Jak poradzić sobie ze słodyczami? – 6 prostych rad

Cukier jest uzależniający.

To nie jest tylko bezwartościowe źródło kalorii – cukier powoduje złudne uczucie pobudzenia, nagłego wzrostu energii, a w wymiarze długoterminowym – pozbawia organizmu witalności, powoduje problemy ze wstawaniem rano, nie zapominając o tyciu przy nadmiarze energii, o co nie ciężko ze słodyczami w diecie.
Jeśli jesz cukier i jest on “stałym gościem” w Twojej diecie, prawdopodobnie ciężko się Tobie od niego zupełnie oderwać i razem z chęcią rzucenia “nałogu” pojawią się epizody, w których będzie ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem czegoś słodkiego.

 

Jedną z często powtarzanych rad dotyczących “okiełznania” ochoty na słodkie jest suplementacja chromem i cynkiem. Ma pomóc nam ustabilizować poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie ma szybkich spadków poziomu glukozy, a my nie odczuwamy nagłych “zachcianek”. 
 

Czy faktycznie działa?

Być może, ale tylko wtedy, kiedy masz niedobory tych składników pokarmowych. Są one dosyć powszechne, więc jeśli zwracasz uwagę na dietę i obfituje w nieprzetworzone, ale bardzo podstawowe składniki takie jak warzywa, owoce, jaja, drób, orzechy, ew. zboża (kasza gryczana, płatki owsiane). Z pewnością ich Tobie nie brakuje.

 

Jeśli jednak Twojej diecie jeszcze trochę brakuje, warto włączyć zwłaszcza ciemne naturalne kakao, szpinak, jaja, jabłka, kaszę gryczaną, słonecznik i czerwone chude mięso.
Jeśli jednak nadal masz “słodki problem“, zamiast brać suplementy, warto zadziałać skutecznie.

 

Jak pozbyć się słodyczowego nałogu?

 

1. Wyeliminuj chleb, zwłaszcza biały i pszenny

– odpowiedź glikemiczna na chleb jest bardzo podobna jak na sam cukier. 

 

2. Jedz białko, węglowodany i tłuszcz

Nie bój się żadnego z makroskładników! Białko i tłuszcz dają większe uczucie sytości, tłuszcz pomaga nam naprawdę smakować jedzenie. Ponad to spowalnia / zapobiega nagłym zmianom stężenia cukru we krwi. Jedz tłuszcz dobrej jakości – stawiaj na orzechy, olej lniany, kokos, masło. Nie omijaj węglowodanów, zwłaszcza jeśli jesteś aktywny! Jeśli uważasz, że nie da się najeść węglowodanami – spróbuj zjeść na raz 600kcal z bananów – objętość nie będzie wielka, ale zapewniam, że sytość się pojawi, a ochota na słodkie zniknie. 🙂

 

3. Jedz warzywa

– pokrywa się to zarówno z wyżej wspomnianymi składnikami mineralnymi. Warto pamiętać, że często odczuwany głód czy ochota na słodkie wiąże się zwyczajnie z ubogoodżywczą dietą także w inne składniki pokarmowe – witaminy, składniki antyoksydacyjne.

 

4. Wyeliminuj przekąski

– także słone. – Nie chodzi o to, by kompletnie wykluczać sól, bo sól w normalnej ilości jest jak najbardziej przydatna (zwłaszcza himalajska; stołowej nie polecam na co dzień), ale przede wszystkim chodzi o bardzo wyraźne smaki, w tym wrażenia, które doświadczamy ze względu na obecność glutaminianu sodu. Tak silne bodźce potrzebują równie silnych zmian smaku – wtedy najchętniej sięgamy po słodkie, bo zwykły owoc nas już nie satysfakcjonuje.

 

5. Ureguluj dietę

– nie jedz za mało obserwuj jak działają na Ciebie wielogodzinne przerwy między posiłkami (nie mówię o diecie izokalorycznej). Dobrą metodą na początku drogi walki z cukrem w diecie jest zaplanowanie wstępnie posiłków na dzień. Zaplanuj i zrealizuj plan nie podjadając pomiędzy nimi i realizując zapotrzebowanie na energię.
BARDZO CZĘSTO jest tak, że ochota na słodkie/tłuste i niezdrowe włącza się w momencie, kiedy za mocno chcesz oszczędzić sobie kalorii. Nie wytrzymujesz i kompensujesz je zjadając syfik. Bezsensu. 🙂 

 

6. Bądź silny

– zwłaszcza w pierwszych dniach rzucania słodkiego nałogu. Cukier uzależnia tak, jak każda inna używka – wykaż się silną wolą, a zobaczysz, że po 2-3 tygodniach nie będziesz myślał o tym co słodkiego “wrzucić” po obiedzie. 😉

 

CATEGORY: Ciekawostki i inne, Dieta w praktyce - porady, Psychologia, zdrowie psychiczne i motywacja

Powiązane wpisy

Komentarze (6)

Moim zdaniem sekret tkwi w dwóch czynnikach, czyli odgraniczeniu chleba z punktu 1. oraz jedzeniem częściej warzyw i ich większych ilości. Bardzo dobrze się czytało ten artykuł. Trzeba trzymać dietę, jeśli trenuje się jakiś sport np. bieganie, siłownię czy jazdę na rowerze. Dobrze dobrana i odpowiednio zbilansowana dieta to 80% wykonanego treningu, a pozostałe 20% to ćwiczenia fizyczne 🙂 Pozdrawiam, Kamil

To ze tluszcz jest nosnikiem smaku w zupelnosci sie zgadzam ale piszac ze tluszcz daje uczucie sytosci… – wprowadzacie ludzi w blad. To ze tluszcz jest wysokokaloryczny nie oznacza ze syci. Wrecz przeciwnie, produkty charakteryzujace sie wysoka zawartoscia tluszczu posiadaja zazwyczaj najnizszy indeks sytosci.

Spróbujemy ;D

Co Ty gadasz?Tłuszcz jako jedyny ma indeks glikemiczny równy zeru. To znaczy, że syci najbardziej. Podstawy człowieku, podstawy.

żadne argumenty mnie nie przekonaja do zrezygnowania ze słodyczy :] mam w miarę zbilansowaną dietę i mnóstwo sportu, a ciastka, cukierki i wypieki własnej roboty stanowią jeden z uroków życia – są niezastąpione! 🙂

później to wszystko kwestia nawyku, uffffffff 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 
Cukier jest uzależniający. To nie jest tylko bezwartościowe źródło kalorii – cukier powoduje złudne uczucie pobudzenia, nagłego wzrostu energii, a w wymiarze długoterminowym – pozbawia organizmu witalności, powoduje problemy ze wstawaniem rano, nie zapominając o tyciu przy nadmiarze energii, o co nie ciężko ze słodyczami w diecie. Jeśli jesz cukier…