaczyłam tę informację o 0% tłuszczu, bo warto na to zwrócić uwagę – redukcja tłuszczu w tym przypadku przyczynia się do jeszcze wyższego efektu…

To nie jest zwykły serek homogenizowany czy zmiksowany twaróg.   Olejowi lnianemu wielokrotnie zarzuca się niską przyswajalność jeśli chodzi o kwasy omega-3, które w lnie występują w bardzo korzystnym stosunku do omega-6, nabywając właściwości przeciwzapalnych. Faktycznie, olej lniany nie ma tak świetnie przyswajalnych kwasów tłuszczowych omega-3 (krótko mówiąc jest źródłem…

Wapń w diecie bezmlecznej wydaje się być problematyczny dla wielu osób, które martwią się o to, że realizacja zapotrzebowania jest ciężka lub nawet małoprawdopodobna.   W diecie  tradycyjnej występuje część substancji antyodżywczych, które hamują przyswajanie wapnia. Wobec tego możemy sądzić, że te same normy uwzględniają całkowitą ilość wapnia, biorąc pod…

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.