Banany z curry – dlaczego kurkuma jest ciekawą przyprawą?
Banany i curry to smakowite połączenie!

Potrzebujesz urozmaicenia? 🙂

Baw się przyprawami!

Dzisiaj polecam wam prostą przekąskę. Można zjeść solo, ale równie dobrze podsmażone banany z curry mogą być składnikiem jaglanki, dania z ryżem, jajecznicy lub dodatku do drobiu czy sosu do czerwonych mięs. To, jak je wykorzystacie zależy od was – połączenie sprawdza się świetnie w każdej sytuacji i porze dnia!

Jak zrobić?

Banany podsmażyć na oleju kokosowym, maśle klarowanym lub smalcu (tak, jak u mnie) z przyprawą curry. Można podsmażyć delikatnie lub czekać do powstania bananowego kremu (dolewając chociażby wody lub mleczka kokosowego).

Dla sportowców taki prosty posiłek będzie dobrym uzupełnieniem kalorii także między posiłkami głównymi.

Pamiętacie, że kurkuma obecna w mieszance curry to jedna z przypraw, na które szczególnie warto zwrócić uwagę?

Kurkuma to kłącza, podobnie jak imbir.                                                                                                                                   zdj.:http://www.secretlyhealthy.com/curcumin/

Kurkuma przyspiesza tempo przemian metabolicznych! (czytaj więcej)

– wiele osób szuka cudownych tabletek, które usprawnią “spalanie” i sprawią, że w tym samym czasie wykonując jednakowe czynności zużycie energii będzie większe (mając na celu spalanie tkanki tłuszczowej).
Wiąże się to jednak nie tylko z tym – zwiększając tempo przemian metabolicznych kurkuma ma wpływ na sprawniejsze regenerowanie organizmu po treningu, podczas stresu czy zbyt małej ilości snu.

Kontroluje poziom glukozy we krwi

– utrzymując ją na stabilnie niskim poziomie – przeciwdziała powstawaniu insulinooporności. Ma to także niezaprzeczalnie korzyści jeśli chodzi o kompozycję naszego ciała, ochronę przed cukrzycą i zachciankami na słodkie czy spadkami energii.

Kurkuma wykazuje działanie przeciw nowotworzeniu i wykazano korzystny wpływ na mózg.
Jest dodatkowo źródłem selenu i stanowi płaszcz ochronny przed wirusami czy bakteriami – ma również działanie przeciwzapalne, co jest o tyle ważne, że istnieje bardzo wiele czynników, które narażają nas na stres i powstawanie stanów zapalnych w naszym organizmie (chociażby zbyt duża podaż kwasów tłuszczowych omega-6 w porównaniu do omega-3).

To niesamowite, ale przyprawy, choć dodawane w stosunkowo niewielkiej ilości, mają duże znaczenie. Potrafią kompletnie odmienić proste potrawy dając przy tym korzyści zdrowotne.

Czego chcesz dzisiaj więcej? 😉

CATEGORY: Bez kategorii
Komentarze (6)

Świetny pomysł na połączenie!:)

ktoś już próbował? jak te połączenie?

jak te połączenie? ktoś już próbował?

A czy można użyć normalnego masła zamiast klarowanego czy jest ono w jakiś sposób szkodliwe?

Normalne masło nie powinno być podgrzewane do tego stopnia – zwyczajnie to przekracza jego przeznaczenie w wyniku czego powstają szkodliwe związki.

świetny pomysł, nigdy bym nie połączyła banana z curry, ale chyba jutro spróbuję coś takiego przygotować w mojej kuchni 🙂
nakrywka.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 
Banany i curry to smakowite połączenie! Potrzebujesz urozmaicenia? 🙂 Baw się przyprawami! Dzisiaj polecam wam prostą przekąskę. Można zjeść solo, ale równie dobrze podsmażone banany z curry mogą być składnikiem jaglanki, dania z ryżem, jajecznicy lub dodatku do drobiu czy sosu do czerwonych mięs. To, jak je wykorzystacie zależy od…