Gęstość odżywcza piramidy zdrowego żywienia

 – o co im chodzi i dlaczego nie możemy jeść PO PROSTU gęstoodżywczo? Już pomijam to, że w ostatnich latach najniższe piętro piramidy żywieniowej zmieniono i obecnie stanowi ją AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA. To oczywiście świadczy źle o naszym społeczeństwie (jednak zakładam, że jako czytelnik tego bloga nie dotyczy to Ciebie). Pierwsze: Warzywa i owoce.  Aż smutno patrzeć, …

Continue Reading
Sól himalajska

Solisz? – Sól w diecie sportowca

Dziś o tym, abyście solili.  Dieta o niskiej zawartości soli (a dokładnie sodu) może spowodować poważne konsekwencje dla zdrowia i wyższą ogólną śmiertelność, szczególnie w obecności niektórych przewlekłych dolegliwości zdrowotnych i przy współistnieniu szkodliwych dla zdrowia czynników. Nie tylko nadmiar sodu w diecie jest wysoce szkodliwy (chyba każdy z was słyszał o tym, że podnosi …

Continue Reading
wątróbka

Wątróbka – warto. ;)

  Wątróbka – zmora z dzieciństwa, bardzo niedoceniona obecnie.  Dlaczego warto po nią sięgać? Cechuje ją najwyższa zawartość żelaza (tego, które przyswajamy najlepiej). Nasze zapotrzebowanie, w zależności od płci wynosi ok. 10-15mg dziennie. Sto gram wątróbki drobiowej to 9,5mg. Żelazo stanowi składnik hemoglobiny i mioglobiny – obie ważne dla sportowców. Jak wiemy hemoglobina-> transport tlenu …

Continue Reading