Ani się obejrzałam, a minął pierwszy miesiąc wyzwania #zDSnaSzczyt w którym skupialiśmy się na aktywności fizycznej oraz wypoczynku i regeneracji. Na podstawie szablonów udostępnianych przez Was na instagramie mogę stwierdzić, że tę część zdrowego stylu życia mamy już w małym paluszku.  Wraz z nowym miesiącem wchodzimy na kolejny etap wyzwania,…

Rosół – im więcej serca (i kości) i czasu w niego włożycie, tym bardziej wam się odwdzięczy. 😉 Wszystkim aktywnym polecam rosół na kościach, bardzo wolno gotowany przez co najmniej 3-4 godziny. Co będzie potrzebne? dowolne kości (najchętniej wołowe, ale mogą być także drobiowe; świetnie gdyby były ekologiczne, zwłaszcza jeśli…

Mleko i produkty mleczne w kontekście diety sportowca (ale nie tylko) to temat i kontrowersyjny, i interesujący – dostałam mnóstwo próśb o napisanie na ten temat. Mleko – produkt bogaty w wapń, będące źródłem dobrej jakości białka. Pierwszy nasz pokarm, zatem większość osób kojarzy je pozytywnie.  Czy słusznie?  Jak wpływa…

W jednym z komentarzy na facebooku pod postem masła orzechowego, które dostałam w prezencie od Damiana z Sci-Fit pojawiło się (słuszne) stwierdzenie, że orzechy arachidowe to strączki. Faktycznie – to niezła ciekawostka. 🙂 Wiewiórki też lubią orzeszki arachidowe – ciekawe co by powiedziały na masło. 😉 https://www.flickr.com/photos/peter-trimming/9201282389/  Co kryje się…

W przygotowywaniu posiłków bardzo istotne są dla mnie trzy rzeczy: ekspresowo do zrobienia – czyli prosto i najlepiej jednogarnkowo 😉 zdrowo smacznie Tym sposobem codziennie wymyślam i komponuję posiłki z tego, co mam pod ręką. Nie boję się nietypowych połączeń, bo właśnie wtedy powstają najciekawsze smaki. Jednym z nich był śledź opiekany z…

    Jednym z największych błędów, które są często spotykane u osób dbających o dietę jest strach przed ŻÓŁTKAMI jaj. Ostatnio byłam świadkiem sytuacji, w której żółtka miały być usunięte, a omlet smażony na oleju uniwersalnym…hm  coś się tutaj kłóci! O tłuszczu do smażenia pisałam TUTAJ, o jajkach było niejednokrotnie –…

Tak wiele za tak niewiele, czyli porzeczki.  wapń, potas, żelazo, jod, fosfor, bor, magnez + garbniki, pesteczki, błonnik, witamina P, C – potrzeba komentarza?  Zarówno wapń jak i potas pochodzące z porzeczek (szczególnie czarnych) mają znaczące działanie na organizm. Jest to świetne źródło składników mineralnych także ze względu na wysoką…

Jakie są wasze ulubione owoce? Wielokrotnie wspominałam jak bogatoodżywczym owocem są BANANY, ale w okresie, kiedy są dostępne – warto zajadać się owocami jagodowymi. TRUSKAWKI, maliny, jeżyny, jagody, borówki.  Poza tym porzeczki i agrest. Dlaczego?Owoce jagodowe (truskawki, maliny, jeżyny, jagody) są cenionym i jednym z najlepszych źródeł ANTYOKSYDANTÓW. Mają bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny – oznacza…

 – o co im chodzi i dlaczego nie możemy jeść PO PROSTU gęstoodżywczo? Już pomijam to, że w ostatnich latach najniższe piętro piramidy żywieniowej zmieniono i obecnie stanowi ją AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA. To oczywiście świadczy źle o naszym społeczeństwie (jednak zakładam, że jako czytelnik tego bloga nie dotyczy to Ciebie). Pierwsze: Warzywa…

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.