CUKIER ZERO kcal

Dlaczego słodzik to słaby substytut cukru?

1. Zwykle bardzo chemiczny – i zwykle nie ma w nim nic naturalnego. Już sama forma “małej białej tabletki” jest alarmująca.  Nawet, jeśli napisane jest “STEWIA”, a w składzie poza samymi glikozydami stewiolowymi zawiera dziwne wypełniacze – nie powinniśmy tego spożywać.

2. Nie odzwyczaja nas od cukru – efekt jest taki, że nadal i nadal nasz mózg jest stymulowany “wyekstrachowaną” słodyczą – skoro ten smak powoduje wydzielanie dopaminy w mózgu, to NADAL utrwalamy złe nawyki.

3. Prawdopodobnie wpływa na wydzielanie insuliny i podniesienie jej poziomu we krwi – niesamowite jak mały biały tabs potrafi oszukać nasz organizm. Organizm reaguje na słodzik tak, jak na glukozę we krwi – mechanizm jest prosty. Zjadamy słodzik -> następuje wyrzut insuliny -> spada poziom glukozy we krwi (mimo, że defacto nie został podniesiony cukrem) -> czujemy GŁÓD. 

To tylko trzy powody, dla których namawiam do unikania słodzików. 

Słodzik to nie tylko tabletka, którą wrzucacie do swoich posiłków ale przede wszystkim wszelkie napoje light, a także napoje owocowe (udające soki), nierzadko jogurty i inne FIT produkty.


Odnośnie sekrecji insuliny – istnieje mnóstwo badań potwierdzających tą zależność. 


Polecam:
 https://news.wustl.edu/news/Pages/25491.aspx
https://www.thieme-connect.com/DOI/DOI?10.1055%2Fs-2007-1011788


CATEGORY: Bez kategorii
Komentarze (1)

Hej, zdaję sobie sprawę, że odkopuje bardzo stary post, ale chciałbym zapytać co sądzisz o Stewi opartej na glicerynie roślinnej ?

Na co dzień unikam cukru i innych słodzików z racji dysbiozy, ale mimo wszystko czasem chciałbym sobie czymś osłodzić życie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

proudly created by CoffeeCode.IT

Otrzymaj 4-tygodniowy mailing "Jak schudnąć?" i wiele więcej w przyszłości! :)

Wyślij mi newsletter (bez spamowania)!

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 

Zapis do Projektu jest jednocześnie zapisem na newsletter. Akceptuję to i wiem, że w każdym momencie mogę zrezygnować.

 
Dlaczego słodzik to słaby substytut cukru? 1. Zwykle bardzo chemiczny – i zwykle nie ma w nim nic naturalnego. Już sama forma “małej białej tabletki” jest alarmująca.  Nawet, jeśli napisane jest “STEWIA”, a w składzie poza samymi glikozydami stewiolowymi zawiera dziwne wypełniacze – nie powinniśmy tego spożywać.2. Nie odzwyczaja nas od…