Kasza jaglana + jajka

Jedliście kiedyś jajecznicę z kaszą jaglaną?
Jeśli nie – czas najwyższy połączyć te dwa posiłki. 🙂
Przepis jest prosty, szybki i wystarczająco zadowalający!  😉
 
Kaszę jaglaną ugotować na patelni (3-4 łyżki). Jak kasza będzie miękka a woda zredukowana dodać odrobinę oleju kokosowego/mleczka kokosowego/masła i szczyptę soli. Następnie wbić 2 białka i mieszać do momentu ich ścięcia. Kolejno zmniejszyć ogień / zdjąć patelnię z ognia i wrzucić dwa żółtka. Wymieszać, ew. trochę je ściąć.
 
Gotowe! 🙂
 
Proponuję wersję na słodko z dodatkiem cynamonu i owoców:
 

 

Lub zwyczajną z warzywami i pieprzem. Można dodawać chilli, ziół, sosu sojowego i co tylko wymyślicie. Kasza jaglana i jajka są bardzo elastyczne jeśli chodzi o łapanie smaków. 🙂
 

Ostatnia propozycja to dzisiejsza jaglanko-jajecznica. Nie kombinowałam zbyt wiele, a i tak wyszła OSOM. 😉 Ta jest propozycją z dodatkiem MROŻONYCH wiórków kokosowych zmieszanych z porzeczkami czerwonymi. 🙂

O co chodzi z kaszą jaglaną? Dlaczego jest fajną propozycją? Zapraszam. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl