Każde z nich są wyjątkowe i te cechy poszczególnych orzechów, o których warto wspomnieć uwzględnię w tym poście. Prawda jest taka, że gdybym miała porządkować je “od najzdrowszych” – musiałabym przyjąć jakieś konkretne kryterium. A po co się ograniczać, skoro kochamy różne orzechy? 🙂 Migdały Tak, jak orzechy laskowe składają […]

Często polecam olej kokosowy, zwłaszcza jako produkt stosowany podczas przygotowywania potraw – zamiast smażyć na kujawskim czy innym rzepaku – proponuję olej kokosowy, masło klarowane lub zwyczajnie smalec (można uznać go niejednokrotnie za lepszy wybór niż oliwa z oliwek), które są stabilne przy wysokiej temperaturze i nie grożą im szkodliwe […]

Mleko w proszku, cukier, białka mleka – przetworzone, nie występujące w naturze, tuczące i sprzyjające insulinooporności oraz chorobom układu krążenia. Do tego wcale nie są niezbędne. Zaznaczyłam tę informację o 0% tłuszczu, bo warto na to zwrócić uwagę – redukcja tłuszczu w tym przypadku przyczynia się do jeszcze wyższego efektu […]

Czy wiecie, że smalec jest nawet nie w połowie tłuszczem nasyconym?  Większość kwasów tłuszczowych, z których się składa to kwasy tłuszczowe nienasycone – przede wszystkim jednonienasycony kwas oleinowy (to zabawne, ale ten sam dominuje w oliwie z oliwek). Generalnie smalec składem przypomina oliwę z oliwek – a nawet jest korzystniejszy. […]

Wszyscy wiecie, że smażenie nie należy do korzystnych sposobów przygotowania potraw. Wszędzie słyszymy: gotuj, gotuj na parze, piecz!  Istnieją przynajmniej 4 główne powody, dla których warto zastanowić się nad tą praktyką – i żadnym z nich nie jest konieczność ograniczania tłuszczów (które także dla sportowców, są istotne): flickr.com/photos/pockafwye/192210727/   podczas […]

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!