Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy piekarnik (lub suszarka do warzyw), parę wybranych przypraw i oczywiście pomidory! 🙂
Wybrałam odmianę lima, które kupiłam na rynku tuż obok – nie były już tak słodkie jak pierwsze “partie” tego roku, ale i tak po ususzeniu z przyprawami smaku mają sporo. 🙂
Przygotowanie:
- 2-3kg pomidorów wydrążyć, pokroić w ćwartki i posypać wybranymi przyprawami.
– U mnie były to standardowo zioła prowansalskie, dodatkowo oregano, papryka słodka, sól, chilli, ocet balsamiczny, sos sojowy (kombiowałam różne wersje). 🙂
- Ułożyć na blaszce / kratce i suszyć przy 150*C przy lekko uchylonym piekarniku przez 2-3h.
Warto zaglądać do niego, żeby się nie spiekły za mocno.
Po wyjęciu dobrze jest je wyłożyć na papier i jeszcze poczekać parę dni do całkowitego wychnięcia (najlepiej na słońcu) 😉 Nie zamykać bezpośrednio w słoju, bo mogą nam spleśnieć. Warto byłoby trzymać je w papierowej torbie LUB
zalać dobrą oliwą, dodać więcej przypraw + prażone pestki dyni, orzechy włoskie, migdały lub słonecznik – myślę, że zdecyduję się na tę wersję. Z pewnością wyciągnie ona najbardziej smak pomidorów. 🙂
Jestem fanką. Zrobiłam je pierwszy raz – wyszedł mi wielki słój – ale obawiam się, że na długo mi nie starczy… 🙂
Czekam na wasze pomysły – co jeszcze można suszyć? Jak przyprawiać, żeby efekt był powalający? 🙂 Z pewnością wśród was są talenty kulinarne!
Miąższ z pomidorów polecam użyć do zrobienia chociażby zupy krem. Wystarczy dodać ziół, soli i mleczka kokosowego. 🙂