Cudowna pasta dr Budwig
To nie jest zwykły serek homogenizowany czy zmiksowany twaróg.
 
Olejowi lnianemu wielokrotnie zarzuca się niską przyswajalność jeśli chodzi o kwasy omega-3, które w lnie występują w bardzo korzystnym stosunku do omega-6, nabywając właściwości przeciwzapalnych. Faktycznie, olej lniany nie ma tak świetnie przyswajalnych kwasów tłuszczowych omega-3 (krótko mówiąc jest źródłem przede wszystkim kwasu alfa-linolenowego (ALA), który w naszym organizmie jest w stanie przekształcić się w kwas eikozapentaenowy, a ten z kolei musi przejść konwersję w kwas dokohekzainowy, który docelowo spełnia rolę omega-3) – za główne źródło n-3 uznajemy zatem tłuszcz rybi.
 
 
Żyła jednak kobieta, która olejem lnianym leczyła ludzi w nietypowy sposób. Stworzyła przepis na pastę, której dwa główne składniki uzupełniały się – i w tym przypadku olej lniany niemal w 100% był przyswajalny, a faktyczne przyswajanie n-3 było znacznie wyższe.
 
Antyzapalne działanie kwasów omega-3 przy jednocześnym ścisłym ograniczeniu kwasów omega-6 ma działanie prozdrowotne – na podstawie wielu doświadczeń można przypisać przepisowi działanie zwalczające (a raczej prewencyjne ) w chorobach nowotworowych, wystąpieniu stanów zapalnych skóry i zaburzenia pracy innych organów. Są to jednak dane empiryczne, więc warto traktować je jako ciekawostka, a nie prawda objawiona. 😉
 
 Tym razem mowa oczywiście o dr Budwig i jej paście z oleju lnianego nierafinowanego. Olej musi koniecznie być dobrze transportowany i przechowywany – w ciemnej butelce i niskiej temperaturze, ponieważ wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle wrażliwe na utlenianie – niszczy je ekspozycja na słońce, powietrze oraz wpływ nawet nieznacznie wyższej temperatury.
 
Zainspirowana przepisem – bo sama kocham smak oleju lnianego i uwielbiam dodawać go do kapusty kiszonej, marchewki tartej i pozostałych świeżych sałatek! – kupiłam twaróg i zmiksowałam na pastę.
 
Czuć i twarożek, i olej (ja go uwielbiam, stąd mi to bardzo odpowiada 😉 ).

Dr Budwig proponuję do pasty dodawać co tylko zdrowego przyjdzie nam na myśl

– zioła takie jak koper i pietruszka, warzywa, a nawet owoce (pasta ze zmiksowanym bananem i jabłkiem brzmi dobrze).

Myślę, że z pesto (koniecznie na siemieniu lnianym, nie innych orzechach) bazyliowym czy szpinakowym będzie też smakowało fantastycznie…:)

Podstawowa pasta dr Budwig – przepis (źródło: http://www.budwigdieta.pl/)

Składniki:
  • 2-3 łyżki oleju lnianego
  • około 125g odtłuszczonego twarogu
  • 2-3 łyżki mleka lub jogurtu, kefiru. Ilość uzależniona jest od gęstości, która chcemy uzyskać
Składniki dodatkowe w zależności od preferencji smakowych:
  • w wersji na słodko: miód, wanilia, cynamon
  • w wersji na ostro: czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir itp.
  • w wersji z ziołami: bazylia, mięta, pokrzywa itp.
  • wersja z orzechami: orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie
  • wersja z owocami: ananas, banan, wiśnie, porzeczki
 
 
Wykonanie:
Do blendera o najmniejszej pojemności 500ml dodać 2-3 łyżki oleju lnianego, 2-3 łyżki kefiru, 2 szczypty kurkumy, 2 szczypty imbiru, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Dołożyć pierwszą porcję sera i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać następną porcję sera i podobnie miksować. Gotowy ser powinien być jednolity bez grudek, powinien przypominać serek homogenizowany.
CATEGORY: Ciekawostki i inne, Dieta w praktyce - porady, Przepisy
Komentarze (5)

Czy trzeba blendowac te składniki czy można je tylko pogniesc widelcem ? Czy wtedy mieszanka nie nabiera swojej “mocy”?

Najlepiej blendować 🙂

No chyba proporcje są podane w przepisie, prawda?

Mozna to w jakis sposob przerobic na weganska opcje?

W jakich proporcjach dajemy olej i twaróg, żeby wyszła najlepsza pasta?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 
To nie jest zwykły serek homogenizowany czy zmiksowany twaróg.   Olejowi lnianemu wielokrotnie zarzuca się niską przyswajalność jeśli chodzi o kwasy omega-3, które w lnie występują w bardzo korzystnym stosunku do omega-6, nabywając właściwości przeciwzapalnych. Faktycznie, olej lniany nie ma tak świetnie przyswajalnych kwasów tłuszczowych omega-3 (krótko mówiąc jest źródłem…