Trąbi się wokoło o otyłości i nadwadze, o tym, żeby się więcej ruszać. To fajny trend i dobrze, jeśli zatrzyma lecącą kulę śniegową, która, jak wynika z obserwacji na przestrzeni ostatnich lat, leci rozpędzona i nie ma zamiaru się zatrzymywać.
Znalazłam ciekawy raport o tym, co przyczyniło się do wzrostu odsetka osób z ww problemem. Szczególnie zwróćcie uwagę na punkt 2, 9 i 10.
Co według waszych obserwacji ma największy wpływ na sięganie po śmieciowe jedzenie?
1. Ludzie jedzą więcej śmieciowego jedzenia niż kiedykolwiek
– niedość, że jedzą więcej kalorii to zwykle nadwyżka zjadana jest z wysokoprzetworzonych, syfiastych produktów
2. Spożycie cukru gwałtownie poleciało w górę
– dodawany cukier jest jednym z najgorszych składników współczesnej DIETY.
3. Plusowe kilogramy przywiezione z urlopu nie spadają w całości w kolejnych miesiącach
4. Epidemia otyłości zaczęła się wraz z opublikowaniem zaleceń dotyczących zmniejszania ilości tłuszczu w diecie. (http://authoritynutrition.com/wp-content/uploads/2013/05/low-fat-guidelines.jpg)
5. Jedzenie jest dużo tańsze i łatwiej dostępne
6. Ludzie piją więcej napojów gazowanych i soków owocowych
7. Szalona różnorodność żywności skutkuje przejadaniem się, zachciankami i doprowadza oczywiście do tycia
8. Ludzie nie spalają zbyt wielu kalorii podczas pracy, a często i po niej nie chce się nikomu już ruszać
9. Jedzą więcej olejów roślinnych, głównie z przetworzonej żywności – zmniejszył się za to udział tłuszczów zwierzęcych w diecie
10. Środowisko, które nas otacza ma duże znaczenie na duże spożycie kalorii – spotkania, imprezy, spędzanie czasu ze znajomymi często w towarzystwie alkoholu, przekąsek czy fast foodów – bo w towarzystwie łatwiej jest sobie “pozwolić”
11. Zmniejszyła się średnia ilość snu na dobę
12. W przeciągu 50 ostatnich lat średnie spożycie wzrosło o 363kcal dziennie!
Jakie są wasze spostrzeżenia?
źródło: http://authoritynutrition.com/12-graphs-that-show-why-people-get-fat/
3 Comments