Lody bananowe!
No przecież NIE MA nic prostszego i wspanialszego na przekąskę:
- potreningową
- w upalne dni
- wysokowęglowodanową
- wegańską
- paleo
- bezglutenową
- z mnóstwem dobroci
- przepyszną
- witariańską!
Cały rok, wystarczą zamrożone banany i blender. 🙂
Jak mrozić banany?
Mamy dwie opcje: w skórce i bez skórki. Ja lubię tak naprawdę oba.
Pierwszy ma taki plus, że po wyjęciu można zalać banany gorącą wodą na 30s, a skórka pięknie schodzi i banany są praktycznie gotowe do blendowania.
Druga pomaga oszczędzić miejsce w zamrażalniku i też jest niezła, aczkolwiek musimy pamiętać, że banany zamarzają na kość i nie wszystkim odpowiada kolejne czekanie na lekkie rozmrożenie (15-2min od wyjęcia z zamrażalki). Aby to jednak ekspresowo przyspieszyć – bryły bananowe można też zalać wrzątkiem (np. w naczyniu od blendera) i po 20s odlać wodę. Banany są gotowe do blendowania!
Polecam trzymać zawsze parę bananów w zamrażalniku – wtedy przygotowanie lodów zajmuje dosłownie 5mint!
Składniki:
- zamrożone dojrzałe banany (najlepiej z kropkami) – 2-3 sztuki
- opcjonalnie to, czego zapragniesz: dodatkowe świeże owoce, masło orzechowe, tahini, kakao ciemne, cynamon, odżywka białkowa, żółtka, mleczko kokosowe, spirulina, orzechy, nasiona chia… 🙂
Sposób przygotowania:
- w zależności od blendera – wróć do punktu powyżej /o lekkim rozmrażaniu / lub po prostu blenduj wszystko razem do osiągnięcia niesamowicie kremowych, słodkich, przecudownych, zimnych lodów bananowych. 🙂
Gotowe! 🙂
3 Comments