Ani się obejrzałam, a minął pierwszy miesiąc wyzwania #zDSnaSzczyt w którym skupialiśmy się na aktywności fizycznej oraz wypoczynku i regeneracji. Na podstawie szablonów udostępnianych przez Was na instagramie mogę stwierdzić, że tę część zdrowego stylu życia mamy już w małym paluszku.  Wraz z nowym miesiącem wchodzimy na kolejny etap wyzwania, […]

Rosół – im więcej serca (i kości) i czasu w niego włożycie, tym bardziej wam się odwdzięczy. 😉 Wszystkim aktywnym polecam rosół na kościach, bardzo wolno gotowany przez co najmniej 3-4 godziny. Co będzie potrzebne? dowolne kości (najchętniej wołowe, ale mogą być także drobiowe; świetnie gdyby były ekologiczne, zwłaszcza jeśli […]

Mleko i produkty mleczne w kontekście diety sportowca (ale nie tylko) to temat i kontrowersyjny, i interesujący – dostałam mnóstwo próśb o napisanie na ten temat. Mleko – produkt bogaty w wapń, będące źródłem dobrej jakości białka. Pierwszy nasz pokarm, zatem większość osób kojarzy je pozytywnie.  Czy słusznie?  Jak wpływa […]

W jednym z komentarzy na facebooku pod postem masła orzechowego, które dostałam w prezencie od Damiana z Sci-Fit pojawiło się (słuszne) stwierdzenie, że orzechy arachidowe to strączki. Faktycznie – to niezła ciekawostka. 🙂 Wiewiórki też lubią orzeszki arachidowe – ciekawe co by powiedziały na masło. 😉 https://www.flickr.com/photos/peter-trimming/9201282389/  Co kryje się […]

W przygotowywaniu posiłków bardzo istotne są dla mnie trzy rzeczy: ekspresowo do zrobienia – czyli prosto i najlepiej jednogarnkowo 😉 zdrowo smacznie Tym sposobem codziennie wymyślam i komponuję posiłki z tego, co mam pod ręką. Nie boję się nietypowych połączeń, bo właśnie wtedy powstają najciekawsze smaki. Jednym z nich był śledź opiekany z […]

    Jednym z największych błędów, które są często spotykane u osób dbających o dietę jest strach przed ŻÓŁTKAMI jaj. Ostatnio byłam świadkiem sytuacji, w której żółtka miały być usunięte, a omlet smażony na oleju uniwersalnym…hm  coś się tutaj kłóci! O tłuszczu do smażenia pisałam TUTAJ, o jajkach było niejednokrotnie – […]

Tak wiele za tak niewiele, czyli porzeczki.  wapń, potas, żelazo, jod, fosfor, bor, magnez + garbniki, pesteczki, błonnik, witamina P, C – potrzeba komentarza?  Zarówno wapń jak i potas pochodzące z porzeczek (szczególnie czarnych) mają znaczące działanie na organizm. Jest to świetne źródło składników mineralnych także ze względu na wysoką […]

Jakie są wasze ulubione owoce? Wielokrotnie wspominałam jak bogatoodżywczym owocem są BANANY, ale w okresie, kiedy są dostępne – warto zajadać się owocami jagodowymi. TRUSKAWKI, maliny, jeżyny, jagody, borówki.  Poza tym porzeczki i agrest. Dlaczego?Owoce jagodowe (truskawki, maliny, jeżyny, jagody) są cenionym i jednym z najlepszych źródeł ANTYOKSYDANTÓW. Mają bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny – oznacza […]

 – o co im chodzi i dlaczego nie możemy jeść PO PROSTU gęstoodżywczo? Już pomijam to, że w ostatnich latach najniższe piętro piramidy żywieniowej zmieniono i obecnie stanowi ją AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA. To oczywiście świadczy źle o naszym społeczeństwie (jednak zakładam, że jako czytelnik tego bloga nie dotyczy to Ciebie). Pierwsze: Warzywa […]

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!