Dzisiaj jajecznica z bananem i kakao.
Czy jest prostsze i szybsze śniadanie z jajkami?
Przepis brzmi jak zaskakujące połączenie, ale zapewniam, że efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. 🙂
Składniki:
- Całe jajka – 2-4 sztuki
- Banan – 1-2 sztuki
- Olej kokosowy / masło klarowane – łyżeczka
- Opcjonalnie: cynamon, kakao, szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
- Rozgrzać tłuszcz na patelni i wbić białka
- Dodać pokrojone banany i wymieszać jak białka się zetną
- Dorzucić płynne żółtka i od razu wyłączyć gaz
- Zamieszać, żółtka jeszcze lekko się zetną
- Sypnąć solą i jeść ze smakiem 🙂
Połączeń z jajkami będę proponowała sporo – chcę wam wpoić, że to wysokoodżywczy naturalny produkt. Świetnie się nadają nie tylko na śniadanie, ale także kompozycje obiadowe czy kolacyjne.
Połączenie jajek i bananów dostarcza niemal wszystkiego, czego potrzebuje organizm, aby rozpocząć dzień (bardziej węglowodanowym pomysłem będzie przepis z dodatkiem gotowanej kaszy jaglanej lub płatków owsianych).
Jajka – jako bogactwo minerałów, witamin, białka, tłuszczu i cholesterolu.
Banan – węglowodany, potas, sód i magnez (te pierwiastki są NIEZBĘDNE dla pełnej sprawności mięśni ),
Kakao – kolejny ładunek antyoksydantów, magnezu, potasu, żelaza, wapnia, a przede wszystkim SMAKU!
Cynamon – to nie tylko kolejne aromaty, ale także niesamowita ilość przeciwutleniaczy,
Sól himalajska – mamy w niej aż 84 składników mineralnych.
13 Comments