Czy wiecie, że smalec jest nawet nie w połowie tłuszczem nasyconym?
Większość kwasów tłuszczowych, z których się składa to kwasy tłuszczowe nienasycone – przede wszystkim jednonienasycony kwas oleinowy (to zabawne, ale ten sam dominuje w oliwie z oliwek).
Generalnie smalec składem przypomina oliwę z oliwek – a nawet jest korzystniejszy.
Dodatkowo jest bardzo stabilny i nie ulega przemianom chemicznym podczas standardowej obróbki termicznej, w związku z czym nie musimy się go obawiać.
Smalec jest TANI, można go też przygotować w domu dodając miliony przypraw, cebulkę, jabłko czy czosnek; nie posiada chemicznych dodatków, których nazw nie potrafimy wymówić.
Mało kto wie, że głównym kwasem tłuszczowym nasyconym smalcu jest kwas stearynowy, który ma udowodnione działanie zmniejszające udział lipoprotein LDL.
Copyright © 2014 The Healthy Foodie.http://thehealthyfoodie.com/how-to-render-your-own-lard/ |
Smalec ma mniejszą zawartość kwasów omega-6 w porównaniu z oliwą, co tylko umacnia jego pozycję i powinno umacniać w oczach konsumenta – przypominam, że omega-6 występujące w dysproporcji z omega-3 mają działanie prozapalne!
Od prozapalnego działania do chorób czy chociażby problemów z regeneracją jest bardzo blisko!
12 Comments